Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Ако плащаме с рубли за газа, ще се превърнем в Троянския кон на Русия в Европа

Мартин Владимиров
Снимка: БГНЕС

България може да е най-слабото звено в Европа, предвид зависимостта си от руския газ, но едно съгласие да заплащаме за синьото гориво в рубли, както разпореждат от Кремъл, би било прецедент, който би навредил на енергийната сигурност на целия Евросъюз, като позволи на Путин да заобиколи санкциите

За това предупреди пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. 

Според него е възможно руското ръководство да използва неплащане с рубли като претекст за спиране на газовите доставки за Европа

В интервю за „Събота 150“ Владимиров определи обещаните от САЩ допълнителни 15 милиарда кубически метра газ за Европа през тази година като „капка в морето“ предвид плановете на ЕС да ореже драстично потреблението на природен газ от Русия

Алтернатива на руското синьо гориво е втечненият газ от терминала в Ревитуса, а в скоро бъдеще и от Александруполис. За да се възползва от него на поносими цени, София следва да потърси сътрудничество с Гърция и други съседи за обща покупка, обясни експертът от ЦИД.

Ако продължим да купуваме газ от Русия след изтичането на действащия договор в края на тази година, българското правителство ще трябва да гарантира прозрачност на сделките, предупреди Владимиров. 

„Когато има геополитически кризи, е важно търговците на природен газ да имат отговорност за сигурността на доставките. Това, което виждаме в момента е, че под натиска на високите цени търговците нямаха финансовата възможност да запълнят навреме газохранилищата си, това предизвика шока в цените на тези есен и зима. Този шок ще се повтори следващата есен, ако няма подобна запълняемост. Това е спешна мярка, която е необходима, за да успокои цената на природния газ и като каскада - цената на тока в Европа“. 

Интервюто с Мартин Владимиров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евробарометър: 34% от българите - съдебна ни система работи много лошо, 31% - сравнително лошо.

Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната според проучване на Евробарометър, представено от Европейската комисия в доклад за състоянието на правосъдието в ЕС. Според 34 на сто от българите, участвали в допитването, нашата съдебна система работи много лошо, а според 31 на сто - сравнително лошо. Сборът е 65 на сто..

публикувано на 11.06.24 в 14:54
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

"Хамас" е дала съгласие за плана за примирие

Радикалната палестинска организация "Хамас" е дала съгласието си за плана за примирие в Ивицата Газа, подкрепен от Съвета за сигурност на ООН. Това е заявил висш представител на групировката пред агенция "Ройтерс". Израелските военни съобщиха, че са извършили насочени нападения в най-южния град Рафах, като са премахнали бойни клетки. Били са предприети..

публикувано на 11.06.24 в 14:54

В отсъствието на унгарския и словашкия президенти страните от Б9 обсъждат войната в Украйна

Войната на Русия в Украйна и засилването на отбраната на Източния фланг на НАТО обсъждат в Рига държавни ръководители на страни членки на Алианса от Централна и Източна Европа, сред които и президентът Румен Радев. В срещата от формата Б9 участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На днешния форум обаче отсъстват унгарският..

публикувано на 11.06.24 в 14:44
Радостин Василев

Радостин Василев: Когато ГЕРБ и ДПС са първи, нищо положително не може да се очаква

Когато ГЕРБ и ДПС са на първите места, не може да се очаква нищо положително за държавата .  Това заяви пред БНР Радостин Василев, лидер на партия МЕЧ, която получи 2,98% на изборите за Народно събрание. Според него резултатът, който е постигнала партията му на 9-и юни, е "доста добър за партия на 6 месеца". При обработени 100% протоколи:..

публикувано на 11.06.24 в 14:17
Лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Трифонов благодари на избирателите: Надявам се да оправдая вашите очаквания

С публикация в социалната мрежа лидерът на партия "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов благодари на избирателите за полученото доверие. "ИТН ще има 17 народни представители в следващия парламент. Не знам дали е хубаво да носиш отговорност, но аз я поисках и вие ми я дадохте. Надявам се да оправдая вашите очаквания", написа Трифонов. Той обаче..

публикувано на 11.06.24 в 14:06
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова подава оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това заяви самата тя на брифинг. "Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза тя. "Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила, трудно..

публикувано на 11.06.24 в 14:03
Зърнена реколта в землището на село Търнава, община Тунджа - юни 2024 г.

Тази година ще бъдат ожънати 11 млн. дка пшеница с очакван добив 6,1 - 6,3 млн. тона

Близо 11 милиона декара пшеница ще бъдат ожънати по време на тазгодишната кампания, а очакваните добиви ще са приблизително като миналогодишните. Това заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов в пловдивското село Златитрап, където беше даден старт на Жътвена кампания 2024. Той е категоричен, че хлебният баланс на страната ни..

публикувано на 11.06.24 в 13:58