Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че всичките ни беди са заради нашите грехове

Великден е за този, който го осъзнава

Ловчанският митрополит Гавриил
Снимка: Пламен Христов

"Великден е най-великият християнски празник. Във всички времена той се е посрещал винаги по възможост най-тържествено с голяма радост независимо от това какви са били външните възможности и условия. Тази година също се подготвяме за такова посрещане на този Велик празник, когато си спомняме Христовото страдание на Господа и неговото преславно Възкресение, след като три дни е бил в гроба като човек", каза за БНР Ловчанският митрополит Гавриил.

За решението да не бъде донесен благодатен огън от Йерусалим той заяви:

"Благодатният огън е едно голямо чудо, което всяка година се случва в Йерусалим, но най-голямата светиня за християните е Светото причастие - тялото и кръвта Христови. Ние благодатен огън започнахме да получаваме 1995 година, мисля, че тогава стана за пръв път, по-рано не е имало", допълни за предаването "Нощен хоризонт" Ловчанският митрополит Гавриил.

По думите му винаги имаме нужда да се помолим на Господ, защото всичките ни беди са заради нашите грехове.

"Трябва да знаем, че ние имаме грехове, имаме нужда от прошка".

Според него Великден е за този, който го осъзнава, за други хора може да бъде обиковен ден:

"Той е Велик за хората, които имат вяра, които имат любов към Господ."
 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал

Демонстрации в защита на Палестина избухнаха близо до Музея на изкуствата “Метрополитън“ в Ню Йорк преди началото на едно от най-забележителните събития в света на модата - годишния бал "Мет Гала“, който се организира винаги в първия понеделник на май. На него се очаква да присъстват около 400 гости. Протестиращите са се опитали да попречат на..

публикувано на 07.05.24 в 09:18

КейФОР, ЕУЛЕКС и косовската полиция ще проведат съвместно учение

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС) и косовската полиция ще проведат днес съвместно учение "Златна сабя 2024", предаде БТА. КейФОР съобщи днес, че учението, което ще се проведе в лагера Врело, ще тества уменията за изпълнение на съвместни процедури при управление на кризи и..

публикувано на 07.05.24 в 08:33
Людмил Илиев

Людмил Илиев: ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска

ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска . Това заяви пред БНР Людмил Илиев, журналист от вестник "Сега". Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите Той анализира поставянето на Росен Желязков начело на евролистата. "Господин Желязков през цялата си политическа кариера..

публикувано на 07.05.24 в 08:32

В Кипър започва да действа "електронна кошница“ за плодове и зеленчуци

В Кипър започва да действа "електронна кошница" за плодове и зеленчуци по инициатива на земедеското министерство в страната. Според негово проучване, по-голямата част от тях се продават в магазините на двойни цени спрямо тези на производителите. Целта на електронната кошница е да се постигне предлагане на висококачествени продукти на..

публикувано на 07.05.24 в 08:23

Британският премиер все още с надежда за добър резултат на общите избори

Британският премиер Риши Сунак заяви, че резултатът от общите избори не е предрешен, въпреки катастрофалните резултати от местните избори. Премиерът каза, че е твърдо решен да се бори в предизборната кампания, за да покаже, че правителството променя живота на хората по въпроси, включително икономиката и миграцията. Въпреки че бунтарите сред..

публикувано на 07.05.24 в 08:12
Владимир Путин

Путин започва петия си президентски мандат

На третата година от войната, която започна срещу Украйна, Владимир Путин официално ще встъпи в петия си президентски мандат. Тържествената церемония в Големия дворец на Кремъл ще започне в 12:00 часа и ще трае около час. Поканени са членовете на правителството, депутатите от двете камари на парламента, съдиите от Конституционния съд,..

публикувано на 07.05.24 в 08:12
Белодробна болница в Троян

Безплатни прегледи в Белодробната болница в Троян

По повод Световния ден на астмата Белодробната болница в Троян организира от днес до 10 май безплатни профилактични прегледи за пациенти, които са в риск от астма и такива, които вече страдат от заболяването. Прегледите ще се извършват в специализираните кабинети на лечебното заведение от 8.00 до 16.00 ч.,поясни управителят на болницата д-р..

публикувано на 07.05.24 в 08:08