Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 12 април ВСС решава дали да прекрати мандата на главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев и министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседанието на ВСС - 4 април 2022
Снимка: БГНЕС

На 12 април ВСС ще решава дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор.

Съветът прие като допустими за разглеждане по същество пет от посочените от правосъдния министър основания и три частично. Едно беше отхвърлено като недопустимо.

Преди заседанието днес Иван Гешев подчерта, че предложението на Надежда Йорданова е политическо. Правосъдният министър отговори, че осъществява правомощията си по Конституция.

Часове преди заседанието на Съвета стана ясно, че предстои горещ дебат.

В ранните сутрешни часове от пресцентъра на прокуратурата подгряха с почти 30-странично становище на Иван Гешев, в което той определя искането за отстраняването си като "пореден опит за политическо въздействие върху независимата съдебна власт". В него той изброява грешки, неточности и противоречия със закона и с Конституцията. Главният прокурор допълни становището си - вече лично пред журналистите и нарече предложението на Надежда Йорданова "координирана атака с участието на изпълнителна власт" и "нападение срещу държавността":

"Понеже не виждам никакъв смисъл, дори и политически, при положение че в момента, ако видите социологическите проучвания в тази така наречена "съдебна реформа", защото това, което се пропагандира, не е съдебна реформа, интересува между 4 и 7 процента от българските граждани. Знаете какво ги интересува българските граждани - цените на тока, на газа, цените в магазините и какво ли още не и не виждам даже никаква политическа логика в това искане. И затова единственото обяснение, което имам, надявам се да не е така, това е овладяване на прокуратурата за използването ѝ за нелегитимни политически цели. Надявам се да не е така".

От своя страна правосъдната министърка отговори:

"Видно е, че министърът на правосъдието има конституционни правомощия да иска прекратяване на мандата на главния прокурор, както и между впрочем на председателите на ВКС и на ВАС, много ясно Конституционният съд е обосновал това правомощие, а именно от гледна точка на взаимодействие между държавните власти и в крайна сметка, че нито един в държавата не може да бъде недосегаем. А що се отнася до избор на следващия главен прокурор, процедурата е много ясна, в тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор, напротив".

Заседанието започна с опит искането на Йорданова да потъне в процедура. Трябва ли Надежда Йорданова да ръководи заседанието на ВСС, след като е вносител на предложението, защо в него се споменава името на вътрешния министър Бойко Рашков и какво е имала предвид Йорданова, пишейки Висш съдебен съд.

В крайна сметка започна преценка - казус по казус, с активното участие на главния прокурор, включително и с иронични забележки към  правосъдния министър и съмнения към нейната правна компетентност.

Очаквано, мнозинството не допусна случаите, които касаят действия или бездействия на Иван Гешев, преди да поеме поста.

И докато обсъждането беше още в начален етап, с призив към съдебните кадровици да гласуват оставката на главния прокурор се обърна премиерът Кирил Петков.

Йорданова обаче не беше оптимист, че в този си състав Съветът ще прекрати мандата на главния прокурор.

Около 12.00 часа онлайн излъчването на заседанието на Висшия съдебен съвет прекъсна за около 20-ина минути заради хакерска атака срещу Държавната агенция за електронно управление.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Иван Илчев

Проф. Иван Илчев: И площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Ал. Невски" на "Св. Ив. Рилски"

Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Александър Невски" на "Св. Иван Рилски" . Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Иван Илчев във връзка с предложението на общински съветници от "Синя София" площадът пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" да бъде преименуван на българския светец Иван Рилски, небесен покровител на..

публикувано на 30.09.24 в 14:16

До началото на зимния сезон ще приключат пътните ремонти във Великотърновско

До началото на зимния сезон ще приключат ремонтите в Прохода на Републиката и по главните пътища София - Варна и Русе – Велико Търново в чертите на Великотърновска област, увериха от Областното пътно управление. На Хаинбоаз предстои да бъдат възстановени червените колчета срещу неправилно изпреварване. Превантивен ремонт с преасфалтиране и..

публикувано на 30.09.24 в 14:05
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Хората трябва да са активни участници в политическия процес

Хората не са безгласни зрители и трябва да са активни участници в политическия процес, не да чакат политиците да им обещават, а да отидат и кажат "искаме това и това" . Малко е обърната наопаки ситуацията у нас. Това коментира комуникационният експерт Любомир Аламанов в интервю пред БНР. "В обществото ни има леко странна и..

публикувано на 30.09.24 в 14:01

Българка, живееща в Ливан пред БНР: Нощта не беше спокойна, имаше отново бомбардировки

Държавата започна подготовка за поетапната евакуация на българите, които искат да напуснат Ливан. Правителственият самолет е в готовност да прибере сънародниците ни от Бейрут, когато получи зелена светлина за това. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан..

публикувано на 30.09.24 в 14:00
Жозеп Борел

Борел свиква извънредна външнополитическа среща заради ескалацията в Близкия изток

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел свиква извънредна неформална видеоконференция на Съвет "Външни работи" заради ситуацията в Близкия изток в късния следобед. България ще бъде представена от постоянния представител в ЕС Румен Александров.

публикувано на 30.09.24 в 13:54
Васил Терзиев

Столичният общински съвет заседава извънредно за градския транспорт на София

Въпреки запорираните сметки на Столичния автотранспорт, автобусите на градския транспорт няма да спрат да обслужват пътници. В това увери общинският съветник Симеон Ставрев. Тази седмица Столичният общински съвет ще заседава, за да ще бъде решено как да се вдигне запора на сметките на общинското дружество. Причината за запора е ремонт..

публикувано на 30.09.24 в 13:20

Над 150 тежки катастрофи за седмица, 334 загинали при ПТП от началото на годината

Само през миналата седмица в България са станали 151 тежки катастрофи, като при тях са загинали девет души, а ранените са 201. Пътната полиция обяви, че взема допълнителни мерки срещу войната по пътищата. От началото на 2024 година до 29 септември на територията на страната са станали 5390 произшествия с 334 загинали, а близо 7000 души са..

публикувано на 30.09.24 в 13:20