Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старата мелница в село Кърпачево е превърната в модерна и съвременна сграда

Мелницата е станала бизнес център благодарение на двама млади архитекти

2
Мелницата с село Кърпачево
Снимка: Пламен Христов

Първата у нас „Селска бизнес академия" беше открита в село Кърпачево, община Летница.

Старата и порутена мелница там беше превърната от Сдружение „Деветашко плато“ в модерна и съвременна сграда, макар че е запазен автентичния вид на мелницата. Там ще се провеждат обучения, семинари, а вече има и действащ туристически информационен център, тъй като региона има забележителна природа и е привлекателно място за туристи.

"Това ще бъде едно мултифункционално пространство, което ще предоставя възможности за обучение, ще бъде и туристически информационен център, ще бъде и място за културни събития. Сцената е отвън на поляната. На фона на сцената ще се вижда Дунавската равнина, което е една красива гледка. Осен това тук ще се правят различни практически обучения като например по архитектура, стара архитектура, стари техники за строителство, студенти ще могат да се учат как се правят тухли от кирпич, да видят как се е редил камъка, да видят гредите как са сглобявали", каза за БНР Ива Таралежкова, председател на Сдружение "Деветашко плато".

Мелницата с село Кърпачево     Снимка: Пламен Христов

В края на март ще се проведе обучение на първите курсисти в "Селската бизнес академия".

"Много се надяваме те да бъдат успешни. Ще имаме изпит. Трите най-добри бизнес плана ще бъдат съфинансирани от нас", допълни за предаването "По първи петли" Ива Таралежкова.

Старта мелница в село Кърпачево е възстановена и превърната в бизнес център благодарение на двама млади архитекти Георги Събев и Антонина Тритакова.

"Преди години, когато бяхме студенти, попаднахме на студентски практики, които се случваха тук и през годините бяхме редовни участници и посетители. С времето се влюбихме в мястото, взехме си къща и се преместихме", каза за "Хоризонт" Антонина Тритакова.

"На първо място ни привлече общността, невероятна общност, която гледа всеки ден как да развие селото и ние искахме да станем част от тази общност, знаехме, че можем да допринесем много в развитието на селото. Виждахме потенциала тук", допълни Георги Събев.  

Мелницата с село Кърпачево           Снимка: Пламен Христов

Адриан е от Летница и с доброволен труд е участвал във възстановяването на старта мелница:

"Ще помогне с това да даде на младите хора поглед към перспективата, към хоризонта, към оптимизма и да видят, че от едно нещо, което е потънало в разруха и забрава може да се превърне във важен център, в който да кипи живот, да се пренася енергия, позитивизъм".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен конгрес на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства . Това събитие е от..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР. По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии,..

публикувано на 14.10.24 в 09:52

Екоминистерството иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано

Екоминистерството иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано и оползотворявано. Това става ясно от публикувана за публично обсъждане промяна в специалната наредба. Срокът за това е 25 октомври . Като държава-членка на Европейския съюз България е задължена да въведе европейското законодателство. А с проекта за..

публикувано на 13.10.24 в 16:30

Затлъстяването може да доведе до психични и онкологични заболявания

Близо 40 процента от децата у нас са с наднормено тегло. "В последните 20 години наднорменото тегло във възрастта между 5 и 19 години се е увеличило три пъти", казва специалистът по хранене Павлина Мустакова, която се позовава на данни от Световната здравна организация. "Децата са все по-обездвижени. Те са пред екраните, пред телефоните, вкъщи пред..

обновено на 13.10.24 в 08:28

Фондация "Предай нататък" създава радост за възрастни хора от общински домове

Фондация "Предай нататък" започва два проекта в полза на възрастни хора, живеещи в общински домове. Те са насочени към подобряването на емоционалното, физическото и психическото здраве на обитателите на тези домове. "Ментално здраве" и "Отново на 20 с песни и танци" се осъществяват с подкрепата на друга организация - фондация "BeCause"...

публикувано на 11.10.24 в 11:08