Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камила Тоулмин и Антъни Фрогат пред БНР:

Как Европа може да се отърси по-бързо от енергийните си връзки с Русия

„Спешността на ситуацията изисква точни, но не и прибързани решения“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как Европа може да се отърси по-бързо от енергийните си връзки с Русия? Този въпрос си задават европейците още отпреди войната в Украйна, но събитията там и особено опитът на Москва от последните дни да пренапише условията, по които ще ни продава природен газ, го изтикаха на преден план.

Камила Тоулмин от базирания в Лондон Международен институт за околна среда и развитие и Антъни Фрогат - експерт в Кралския институт по международни отношения „Чатам Хаус“, споделиха мнението си пред „Събота 150“. 

„Ясно е, че Русия е най-големият доставчик на фосилни горива в Европейският съюз, който все още е твърде зависим от тях, особено в конкретни сектори като транспорт и отопление. Отказът от руските горива ще бъде труден. Русия доставя 40% от газа, потребяван в Европейския съюз. Също така обаче ние добре знаем, че в електроенергията има алтернативи благодарение на технологиите за възобновяеми източници, каквито са слънцето и вятърът. За последните десет години цените им паднаха драстично, а употребата им в Европейския съюз се удвои за същия период. Казано по друг начин, има вариант да отказ от фосилните горива и това ще направи произвеждания ток доста по-евтин“. 

Камила Тоулмин, която членува в неправителствената организация „Приятели на Европа“ и е експерт към Международния институт за околна среда и развитие, е съгласна, че възобновяемите източници са най-бързият и сигурен път към постигане на енергийна независимост:

„Мисля, че трябва да направим редица ходове, първият от които е да намалим търсенето на природен газ. Това от своя страна означава да впрегнем много повече усилия в енергийната ефективност. Необходимо е да помислим как може в много кратки срокове да ускорим употребата на възобновяеми източници. На мен ми се струва, че това са соларните мощности. Те могат да бъдат инсталирани и закачени за мрежата за няколко седмици. Това е много бърза мярка, с която можем да увеличим количествата електроенергия. Газът обаче се употребява и за други цели, заради което трябва да се помисли и за намиране на алтернативни доставки... В същото време видяхме много хора, които казват, че е необходимо да се увеличат добивите на петрол и природен газ в съюзническите страни или в официалните находища, които имаме. Струва ми се обаче, че тук трябва да си зададем въпроса колко време отнема процесът по откриване на находище и изграждане на необходимите съоръжения, за да се добива ефективно. Отговорът е пет до десет години, което е много различно от времевия хоризонт, който ни поставят настоящите предизвикателства. Именно заради това е нужно да удвоим усилията и да ускорим процеса по преминаване към възобновяема енергия, а не толкова да търсим нови фосилни находища, което ще отнеме време и ще ни тласне към погрешна посока“. 

Именно времевият хоризонт обаче води Европейския съюз към търсене и на алтернативи на руския природен газ, защото решение от днес за утре няма. Най-коментираният вариант е замяната на доставки по газопроводите с такива от танкери - втечнен природен газ, коментира Антъни Фрогат. 

„За Европейския съюз е трудно да увеличи доставките поради ред причини. Първата е свързана с инфраструктурата. Втечненият природен газ се доставя в специални танкери, които акостират на специални терминали. В момента те работят с около 60-70% от капацитета си. Разбира се, може да се увеличи натовареността им, но няма как да изградите нов терминал за една година. Ако Европейският съюз - заради отказа от получаване на газ по тръбопроводите си от Русия, се насочи към втечнения природен газ, това ще има отражение върху цената му. Все пак говорим за лимитирани възможности за производство и доставка на тази суровина. Това е първото нещо, което трябва да се осъзнае. В същото време Европейският съюз като блок е способен да купи много по-голямо количество втечнен природен газ, отколкото всяка отделна страна - членка. На теория заради икономиката на мащаба и политическата сила от закупуване на толкова големи количества би трябвало да се постигне по-евтина цена. Въпросът обаче е и политически за разпределението на закупеното количество и транспортирането му във вътрешността на съюза през съответните терминали“, допълни Фрогат в отговор на въпроса дали обща поръчка от страна на Европейския съюз би могла да намали цената на втечнения природен газ - така или иначе скъпа суровина, чието по-високо търсене няма да я направи по-евтина.

Камила Тоулмин също намира идеята за добра, но не за достатъчна:

„Очевидно е, че Европа е много голям потребител на природен газ. Струва ми се, че подобен подход може да има значение, ако се водят преговори с други държави - производителки на синьо гориво, какъвто е Катар. Няма какво да спорим, Европа е голяма сила от гледна точка на потреблението на газ. Също така ми се струва, че като колективна стъпка Европа би могла да погледне към други държави и континенти, например към африканските страни. Там има държави, които произвеждат газ и могат бързо да увеличат добивите му, ако бъдат направени правилните инвестиции“. 

А правилни ли са инвестициите в нови ядрени мощности - въпрос, който става все по-актуален за България, и на който в Германия отдавна са отговорили с „категорично не“.

„Много се надявам именно тази енергийна криза да ни накара да преосмислим значението на ядрените мощности. Струва ми се, че много хора от екологичните движения неправилно оценяват този вид енергия и то по начин, който не е потвърден от официалните данни за починали хора. Ако погледнете статистиката колко хора са изгубили живота си като следствие от добива на въглища, изгарянето им и емисиите от този процес, ще видите милиони в годишен план. И тук не говоря единствено за държави, които са много зависими от въглищата, какъвто е Китай. Числата са категорични и за държави в Африка, например, където много хора си отиват рано от света заради проблеми с белите дробове, причинени именно от въглищните емисии във въздуха... Броят на хората, които са починали заради производство на електроенергия от ядрени мощности, е много малък в сравнение с въглищата. Въпреки това битува разбирането, че съществува много голям риск. Именно по тази причина бих искала да има преоценка на това разбиране дори и в Германия, където едва ли не вече не желаят да се докосват до такъв тип мощности. Разбира се, като казвам това, е важно да уточня, че изграждането на ядрена електроцентрала отнема около 20 години. Затова трябва да разделим въпроса на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни елементи. Важно е обаче сега да вземем тези дългосрочни стратегически решения, които ще ни поставят в много по-добра позиция след десетилетия“, коментира Камила Тоулмин, но Антъни Фрогат има противоположни аргументи: 

„Това няма да има влияние върху настоящата ситуация, защото Европейският съюз заяви, че иска да прекрати закупуването на руски газ до 2027. Нови ядрени мощности не могат да бъдат изградени дотогава, така че няма как да бъдат част от решението от прекратяването на енергийните взаимоотношения с Русия. Вторият елемент от този въпрос е свързан с тенденцията по декарбонизация. Тя трябва да бъде постигната възможно най-бързо и евтино. Ядрените мощности са доказали, че са скъпи, така че от гледна точка на приоритетите ми се струва, че трябва фокусът да е върху нефосилните мощности“. 

И двамата експерти са убедени, че спешността на ситуацията изисква точни, но не и прибързани или емоционални решения, както и че възобновяемите източници са единственият път към борбата с климатичните промени. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията не разреши протест в благоевградското село Изгрев

Полицията в Благоевград не разреши на хората от село Изгрев да блокират движението по основния булевард, който разделя града от населеното място. Това породи напрежение между представителите на реда и местното население, което се вдигна на протест срещу незаконното сметище. Протестът беше разрешен от Общината и съгласуван с..

публикувано на 03.06.24 в 16:14
Президентът Румен Радев дава брифинг преди участието в церемонията по награждаване на финалистите  на конкурса по програмиране CodeIT - 3 юни 2024 г.

Президентът за Срещата на върха на НАТО: Екзистенциална, с решение за войната и мира

Президентът Румен Радев определи като "неуместно" българското правителство да проявява колебание и непоследователност по темата за позицията на страната ни в ООН за геноцида в Сребреница.  Позицията на България трябва да бъде ясна и последователна, да утвърждава демократични ценности и принципи в региона, подчерта държавният глава. Общото..

публикувано на 03.06.24 в 16:09
Аглика Генова и Любен Димитров

Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза на пловдивска сцена

Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза тази вечер на пловдивска сцена. Двамата ще свирят в концертната зала на Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство в Пловдив в рамките на провеждащия се там 60-и Международен фестивал на камерната музика. Утре Генова и Димитров ще проведат и свои..

публикувано на 03.06.24 в 16:04

Болницата във Велико Търново търси медици за нощни дежурства

Дежурният кабинет за неспешните пациенти в областната болница във Велико Търново търси медици, които да дават дежурства нощем. Кабинетът е обновен, но заради липсата на медици ще работи само през почивните дни.  В ремонта и разширяването на дежурния кабинет Диагностично-консултативният център на областната болница във Велико Търново вложи над 50..

публикувано на 03.06.24 в 15:41
Палестинци оглеждат пораженията след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусейрат, централната част на Ивицата Газа, 3 юни 2024 г.

Израелската армия продължава офанзивата си във всички райони на Ивицата Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" във всички райони на Ивицата Газа. На този фон Съединените щати призоваха Тел Авив да одобри предложеното споразумение за примирие в анклава. Египет: Израел да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах Израел продължава да се сражава с "Хамас" в Газа Десет души..

публикувано на 03.06.24 в 15:13
Макет на крепостта, патриаршеската резиденция и базиликата в Дръстър.

Силистра е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България

От 4 до 8 юни Силистра ще е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България.  Ще бъдат изнесени 20 доклада за най-значимите археологически проучвания, които се правят в последните години. Във форума ще участват и учени от Румъния. Тази конференция ще бъде различна от другите, на които Регионалният исторически музей е бил домакин,..

публикувано на 03.06.24 в 14:49

Трима младежи са в реанимация след катастрофа на пътя Лом - Козлодуй

Мъж на 27 години от Козлодуй е в реанимация на болницата в Лом, с опасност за живота след катастрофа. Трима пътници са пострадали при пътно-транспортно произшествие, което е станало снощи, след като са самокатастрофирали с автомобил . Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско Инцидентът е станал снощи около 20:40 часа на пътя от Лом за..

публикувано на 03.06.24 в 14:29