Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нито е бързо, нито технологично лесно да бъдат пренастроени веригите на доставки"

Живодар Терзиев: По-скъпата суровина ще доведе индустрията до пагубно състояние

Логистиката на нефт, преминаващ само и единствено през Босфора, крие рискове, предупреди експертът

Живодар Терзиев
Снимка: БГНЕС

България трябва да застане по-твърдо и да поиска изключение. Ако пък е поискала и ѝ отказват, да предизвика вето върху така предложените санкции 6.0. Това заяви пред БНР Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

"Това ще бъде тежко за нас като най-бедната страна в Европейския съюз. Ще попаднем в адска преса на няколко държави пред и зад нас по поречието на Дунав, които ще имат достъп до руски нефт, а ние ще сме принудени да купуваме по-скъпа суровина, което ще доведе до пагубно състояние на нашата индустрия."

От 60-те години българската рафинерия е ситуирана на Черно море, за да получава нефт от руски пристанища, основно Новоросийск, поясни Живодар Терзиев. Той посочи, че логистиката на нефт, преминаващ само и единствено през Босфора, крие рискове.

Каквото и да направи индустрията днес, ще бъде по-скъпо, отколкото можем да го получим през рафинерията в Бургас, допълни той.

Не е нито бързо, нито технологично лесно да бъдат пренастроени веригите на доставки, уточни Терзиев. По думите му, ако "Нефтохим" започне да преработва други суровини, капацитетът на комбината ще падне значително.

На въпрос какво ще се прави, ако Русия спре доставките на нефт, Живодар Терзиев отбеляза, че някои от търговците са заделили в български хранилища част от резервите, които са в чужбина.

За чисто българските компании проблемът ще е най-голям, защото в последните години са разчитали на 80-90% доставки през бургаската рафинерия, предупреди експертът.

"Не би трябвало да има проблем с доставките на чуждо представените компании наши членове. Българският пазар разчита на помощ от фирмите майки в Гърция, в Румъния, в Сърбия."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37