Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Николай Русев: Няма стари и нови самолети, има изправни и неизправни

С идването на F-16 самите ние ще искаме МиГ-29 да бъде "пенсиониран", казва командирът на авиобаза "Граф Игнатиево"

ген. Николай Русев
Снимка: БГНЕС

"Дали наблизо има война или не, ние по никакъв начин не омаловажаваме охраната на въздушното пространство. Това е задача №1 за изтребителната ни авиация и ще продължи да бъде така, докато съществуваме." Това казва в интервю за БНР командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев.

Съвместната охрана на българското небе се изпълнява в България от 2016 година, припомня ген. Русев.

"Винаги, когато имаме съюзници тук, да дежурим заедно, научаваме нещо ново, уеднаквяваме своите тактики, техники, процедури. Летим заедно. Те ни помагат да сме в час със събитията, с новото в авиацията. Макар че сме доста изостанали по отношение на авиационната техника, това е много полезно за нас."

България и Румъния се посещават регулярно и на ротационен принцип от съюзници, но те дежурят заедно с нас, подчертава ген. Николай Русев.

"Ние нашите способности не сме ги загубили, можем сами да охраняваме нашето въздушно пространство и това на НАТО. Това, че партньорите са тук, е за засвидетелстване на солидарност, за обмяна на опит и за засилване на сигурността, но те не поемат нашите функции", уверява военният летец.

Вече 33 години МиГ-29 е в небето над България.

ген. Николай Русев  Снимка: Кремена Данева

"С поддръжката на МиГ-29 засега се справяме, но никак не ни е лесно. Това не зависи от нас. МиГ-29 ще лети дотогава, докато се поддържа", коментира ген. Николай Русев.

"Мечтата на един бъдещ млад пилот не бива да бъде повлиявана от моментното състояние на нашата авиация. Аз съм сигурен, че много скоро пилоти ще летят много повече, отколкото в момента. Нальотът ни е нисък от много години насам и това не е по вина на самите пилоти, това е политическо решение – кой самолет ще лети, докога ще лети, с какво ще го заменим. Но ние направихме през времето много грешки, като свалихме от въоръжение почти нови самолети, летящи самолети и не ги заменихме с нищо. Не бива да допускаме това да се случва. И нашите съюзници ни съветват – ако имате самолет с ресурс, използвайте самолета до последната секунда във въздуха. Няма стари и нови самолети. Има изправни и неизправни самолети. Така че е нормално да използваме това, което имаме, до последно."

През лятото в авиобаза "Граф Игнатиево" ще започне модернизирането на инфраструктурата, свързана с използването на новите изтребители F-16. С идването на новите самолети през 2025 година самите ние ще искаме МиГ-29 да бъде "пенсиониран", допълва ген. Русев. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хора с увреждания в планината: Мисия възможна

" Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, те имат нужда да се държим с тях като равни, което е проблем в България . Не всеки го разбира. Хората като че ли малко странят, а всъщност те са толкова пълноценни хора, колкото и ние. Това, че имат някакъв двигателен проблем не ги прави по-малко хора от нас ". Това каза пред БНР Вера Асенова..

публикувано на 25.09.24 в 10:47

Росина Тодорова: Младото поколение има твърде ниска здравна култура

Хората подценяват проблемите, които замърсеният въздух създава . Това заяви пред БНР Росина Тодорова - председател на Сдружение "Жените в бизнеса и професиите - София", преди пресконференцията "На въздух: Да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението". Темата е част от по-големия проект "Пейка за здраве"...

публикувано на 25.09.24 в 09:52
Силвия Георгиева

Силвия Георгиева за такса битови отпадъци: Работата в общините продължава интензивно

Изчисляването на такса битови отпадъци на количество е краят на един дълъг процес, в който участват и държавата, и общините, и бизнесът, и организациите по оползотворяване. Това заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, след като сдружението излезе с позиция по необходимите промени в Закона за..

публикувано на 24.09.24 в 12:10
Проф. Христо Пимпирев

Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен етап, очаква се корабът да отплава през ноември

Българският антарктически институт организира двудневен семинар, който ще се проведе на 25 и 26 септември в Ахелой. Темата е "Силни страни. Предизвикателства пред научното и логистично сътрудничество на балканските страни в полярните региони". Председателят на института проф. Христо Пимпирев подчерта пред БНР, че това е първа по рода си работна..

публикувано на 23.09.24 в 08:43
Проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Българското общество е на парчета, политиците трябва да ги скрепят

" Бягството от управление означава бягство от политическа отговорност. Българското общество в момента е на парчета , има различни възгледи. Политиците трябва да скрепят тези парчета . Има моменти, в които трябва да преглътнеш егото си".  Това заяви пред БНР проф. Милко Палангурски, историк и преподавател във ВТУ в деня, когато отбелязваме 116-ата..

публикувано на 22.09.24 в 12:50

Певицата Камелия: Обществото ни се раздели на чалгаджии и културтрегери

Цялото интервю на Илия Вълков с певицата Камелия в предаването "РадиоТочка" чуйте в звуковия файл.

публикувано на 20.09.24 в 18:16
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Атаката показа, че "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея

Тези удари показаха две неща - "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея . С тази констатация започна коментара си пред БНР Димитър Къцарков, специалист по Близкия изток, като уточни: " Израел демонстрира, че вече не е способна да толерира този тлеещ и постоянен конфликт, който е на северната ѝ граница , който принуди над 60..

публикувано на 19.09.24 в 17:55