Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По никакъв начин няма да бъде компрометирана националната сигурност"

Драгомир Заков: България е жертва на хибридна война

"Прекалено е да се каже, че България ще бъде въвлечена в конвенционална война"

Драгомир Заков
Снимка: БГНЕС

"Няма пряка военна заплаха, няма заплаха за националната сигурност, но има рискове и тези рискове трябва да бъдат осъзнати. Когато се води война на няколкостотин километра от българската граница, рисковете са високи." Това каза в интервю за БНР министърът на отбраната Драгомир Заков. 

В предаването "Преди всички" той коментира, че Молдова е "потенциална криза, която може да се развие, а Балканите винаги са в обсега на потенциална дестабилизация", но сега сме се фокусирали на изток, където е "отворена раната".

Заков посочи, че няма опасения, че "ще останем без съдействие от нашите съюзници" за охраната на българското небе.

Във връзка с решението на парламента за помощта, която страната ни ще окаже на Украйна, Заков заяви:

"Не мисля, че Въоръжените сили станаха жертва. По-скоро стана жертва единството сред българските граждани. Получи се едно разделение по тази тема. Проекция на това разделение е компромисът, който се търсеше в Народното събрание."

Попитан трябва ли да има решение на Министерския съвет след решението на Народното събрание - министърът на отбраната каза, че това "зависи от конкретните параметри, които ще уговорим".

За ремонта на украинската военна техника у нас Драгомир Заков уточни, че по време на визита от украинска страна идната седмица ще бъдат обсъдени детайлите – например как ще става транспортирането, а украинската страна ще бъде запозната с възможностите на нашите заводи.

"По никакъв начин няма да бъде компрометирана националната сигурност", увери той.

По думите му "това ще бъде доста сериозна крачка в поддръжка на нашите предприятия".

В отговор на въпрос за изявленията на държавния глава Румен Радев, свързани с решението за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, военният министър изрази мнение, че е "прекалено да се каже, че България ще бъде въвлечена в конвенционална война".

"България отдавна е в хибридна война. България е жертва на хибридна война. Резултатът е страхът в българското общество, че някой може да ни нападне."

Като доскорошен посланик на България в НАТО Драгомир Заков каза, че не е видял "каквато и да е пукнатина" в ангажимента на НАТО по чл. 5 за взаимна отбрана.

Драгомир Заков (в средата) с американски и български военни   Снимка: БГНЕС

Съюзниците ни правят достатъчно за нашата армия, смята военният министър. Той съобщи, че се работи със съюзници, за да може да се удължи използването на МиГ-29.

"Целта е българските ВВС да не губят способности. Има 110-годишна история на ВВС. Би било ужасяващо да стигнем до загуба за способности."

"Имам пълно доверие в боеспособността на Българската армия", заяви министър Заков в Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Той допълни, че няма забележки към Служба "Военно разузнаване".

"Водя диалог с всички парламентарни сили, включително с опозиционните партии. Винаги вратата ми е била отворена. Диалога няма да го спра и в бъдеще", декларира министърът на отбраната. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23