Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

JEREMY? сеят музика на крайморските полета, за да пожънат свобода

Групата представя своята най-нова SHE с концерт в София тази събота

Снимка: http://www.facebook.com/jeremyband

Всеки има своята „ТЯ”, казва Краси, някои даже повече от една. Шегата настрана: „Дали ще визуализира жена или муза, в живота всеки от нас има нещо, което го движи, което му дава енергия”.

Така Красимир Тодоров и Ташо Колев описаха най-новата песен на инди рок бандата JEREMY?SHE. Отбраните 50% от групата гостуваха на „Изотопия”, за да представят премиерно по „Хоризонт” парчето. Краси и Таш ни навестиха, докато Росен Ватев беше с Лили Иванова за началото на турнето ѝ в Кубрат, а Ерсин Мустафов пя с P.I.F. във Варна. „Виждаме, че добре се забавлявате тук, по-често трябва да идваме”, признава Таш още с влизането в студиото и ни уверява: „50% от JEREMY? в момента са на по-якото място, аз и Краси имам предвид.”


100% от групата обаче се вълнува много за новия албум, част от който е и SHE. Той ще бъде представен на 22 ноември в Зала 1 на НДК. „Може би миналата година по това време беше последният ни сингъл Day Job. Назря моментът за SHE. Парчето е доста измислено, лично на Ерсин”, допълва Ташо и ни гарантира, че целият албум е „абсолютно искрен”:

„Ако ме питате какво усещам за албума и за музиката, която предстои да излезе, усещам свобода. След всичко, което ни се случи, след всички пандемии, войната в момента, някак си искаме да дойде моментът, в който отново да си отдъхнем. Това е нашият начин да го направим”.

Много преди ноември обаче SHE ще има видеопромо на 16 април в София. „В събота ще свирим в известния столичен клуб „Строежа“, едно от любимите ни места. Там сме избрали да бъде промоцията на новия ни сингъл заедно с видеото на песента. Прекрасно видео на приятеля ни Жоро Манов, който е правил всичките ни видеа досега, много абстрактно и много интересно”, уточнява Краси. Оператор е Крум Родригес, с когото момчетата работят също не за първи път.

Началото на концерта е от 21.30 ч. Подгряващи музиканти ще са китаристът и певец Боян Христов и група Maze Hunters. След това JEREMY? излизат на сцената за час и 15 минути. „Искаме да е в по-тесен кръг, да съберем близки и приятели, да си говорим и да сме заедно с феновете ни”, обяснява концепцията Таш.


Дали ще чуем още от третия предстоящ албум на място – остава неясно. Ще разберете, ако отидете. „Изотопия” препоръчва силно!

Всички песни в новия албум са измислени наведнъж. „Това е най-добрата рецепта. Сядаме, последните няколко години работим в Каварна, затова казвам, че има лек калифорнийски привкус, заради бриза от морето”, разказва Таш. Заради Каварна, а може би и заради Крапец, вкусът е калифорнийски: „Свободата идва от там, така го усещаме”.

Краси описва географията на свободата съвсем буквално: „Преди няколко години, точно по пътя за Крапец, с нашия soundmaker Гого, който – освен че ни е soundmaker, ни е и близък приятел, отиваме към Крапец и влизаме по черния път към тези широки поля, които са безкрайни. В дъното се вижда морето и Гого казва: „Ей сега ви разбирам. Сега разбирам тия широки парчета, тия свободни парчета откъде са. Ето от тия ливади тука. Те са израснали тука тия парчета!“.

„Албумите, когато са албуми, звучат от първата до последната песен като едно цяло. Винаги има нещо, което ги свързва, обща енергия, концепция. И JEREMY? работи по същия начин в Каварна. Тази широта... Представете си: затваряме се цяло лято, Краси с кайта, всеки с нещата си. През останалото време се събираме, правим парчетата и така за няколко месеца албумът беше готов”, обяснява Таш. „Затворени на открито”, това е мотото на бандата.


Албум №3 – време за моментна равносметка или за музикална промяна?

„Правим си равносметка може би за други неща и по друг начин, не знам дали става чрез музиката, за промяната по-скоро ми звучи по-добре. Музикалната промяна – винаги има моменти в развитието, в които си долу, после тръгваш нагоре, после пак надолу и пак нагоре. Всичко е промяна в живота, в нашите мисли, в нашето съзнание, в това, което ни вълнува, което правим, и то се усеща и в музиката. Не знам защо – заради ситуацията или заради всичко, което се случи през годините, но сега усещам, че музиката ни е доста по-енергична, има много повече заряд в това, което правим, и пак казвам – всичко е крайно искрено.”

Иначе албумът все още е в кухнята. Чака момчетата да му сложат още малко сол, пипер, шафран за цвят, че даже и куркума. Когато стане достатъчно вкусен, ще съблазни слушателите в Зала 1 на НДК. „За първи път предприемаме тази крачка да направим голям концерт. Всъщност най-големият ни самостоятелен концерт. В легендарна зала. Ненапразно избрахме Зала 1, защото абсолютно всички големи музикални звезди, които харесваме и са идвали в България или са български звезди, са свирили там. Смятаме, че това е мястото”, убеден е Таш.

Спомня си първия незабравим концерт в НДК, когато е част от публиката. „Един от първите може би е на Placebo. Аз съм от Каварна и 2001-2002 г. дойдох в София. Не знам дали си спомняте първия концерт на Placebo в Зала 1. За мен е незабравим спомен, защото имах много хубав панталон, който си харесвах, тъмносин. Съдрах го брутално до коляното от вълнение, скачайки. Нещо в седалката съм се развълнувал и го съдрах. С голи крака продължих и така си тръгнах.”

И Таш, и Краси си пожелават с усмивка съдрани панталони и сутиени и на техния концерт наесен. Краси помни с много хубаво чувство момент от студентските години в Зала 1, когато отива там, за да слуша Joe Zawinul, но с особено умиление се досеща за последния си концерт с Графа в НДК. „Свирихме, беше точно на рождения ми ден и – това никога няма да го забравя – 4000-5000 човека ми пяха Happy Birthday. Цялата зала! Беше много яко!”.

И сега Краси има шанс да чуе как публиката му честити празника, защото концертът е на 22.11, а рожденият ден – на 28.11.

А рождението на групата и първите им стъпки въобще са свързани не с НДК, а с БНР. Неслучайно SHE е записана във Второ студио на Националното радио. Там своя звуков облик придобиват и първите им песни Fake Fruits и Hope. „Цялата банда си говорихме и си казахме: „Че защо да не направим това отново. Имаме много хубав спомен и всички решихме, че е дошъл моментът отново да се завърнем в БНР и да продължим. Даже предполагам, че ще има още много неща, които ще запишем тук”, коментира Таш, припомняйки си страхотното усещане от среднощните записи с Константин Райдовски. Според Краси в БНР „витаят много приятни призраци. Има яка енергия, която се усеща, и след това можем да я предадем много лесно”.

Яка енергия момчетата се готвят да предадат и на 12 август, когато ще подгряват Arctic Monkeys на концерта им в Бургас. „Мислим да се разцепим както винаги. Лятото ни е такъв период, в който много избухваме. На първо място се надяваме да не ни мине котка път и този концерт да го има, а пък каквото зависи от нас – разбира се – ще се раздадем на максимум, както винаги”, категоричен е Краси.

Таш предвкусва арктическа енергия. Въобще, без да са „Акага”, от JEREMY? обещават да се/ни направят на маймуни в най-добрия смисъл на думата. Признават, че култовата британска група са им много добри, но тайни приятели. Тайни, защото до днес не знаят за това дългогодишно приятелство, смее се Таш.

Ние сме много големи фенове на Arctic Monkeys още от първия албум, да не говорим за комерсиалните неща, които излязоха впоследствие, които всъщност са най-яките, които са създавали. Но от ден първи, откакто знаем за Arctic, направихме трибют концерт, преди доста години през 2013-а или 2014-а. Решихме да пробваме да направим трибют, пуснахме дата и за около час и половина билетите свършиха. И Марти, нашият мениджър, каза: „Да пуснем още една дата”. Пуснахме още една. Пак за час и половина! Още тогава това беше ясен знак и сигнал, че това е група, която, ако дойде в България някой ден, билетите ще свършат за час и половина. И така и стана. Никой не вярваше. Много промоутъри се съмняват и не вярват в групи като Arctic Monkeys, но е крайно време да повярват, защото има много такива банди, не са много, но от този ранг, които биха разпродавали за час и половина в България”, твърди Таш.

Така българските фенове по нищо не се отличават от тези в Дъблин, Лондон или другите градове по света, където безценните хартийки се харчат като топъл хляб за минути.

JEREMY? не се притесняват, че – срещайки тайните си музикални приятели наяве, ще се разочароват. „Винаги има опасност от това, но не ми се вярва. Има групи, които няма как да те разочароват”, казва Краси. „За щастие сме имали възможността да се сблъскаме с музиканти от много по-голям ранг дори от Arctic Monkeys и знаем какво е отношението. Знаем, че до ден-днешен се харесваме и смятам, че и с тях ще бъде така. Това са готини хора, успели пичове. Другите много често си мислят, че са недостижими, но не е точно така. Те са обикновени хора като нас и имат същите проблеми. Както неведнъж сме разказвали за Брайън Мей (през 2016 г. JEREMY? подгряваха Queen в България, Полша и Румъния – бел. ред.), как слиза от сцената и казва: „Нещо много лошо ми беше солото, как го усещате, времето е топло, нали...”, спомня си Таш. Краси допълва, че тогава заради горещото време на Мей начинът му на свирене не се понравил на самия него и се оплакал съвсем естествено на момчетата. „Все едно си говорим ние – нещо не ми излезе солото”.


А дали солата на JEREMY? ще излязат както трябва на 16 април? Нямаме търпение да чуем. Дотогава слушайте още истории и закачки с Краси и Ташо преди очаквания им съботен концерт в звуковия файл.

Снимки: http://www.facebook.com/jeremyband 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31