Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Оттук нататък чуждите шпиони вече няма да са толкова добре дошли във Виена"

Проф. Зигфрид Беер: Натискът на ЕС за налагане на енергийно ембарго е голям, Австрия се опитва да лавира

"Русия е основен доставчик на синьо гориво, което прави австрийската външна политика предпазлива спрямо Москва"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия изгони четирима руски дипломати от посолството във Виена и от генералното консулство в Залцбург. Това не е честа практика за алпийската република.

"Австрийското министерство на отбраната се е превърнало в отдел на ГРУ", написа по повод екстрадирането на руските шпиони "Файненшъл таймс". А легалната резидентура на руските служби във Виена е една от най-големите в света. В деветмилионна Австрия акредитираните руски дипломати са близо 300. Виена е седалище на редица международни организации.

"Това прави столицата особено привлекателна", казва проф. Зигфрид Беер от университета в Грац, където е основател и директор на Австрийския център за анализи на разузнавателните служби.

"Като историк трябва да кажа, че Съветският съюз беше може би най-важната окупационна сила в Австрия след края на Втората световна война. Защото беше най-опасната заради риска сталинският комунизъм да се прехвърли в Австрия. През десетте години от края на войната до основаването на австрийската република Виена се превърна в плацдарм на западните и съветските тайни служби. Съветските окупатори се изтеглиха едва след създаването на републиката през 1955 година. Русия като приемник на Съветския съюз остава световна сила, гарант на сигурността на неутрална Австрия.

Между Австрия и Русия няма особено тесни политически връзки, за разлика от икономиката. Икономическите ни отношения са интензивни, особено в енергетиката, и особено по отношение на природния газ. Русия е основен доставчик на синьо гориво, което прави австрийската външна политика предпазлива спрямо Москва. Дори бих казал със склонност към проруско поведение.

Към това се прибавя влиятелната крайнодясна "Партия на свободата", която идеологически не би трябвало да е близка до Москва, но от 5-6 години е основен проводник на Кремъл в Австрия. Тази партия беше до скоро в управлението. Дори нещо повече - по времето на първото правителство на канцлера Курц "Партията на свободата" държеше всички силови министерства. Така се завързаха политически приятелства с Путин и неговото обкръжение. Путин беше чест гост в Австрия, дори беше на сватбата на тогавашния външен министър.

Когато започна войната в Украйна, Австрия изведнъж се оказа в незавидното положение дълго да се колебае, преди да се обедини около обща позиция срещу руската инвазия. Без отговор обаче остава въпросът, какви ще са последиците за страната. Натискът на ЕС за налагане на енергийно ембарго е голям, а Австрия се опитва да лавира, защото е силно зависима от руските газови доставки."

"Малката Москва" наричат руския анклав във виенския квартал Донаущад, възникнал през 80-те години около руското посолство. На площ от 40 хиляди квадратни метра освен посолството и дипломатическите жилища се намират руско училище, тенис кортове, лекоатлетическа писта, футболно игрище и супермаркет, където се плаща в рубли. Никой не знае с точност, колко са руските шпиони в Австрия. Но вероятно знаете, каква информация събират, проф. Беер?

"Всичко! В Австрия може да получите всякаква информация, която е от интерес за руснаците. Виена е седалище на редица международни организации. В Австрия са представени куп водещи световни компании. Тук имате достъп до всякакви западни технологии, които са от особен интерес за руснаците.

Има много информация, която руските служби търсят - не само за Австрия, а по-скоро за целия регион. Виена е идеалната локация, обърната и на изток, и на запад. Нещо повече - това важи не само за руските служби, а и за новите играчи от Азия."

По-известни са германските политици, които след края на политическата кариера заеха добре платени висши постове в големи руски компании. Не правят изключение и австрийските, като бившите канцлери Кристиян Керн и Волфганг Шюсел, и бившият финансов министър Ханс-Йорг Шелинг. След серия скандали редица западни служби отказаха да си сътрудничат с австрийските колеги заради опасността чувствителна информация да изтече директно към Москва.

"Искам да подчертая, че има голяма разлика между вътрешното и военното разузнаване. Военните се справят добре, за разлика от вътрешната служба, агенцията за сигурност, която се наложи да бъде преструктурирана заради серията скандални изтичания на информация.

Атентатът на 2-ри ноември 2020 г. извади на бял свят много скандали, включително и за изтекла информация към Москва. Реформата вече дава плодове, ако искате дори и заради актуалния случай с изгонените руски шпиони."

Шпионажът всъщност не е забранен, стига да не накърнява австрийските интереси. Но не осигурява ли Австрия прекалено добри условия, като предоставя безпроблемно дипломатически статут на руснаци с доказано агентурно минало?

"Австрийското гостоприемство се изчерпва. Оттук нататък чуждите шпиони вече няма да са толкова добре дошли във Виена. Гоненето на чужди дипломати наистина не е австрийски специалитет, това се случва много рядко, защото винаги сме се опитвали да разрешим проблема без шумни скандали. Австрия не може да си позволи да се лиши от сътрудничеството с партньорските служби, защото сме малка държава, нашите служби са недофинансирани и разчитаме много на партньорите."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни..

публикувано на 05.05.24 в 02:55

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони със стока след 30 април, когато мярката влезе в сила. От всички последици от Брекзит вероятно..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи 43,8% от гласовете. Най-сериозният му опонент - Сюзън Хол от Консервативната партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, предаде БТА. Град Гоце Делчев почете патрона си..

публикувано на 04.05.24 в 18:18