Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да видим какво ще бъде прието в НС по темата за оръжие за Украйна, за да реши БСП позицията си"

Христо Проданов: След 31 май украинските бежанци ще бъдат настанявани в държавни бази

"Предвидени са разговори за евентуално удължаване на мярката за настаняване в хотели"

Снимка: БГНЕС

"Приблизително 30 хиляди са украински бежанци в хотелите в морските курорти. След 31 май голяма част от тях ще бъдат насочени за настаняване в държавните бази. Никой от тях няма да остане на улицата. Ще разговаряме и с хотелиери, които да ги задържат още, ако в държавните бази няма достатъчно места".

Това заяви пред БНР министърът на туризма Христо Проданов, като подчерта, че действащото правителствено решение е със срок до 31 май, но предстои да бъдат проведени разговори за продължаване на тази мярка, ако се наложи

Министърът потвърди, че на 20 април е бил първият превод на средства към хотелиерите, които са се включили в мярката за помощ на бягащите от войната хора от Украйна:

"Има някои дублажи и грешки, които в момента се изчистват. първият период, който беше от 24 февруари до 31 март, в голямата си част е платен. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 30 април. ... Нашата задача е да бъдем коректни с хотелиерите, както те бяха коректни към държавата, но втората ни задача е да бъдем бдителни и да следим за честното и правилно изразходване на тези средства".

Проданов заяви, че той ще бъде против решение да се заплаща за настанени в частни домове бежанци.

По думите му усилието на правителството е постепенно включване на бежанците в пазара на труда в България:

"Има мобилни групи, които посещават местата за настаняване и правят анкети с бежанците. Около 90% от тях заявяват желание да започнат работа". 

Министерството на туризма е фокусирало реклама към пазарите на страните от Вишеградската четворка и Сърбия, Румъния, Северна Македония, за да привлече туристи, които да заменят руските и украинските.

Според министър Проданов цените в българските морски курорти са по-ниски от тези в Гърция:

"Цените са същите, само че в Гърция са в евро", каза той.

В предаването "Неделя 150" Христо Проданов коментира позицията на БСП по темата за военна помощ за Украйна: 

"Нека видим какво ще се случи на 4 май в парламента, какъв ще е проектът за решение, какви ще са текстовете и тогава органите на БСП ще решават каква ще е нашата позиция".

Той подчерта, че най-вероятно през седмицата ще има събиране на ръководството на БСП за решение по казуса с военната помощ:

"Компромисите са политически въпрос и такова решение се взема от политическите органи на БСП, а не от един или друг представител в правителството или в парламента".

Проданов беше категоричен, че България не изнася оръжие за Украйна и уточни, че не Корнелия Нинова трябва да обяснява на електората си, а "президентът трябва да обяснява неговите позиции".

Христо Проданов повтори тезата на БСП, че доставката на оръжие ще налее бензин в огъня на войната:

"Не може да дрънкаме оръжие и да искаме да има дипломатическо решение на конфликта в Украйна. С Русия трябва да бъде разговаряно, за да може наистина да прекрати войната".

Интервюто на Явор Стаматов с Христо Проданов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балинт Одор: Ще направим всичко за приемането на България и Румъния в Шенген до края на годината

Ще направим всичко възможно процесът за приемането на България и Румъния в Шенген да приключи до края на годината - това каза постоянният представител на Унгария в ЕС Балинт Одор при представянето на приоритетите на страната му, която поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли. Посланик Одор припомни, че от приемането на заключенията..

публикувано на 18.06.24 в 21:54

Руските войски засилват натиска си в Харковска област

Руските войски засилват натиска си на още един участък на фронта в Украйна, съобщава в канала си в "Телеграм" украинската Трета щурмова бригада. Направлението на щурма е Боровая - селище в Харковска област, югоизточно от областния център, а целта е украинските защитници да бъдат изтласкани от левия бряг на река Оскол. Интензивни настъпателни операции..

публикувано на 18.06.24 в 21:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин пристигна на държавно посещение в Северна Корея

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в Северна Корея, съобщиха от Кремъл.  Очаква се той да подпише със севернокорейския си колега Ким Чен Ун договор за всеобхватно стратегическо партньорство между Москва и Пхенян.  В навечерието на посещението севернокорейският вестник "Нодом Синмун" публикува статия на Путин, в която той..

публикувано на 18.06.24 в 21:17

Десетки милиони жители на Северна Америка под заплаха от очаквани екстремни горещини

Десетки милиони жители на Северна Америка са под заплаха от очакваните екстремни горещини. Властите в САЩ съобщиха, че пикът на предстоящите горещини ще бъде в сряда и четвъртък, когато температурите се очаква да надминат 38 градуса по Целзий.  Едно от местата, които вече поставиха температурни рекорди, е градът – дом на най-голямата..

публикувано на 18.06.24 в 20:34
Марк Рюте

Нидерландската NOS: Марк Рюте ще е следващият генерален секретар на НАТО

Марк Рюте ще е следващият генерален секретар на НАТО. Това твърди нидерландската медийна организация NOS, но без да разкрива източниците си. Агенция Ройтерс цитира настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг да казва, че решението е "много близко", но без да потвърди информацията на холандските медии. Рюте, който трябва да сдаде премиерския..

публикувано на 18.06.24 в 20:06

БСП няма да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ Рая Назарян за председател на НС

Парламентарната група на БСП няма да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ Рая Назарян за председател на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на партията. По-рано същото казаха от ПП-ДБ, въпреки предупреждението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от утрешното гласуване в пленарната зала ще стане ясно дали разговорите за съставяне на правителство ще..

публикувано на 18.06.24 в 20:05

Проучвания сочат крайната десница като ясен победител на изборите във Франция

Три седмици преди първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция проучванията сочат крайната десница като ясен победител. Националистите биха спечелили около 34% гласове.  С 33-34% крайнодясната партия "Национален сбор" е убедително начело в намеренията за вот на французите на първия изборен тур на 30 юни.  Това сочат проучванията..

публикувано на 18.06.24 в 19:53