Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен трафик в Гърция преди Великден, свършиха билетите за фериботите

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Силен трафик в Гърция. Свършиха билетите за фериботите. Гърци и чужденци "превземат" островите за Великден.

След две години на ограничения и мерки срещу Covid-19 гърците масово пътуват към островите. Транспортните фирми съобщават, че са изкупени билетите от днес до Великден за островите в Егейско море и за остров Корфу. Пуснаха допълнителни фериботи и за тях билетите са продадени.

В Спецес, Миконос, Санторини, Идра всички хотели са резервирани.

Пристигат и много чужденци с чартърни полети.

На остров Крит  хотелиерите посрещат първите групи от европейски туристи.

В анкета гърците посочват, че въпреки високите цени на всички услуги и стоки след две години искат празнуват Великден свободни без ограничения.

В същото време цената на килограм агнешко месо достигна 15 евро. С 30% по-скъпи са яйцата и козунаците. 25% от гърците съобщават, че тази година нямат възможност да си позволят всичко на традиционната великденска трапеза.

Кръстниците, които по традиция подаряват нови дрехи на децата, също търсят по-евтини подаръци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел (вдясно) и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Брюксел, 27 юни 2024

Зеленски пристигна в Брюксел за подписване на споразумения в областта на сигурността

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Брюксел, където планира да подпише три споразумения в областта на сигурността, включително ангажимент на страните членки от ЕС да предоставят на Украйна широка подкрепа, независимо от каквито и да е вътрешни институционални промени. В същото време Чехия съобщи, че първата пратка боеприпаси,..

публикувано на 27.06.24 в 14:55

Кабинетът предлага Радев да ръководи делегацията ни на срещата на НАТО

Кабинетът предлага на държавния глава Румен Радев да ръководи българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на страната ни в срещата. Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване. Кабинетът предлага на..

публикувано на 27.06.24 в 14:03
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало..

публикувано на 27.06.24 в 13:56

В Германия влиза в сила нов закон, който съкращава сроковете за получаване на паспорт

Днес в Германия влиза в сила новият закон за получаване на гражданство. Новата процедура трябва да съкрати сроковете за получаване на германски паспорт. Новият закон за гражданството в Германия прави възможно двойното гражданство. Натурализацията ще бъде възможна след 5 години пребиваване в Германия, вместо досегашните 8 години. За тези,..

публикувано на 27.06.24 в 13:38
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Бившата дипломатка, обвинена за убийството на зет ѝ, остава в ареста

Бившата дипломатка Красимира Трифонова, която заедно с дъщеря си Габриела Савова, е обвинена за убийството на зет си Пейо Пеев, получи пореден съдебен отказ да излезе на свобода. Съдът отказа да пусне на свобода Красимира Трифонова Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова За малко повече от месец,..

публикувано на 27.06.24 в 13:21
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:14
Асен Василев

Асен Василев: Победителят в изборите да си осигури мнозинство за правителство

От ПП-ДБ се усъмниха във възможността 50-ото НС да излъчи правителство.  На брифинг в кулоарите на парламента съпредседателят на коалицията Асен Василев отхвърли възможността за "връщане на жеста към ГЕРБ-СДС заради провалената ротация" и напомни, че отговорност на победителя на изборите е да осигури мнозинство:  "Политиката не е въпрос на жестове, а на..

публикувано на 27.06.24 в 13:14