Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай наложи строга карантина на няколко милиона души заради Covid-19

Китай наложи строга карантина на няколко милиона души в опит да ограничи най-интензивното разпространение на коронавирусната инфекция от две години насам.

Над 4 хиляди новозаразени са регистрирани в Китай за последното денонощие, като две трети от тях са в провинция Цзилин, на границата с Русия и Северна Корея. Вторият по големина град в провинцията с население от 4 и половина милиона беше поставен под строга карантина за три дни.

Столицата Чанчун също затегна мерките и нареди на хората да не напускат домовете си. От 11 март 9-те милиона жители на Чанчун имат право да излизат само веднъж на два дни, за да си купят храна.

Град Таншан, източно от столицата Пекин, спря всякакво движение на превозни средства за 24 часа, считано от днес, и ще тества всичките 7 милиона и 700 хиляди жители.

Китайските власти прибягват отново до драконовски мерки срещу Covid-19, след като вчера бяха регистрирани първите два смъртни случая след повече от година. Бързото разпространение се дължи на по-заразния вариант Омикрон на вируса, който успешно заобикаля повечето мерки, налагани досега. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ураганът Хелън застрашава два от щата в САЩ

Заповеди за евакуация в най-малко 20 окръга във Флорида и Джорджия. Извънредно положение в общо 5 крайбрежни щата на САЩ в Мексиканския залив във връзка с приближаването на ураганът Хелен. Във Вирджиния Флорида, Джорджия, Северна и Южна Каролина е обявено извънредно положение. Според Националната метеорологична служба повече от 40 милиона души..

публикувано на 26.09.24 в 07:55
Министерство на земеделието

Последен ден земеделските стопани да поискат помощ за акциза върху газьола

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани могат да подадат заявления за подпомагане по схемата за държавна помощ за акциза върху газьола.  Бюджетът на помощта за 2024 г. е 100 млн. лв.  Мярката има за цел да подпомогне фермерите чрез прилагане на намалена акцизна ставка на горивото, ползвано за механизирани дейности в селското..

публикувано на 26.09.24 в 07:51

С шествие отбелязват Европейската седмица на спорта в Плевен

Плевен се присъединява към Европейската седмица на спорта. Общината организира днес масова проява за деца и родители „Открий своя спорт“. "Събитието тази година ще започне с шествие парад на спортните клубове, което ще стартира от Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в 17:30 часа и ще премине през цялата пешеходна зона по улица "Васил..

публикувано на 26.09.24 в 07:51
Росен Карадимов

Министърът на иновациите разговаря с областните управители и директорите на ГРАО от Югозападния район

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще разговаря с областните управители и директорите на дирекциите "Гражданска регистрация и административно обслужване" от Югозападния район по обезпечаването на предстоящите парламентарни избори. Целта на срещата е да бъдат обсъдени дейностите по подготовката и координацията между..

публикувано на 26.09.24 в 07:47

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Повече от 800 милиона европейци в 47 държави отбелязват Европейския ден на езиците на 26 септември. На този ден се честват 225-те уникални езика, които се говорят в Европа. Експерти лингвисти посочват, че наличието на такъв празник е важно, защото промотира уникалната култура и диалога. Нарастващите когнитивни способности, контактът между..

публикувано на 26.09.24 в 07:31

В НС обсъждат 4 законопроекта за промени в Закона за закрила на детето

В програмата за последния работен ден на депутатите преди началото на изборната кампания са дебати по първото четене на четири законопроекта за промени в Закона за закрила на детето.  Очаква се и обсъждане на президентското вето върху Закона за адвокатурата, свързано с така наречения особен представител.

публикувано на 26.09.24 в 07:29

Партиите и коалициите могат да направят последни промени в кандидатските листи

До днес партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи, съгласно сроковете в хронограмата на Централната избирателна комисия, припомня БТА. При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат, партията или коалицията, която го е предложила, може да предложи за регистриране друг..

публикувано на 26.09.24 в 07:27