Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценовият шок от войната и западните санкции срещу Русия ще бъде почувстван в целия свят

МВФ: Войната в Украйна ще има "сериозно влияние" върху световната икономика

Ако конфликтът ескалира, глобалните икономически последници ще бъдат "още по-опустошитлени"

Снимка: Twitter /KGeorgieva

Международният валутен фонд предупреди в събота, че вече "сериозните" глобални икономически последици от войната в Украйна ще бъдат "още по-опустошителни", ако конфликтът ескалира.

В изявление глобалният кредитор посочва, че войната в Украйна вече е повишила цените на енергията и на зърнените култури зърното и е изпратила вълна от над един милион бежанци в съседните страни, като същевременно е предизвикала безпрецедентни санкции срещу Русия.

"Докато ситуацията остава силно променлива и перспективите са обект на изключителна несигурност, икономическите последици вече са много сериозни", се посочва в изявление на МВФ след заседание на борда, председателствано от управляващия директор Кристалина Георгиева.

"Продължаващата война и свързаните с нея санкции също така ще окажат сериозно влияние върху световната икономика", предупреждава базираната във Вашингтон организация, отбелязвайки, че кризата създава неблагоприятен шок за инфлацията и икономическата активност в момент, когато ценовият натиск вече е бил висок.

МВФ посочва, че ценовите шокове ще се усетят в целия свят и властите трябва да осигурят фискална подкрепа за бедните домакинства, за които храната и горивата съставляват по-висок дял от разходите, като фондът добавя, че икономическите щети ще се увеличат, ако войната ескалира.

Според МВФ обширните санкции, наложени на Русия от Съединените щати, европейски държави и други, също биха имали "съществено въздействие върху световната икономика и финансовите пазари, със значителни разпространение и върху други държави".

В допълнение към човешките жертви, Украйна търпи значителни икономически щети, като морските пристанища и летища са затворени и повредени, а много пътища и мостове са повредени или разрушени.

"Въпреки че е много трудно да се оценят нуждите от финансиране точно на този етап, вече е ясно, че Украйна ще бъде изправена пред значителни разходи за възстановяване и реконструкция“, се казва в съобщението на МВФ.

Очаква се управителят борд на МВФ да разгледа искането на Украйна за спешно финансиране от 1,4 млрд. долара още следващата седмица. Украйна също така има 2,2 млрд. долара на разположение до юни по съществуващо стенд-бай споразумение, посочи Фондът седмица по-рано.

Молдова и други страни с тесни икономически връзки с Украйна и Русия са изложени на "особен риск" от недостиг и прекъсвания на доставките, посочва още Международният валутен фонд и допълва, че служителите на МВФ активно обсъждат с Молдова вариантите за финансиране. Молдова е поискала разширяване и преработване на съществуващата си програма с МВФ за заем в размер на 558 млн. долара, за да помогне за покриване на разходите от настоящата криза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Организация на българските изселници в Турция обяви бойкот на изборите

Бойкот на предстоящите парламентарни избори обяви една от организациите на българските изселници в Турция.  От Сдружение "Бултюрк" посочват, че решението за бойкот на изборите на 27-и октомври е резултат от натрупаните с години несправедливости, разочарования, пренебрегнати права и игнорирани искания. Няма да подкрепим тези, които виждат представяните от..

публикувано на 19.10.24 в 22:51

АПИ: Пуска се движението при детелината на столичния бул. "България"

Пуска се движението при детелината на столичния булевард "България", съобщиха от Пътната агенция. От там уточниха, че мярката се предприема, въпреки пропуските, които според ведомството са допуснати от Столична община за изискването за рамка за височина на камионите и липсата на ограничители против сблъсък в зоната на опорите на мостовото съоръжение...

публикувано на 19.10.24 в 22:01

Близо 4 000 българи са се подписали под европетиция срещу унищожаването на видеоигрите

Близо 4 000 българи са се подписали под европейската петиция срещу унищожаването на видеоигрите.  Инициативата е част от глобалният опит, организиран от американския геймър Скот Рос, след като френска компания спря онлайн поддръжката на играта The Crew. Европейската петиция е една от многото, организирани на различни континенти, с която се..

публикувано на 19.10.24 в 22:00

Храмов празник чества на църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец" в село Средногорци

Празничната служба събра в село Средногорци, община Мадан, събра десетки хора в църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец", която чества храмовия си празник. "Днес се събрахме в този храм и почетохме покровителя и закрилника на българския народ,  преподобни наш отец Йоан Рилски Чудотворец. По неговите молитви Бог да благослови всички ни с здраве,..

публикувано на 19.10.24 в 21:42
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху се обяви за жертва на покушение

 Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се обяви за жертва на покушение след като военните прехванаха дрон, насочен към резиденцията му в северния град Кесария.  По думите му, организации, поддържани от Иран, са се опитали да убият него и съпругата му и ще платят за това "висока цена". Срещу къщата на Бенямин Нетаняху е изстрелян..

публикувано на 19.10.24 в 21:20
Френският министър за Европа и външните работи Жан-Ноел Баро (вляво) и украинският външен министър Андрий Сибиха (вдясно) присъстват на съвместна пресконференция след среща в Киев, Украйна, 19 октомври 2024 г.

Франция ще подкрепи плана на Зеленски за прекратяване на войната с Русия

Франция ще подкрепи плана на украинския президент Володимир Зеленски за прекратяване на войната с Русия. Това увери френският външен министър Жан-Ноел Баро  при визитата си в Киев днес: "Победа на Русия би затвърдила правото на по-силния и така би тласнала международния ред към хаос. Затова преговорите помежду ни трябва да ни позволят да постигнем..

публикувано на 19.10.24 в 21:13

ПТП затвори пътя Велико Търново - Русе край Преображенски манастир

Временно е затворен за движение пътят Велико Търново - Русе, при разклона за Преображенски манастир. По първоначална информация челно са се ударили два леки автомобила. Пострадала е жена. Автомобилите, пътуващи за Русе, се отклоняват по обходен маршрут през Горна Оряховица, а пътуващите за Велико Търново от село Самоводене се отклоняват през село..

публикувано на 19.10.24 в 20:58