Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натрупва се огромен ресурс, който не се усвоява, а след това се пренасочва, твърдят агробизнесмени

Европари под риск заради тромави процедури във Фонд "Земеделие"

Някои от правилата във фонда блокират други и това създава хаос, признава директорът на ДФЗ

Снимка: БГНЕС

Земеделци започват да оттеглят проектите, които са подали по инвестиционните мерки от Програмата за селските райони. Причина за това е сериозното забавяне, с което Фонд "Земеделие" разглежда и одобрява проектите.

Пред ресорната парламентарна комисия директорът на Фонд "Земеделие" Николай Каварджиклиев призна, че договорените проекти по мерките за инвестиции са едва между 17 и 22% . Това поставя под риск милиони от европейските пари за земеделие.

Проект, подаден преди две години, към днешна дата е безсмислен, защото инфлацията е "изяла" огромна част от финансовата помощ, казва агробизнесменът Цветан Цеков.

"Заради високата инфлация, заради недостиг на стратегически материали поскъпването е огромно, а референтните стойности, по които одобрява Фонд "Земеделие" не са актуални вече. В един момент се получава така, че една програма, която има прекрасна идея и цел – да увеличи модернизацията на земеделските производители, няма да може да функционира."

При 50% субсидия и при 30% поскъпване на машини и съоръжения, реалното подпомагане ще бъде не повече от 15-20%, пресметнал е Цеков.

По думите му средно година и половина-две отлежават проектите във Фонд "Земеделие", но има и парадоксални случаи до 3 години.

Цветан Цеков изрази съмнения, че това забавяне в работата на ДФЗ може да е умишлено, защото след натрупването на голям ресурс, който не се усвоява, а след това се пренасочва.

"И отива за директно подпомагане на площи. Там много малък кръг от земеделски производители се облагодетелства."

Снимка: БГНЕС

"Впряга се огромен административен капацитет на Фонд "Земеделие", работи по даден прием година-година и половина, ангажирани са стотици хора и накрая огромен процент от проекти не могат да бъдат изпълнени. Губят абсолютно всички", гласи равносметката на Цветан Цеков.

Според агробизнесмена този фонд трябва да бъде реформиран и да се промени цялата методика на работа. Той е категоричен, че работата трябва да се оптимизира.

"Трябва да се търси пълна реформа на тази институция. Тя не работи, има ретроградни сили, които са я обсебили и не позволяват тя да бъде в помощ на земеделските производители."

Николай Каварджиклиев  Снимка: БГНЕС

Според изпълнителния директор на ДФЗ Николай Каварджиклиев усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони е едва 52%.

Договорирането по инвестиционните мерки е под 22 на сто, има и 28 земеделци, които са се отказали от изпълнение на проекти на обща стойност 12 милиона лева.

Няма обаче категоричен отговор ще има ли актуализация на цените и предоговаряне на проектите.

"Моето лично мнение е, че трябва да се намери възможност за предоговаряне на постъпилите проекти. Въпросът е от министерството какво ще преценят за това и дали има правна възможност и финансова такава. Рамката, в която сме затворени, е ужасна и не можем да бъдем толкова гъвкави, колкото ни се иска", коментира Каварджиклиев пред парламентарната комисия по земеделие.

"С годините във фонда са трупани правила върху правила, процедури върху процедури и са тонове такива. Някои блокират други и това създава хаос, повече от двойна работа даже. Това трябва да се промени. Надявам се, че това ще отпуши нещата", посочи Каварджиклиев.

Той увери още, че до средата на май ще има план за действие как Фонд "Земеделие" да навакса изоставането, за да се минимизират загубите на европари.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Апостолос Мангириадис: Единственият път на Скопие към ЕС минава през Атина

16 години след ветото в Букурещ върху присъединяването на Скопие към НАТО Гърция отново има същия проблем с вече Република Северна Македония - заради името й. И съвсем не е изключено епизодът с ветото да се повтори - този път за еврочленството. Причината е, че полагайки клетва, новата президентка Гордана Силяновска-Давкова нарече страната си не с..

публикувано на 25.05.24 в 11:40
Светлана Дичева

Светлана Дичева: Изкуственият интелект е приятел, но и бариера пред въображението

"24 май е празникът на мисълта, защото думите ни карат да мислим по-задълбочено, по-богато . Колкото повече думи имаме в речника си, толкова повече детайли от богатия и вечно развиващ се свят можем да възприемем. Това е един от най-хубавите празници!". Това каза Светлана Дичева, писател, преводач и журналист, водеща на предаванията "Графити по..

публикувано на 24.05.24 в 15:41

Десислава Алексиева: Панаирът на книгата е преживяване!

Панаирът на книгата е преживяване , заяви пред БНР Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга".  Традиционният пролетен панаир на книгата се открива днес пред НДК, а заглавията, които ще се предлагат, са от 80 до 100 000. "Има много срещи с автори, илюстратори, с редактори и издатели. В шатрите пред НДК постоянно ще има..

публикувано на 24.05.24 в 10:14

Мариана Манушева: Повечето инциденти се случват поради недооценяване на обстоятелствата

"Има голямо значение как се действа, за да остане и този, който оказва първа помощ, в безопасност и да не нарани себе си.  Повечето от инцидентите се случват поради недооценяване на обстоятелствата. Хората винаги трябва да са нащрек в една такава ситуация и да се придържат към правилата за безопасност, за да не се получава така, че да има много..

публикувано на 23.05.24 в 11:49

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26