Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Партията на Янев лява по български, или по американски ще е?"

Валентин Вацев: Принципът на Нинова победи и вече се повтаря от Петков

"Президентът плаща скъп данък за политическото си лековерие, когато утвърди правителството"

Валентин Вацев
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Принципът на Корнелия Нинова победи и вече се повтаря от премиера Кирил Петков. Този принцип гласи, че ние можем да произвеждаме и да изнасяме шеметни количества военна продукция за Украйна, но ние преди всичко сме търговци и непрекъснато не научаваме къде отива нашето оръжие. Това е победа на Нинова".

С тази констатация започна коментара си пред БНР външнополитическият анализатор Валентин Вацев.

По думите му българската политическа класа е в пълно съгласие със себе си и с евроатлантическите си принципи - солидарност с евроатлантическата политика, с правителството е и доколкото не им пречи, може да го изтърпи, спазва кумовата срама, т.е. русофоби сме, ама не чак дотам и "опитваме да не плюем директно в очите на Лавров" (министърът на външните работи на Русия - б.р.):

"На този етап българската политическа класа съчетава кумовата срама - да не се плюе директно в очите на Русия - с евроатлантическата солидарност - изнасяме ли оръжие за Украйна, изнасяме, но официално твърдим, че не знаем къде отива то".

Според него бизнесът в България е пожертван заради интересите на евроатлантическата солидарност на България:

"Българската промишлена класа, бизнесът няма да прости на българското управление газовия удар, тъй като този удар срещу българската икономика е непреодолим. Аз не знам как може да бъде компенсиран той. ... Принципът на ценностната ориентация свършва, когато е погазен принципът на интереса. Когато бизнесът се унищожава с газови атаки, той си запазва правото тихо да мрази".

В предаването "12+3" Валентин Вацев коментира и отношенията между президента Румен Радев и правителството на Кирил Петков:

"Президентът плаща скъп данък за своето политическо лековерие, когато ги утвърди. Той е в много деликатна позиция. Може би е трябвало да слуша интуицията си, че това правителство е напълно неадекватно и несъразмерно спрямо потребностите на българския политически ден".

Анализаторът прогнозира, че в близките седмици предстои публично скъсване на отношенията между Радев и Петков.

"Успехът на президента силно зависи от конюнктурата, която не е в негова полза".

Във връзка с предстоящото учредяване на партията на Стефан Янев ("Български възход") Вацев попита дали тя ще е лява по български, или лава по американски, защото "в много отношения тези два типа ляво са перпендикулярни".

По думите на външнополитическия анализатор "войната в Украйна е война между Русия и НАТО", което според него на третия месец от началото на военните действия вече можело ясно да се каже. 

"Ако беше наистина между Русия и Украйна, войната би свършила за две седмици", смята Вацев.

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Вацев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

" Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност". Това мнение изказа пред БНР..

публикувано на 16.06.24 в 10:59

По-висок добив на пшеница очакват в Монтанско

По-високи добиви от пшеница очакват в област Монтана от миналата година. Ечемикът също е с добри показатели. Прогнозният среден добив от пшеница за тази година е 580 кг/дка, съобщиха от Областна дирекция "Земеделие" Монтана. Спрямо миналата година се очаква увеличение от 50 кг от декар. Специалистите прогнозират по-високи добиви и..

публикувано на 16.06.24 в 10:55
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма

Предстои много тежък и сериозен анализ в партията на всички процеси, които доведоха до загуба на 800 хил. гласа в последните 7 години. Темата за отговорността стои на дневен ред. Никой не бяга от нея.   Това заяви пред БНР избраният за временен председател на БСП Атанас Зафиров. "Партията не може да спре да съществува. Тя има легитимно..

публикувано на 16.06.24 в 10:22
Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.

ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Израел и "Хизбула"

Съществува "съвсем реален" риск грешна преценка по южната граница на Ливан да предизвика по-широкомащабен конфликт между "Хизбула" и израелските въоръжени сили, предупредиха днес двама служители на ООН в Ливан, цитирани от Ройтерс. Специалният координатор на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласхерт и ръководителят на мироопазващите сили на ООН в..

публикувано на 16.06.24 в 09:31

Започват Дни на водородната електромобилност

По улиците на София, Пазарджик и Стара Загора през идващите дни ще премине демонстрационен водороден електрически автобус и първата водородна електрическа кола в България. Това съобщават от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия. Официалното откриване на инициативата Дни на водородната електромобилност ще се..

публикувано на 16.06.24 в 09:08

"Жива история" в ловешкия парк "Стратеш"

Сдружение "Васил Левски - Апостола" организира днес от 10 ч. в ловешкия парк "Стратеш" образователни и спортни занимания за ученици с цел популяризирането, съхраняването и развитието на националните традиции. Посетителите ще имат възможност да си припомнят бележити дати, оставили трайна диря в историята на България, поясни Албена Йончева от..

публикувано на 16.06.24 в 09:01
Джамия Баня Баши в София

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните. Мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без..

публикувано на 16.06.24 в 08:42