Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Рибарски: Водят се разговори за дългосрочни договори със САЩ и други доставчици на втечнен газ

"Тази година нагнетяването на газ в хранилището в Чирен ще започне малко по-късно"

Радослав Рибарски
Снимка: БГНЕС

"Първите доставки на втечнен газ от САЩ ще пристигнат през юни и цената ще е по-ниска от договорената по дългосрочните договори с "Газпромекспорт". Водят се разговори за дългосрочни договори и със САЩ, и с други възможни доставчици на втечнен газ". 

Това заяви пред БНР председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски, депутат от "Продължаваме промяната".

Той подчерта, че България е в ситуация, в която трябва да договаря доставки в момента, заради спирането на газа от "Газпром":

"Не заменяме един доставчик с друг, едностранно ни бяха спрени доставките от "Газпром" и се борим с тази ситуация, в която да подсигурим доставките, а и цените да са благоприятни за бизнеса и за дребните производители".

За регазифициране на втечнения газ може да се използват терминали и в Гърция, и в Турция, заяви Рибарски и добави:

"След като бъдат подписани договори за доставки от САЩ, ще бъдат резервирани слотове на терминалите". 

Реалното подписване на тези договори предстои в следващите един-два дни, съобщи той и уточни:

"Разговори са проведени между доставчици, т.е. между "Булгаргаз" и компании, добиващи природен газ в САЩ.

По думите на Радослав Рибарски предстои следващата седмица среща за координиране на газовите доставки в региона, на която ще се разгледат общи доставки. 

"Компенсациите не вършат работа на бизнеса, там всичко е базирано на дългосрочно планиране. Порядъкът на кризите, които следват една след друга, ни кара да вървим по този път с компенсации месец за месец. От юли предстои нов регулаторен период и законодателни промени, които готвим в момента, за да се премине към по-голяма предвидимост за бизнеса при дългосрочна покупка на електрическа енергия и компенсациите месец за месец да останат в миналото", обяви Рибарски.

Тази година нагнетяването на газ в хранилището в Чирен ще започне малко по-късно, каза председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и уточни, че в момента количествата там не намаляват, а са 18-20%:

"Ако бъдат доставени количества газ на по-ниски цени, това ще ни даде възможност за по-ниска цена на микса през зимата, ако ги нагнетим сега в хранилището".

Интервюто на Снежана Иванова с Радослав Рибарски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Агенцията за социално подпомагане

Пострадалите от наводненията в с. Делейна вече са подали заявления за еднократна помощ

Десетте домакинства, които пострадаха от наводненията на 8 май във видинското село Делейна, вече са подали заявления за отпускане на еднократната помощ, съобщиха от социалното министерство. Приземни етажи на около 10 къщи са наводнени в село Делейна (видео) Екипи от дирекция "Социално подпомагане" - Брегово са описали щетите и са съдействали на..

публикувано на 10.05.24 в 17:38

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Жители на населени места от общините Монтана и Берковица не искат тирове да минават през Петрохан. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. Жителите на монтанското село Благово също не са съгласни и изпратиха подписка до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)...

публикувано на 10.05.24 в 17:16
Болница

Жената, обезобразена с ножица от приятеля си в Елена, вече е в стабилно състояние

41-годишната гражданска на Узбекистан, която беше обезобразена с ножица от 23-годишния си приятел, вече е в стабилно състояние и продължава лечението си в очното отделение на областната болница във Велико Търново. От Районната прокуратура, посочиха, че все още няма повдигнато обвинение на извършителя, защото не е готова поисканата съдебно-медицинска..

публикувано на 10.05.24 в 16:42

Великотърновският университет чества патронния си празник

Великотърновският университет, носещ името на светите равноапостоли Кирил и Методий, чества днес патронния си празник.  За 63-та година иконата на светите Кирил и Методий поведе шествието във Великотърновския университет.  Да не забравяме на кого дължим азбуката и културата си, призова великотърновският митрополит Григорий: "Да не забравяме..

публикувано на 10.05.24 в 16:28
Областният управител на Плевен Николай Абрашев

Областната управа в Плевен отчита добра координация за изборите

В Плевен е създадена добра координация между институциите за провеждането на предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след първата среща в Областната администрация. "Координацията е добра, няма някакви сигнали, няма подадени проблеми. Тепърва започва изборният процес, от ден първи съм 24 часа на работа". Това каза областният..

публикувано на 10.05.24 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Тяло на жена е открито в района на жп гарата в Кюстендил

Намерено е тяло на жена на железопътната линия в района на кюстендилската гара, съобщиха от полицията. Дежурна полицейска група е извършила оглед на мястото, тялото е откарано в местната болница за аутопсия. Жената е идентифицирана, тя е 54 години. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата...

публикувано на 10.05.24 в 16:18
Киър Стармър

Очакват Стармър да обещае премахване на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Във Великобритания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър ще обещае да премахне правителствената схема за депортиране на мигранти в Руанда и да отклони 75 милиона паунда за финансиране на стотици нови специализирани служители, които да се справят с контрабандата на хора с нови правомощия за борба с тероризма.  Проект за..

публикувано на 10.05.24 в 16:05