Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният секретар на ООН: Милиони са заплашени от глад

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН
Снимка: Ройтерс

Има надежда за възстановяване на износа на зърно от Украйна и торове от Русия, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от "Ройтерс".

Нарушенията в украинските и руските доставки вследствие от блокадата на Черно море и санкциите срещу Русия заплашват с глад десетки милиони жители на Африка, Близкия изток и други части на света поради рекордното поскъпване на торовете и пшеницата.

Гутериш сподели, че поддържа "интензивни контакти" по проблема с Русия, Украйна, Турция и Съединените щати.

По думите му е необходимо уреждане на комплексни икономически, финансови и военни въпроси, което изисква "добра воля от всички страни".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на бюлетините, с които партиите ще се явят на изборите

ГЕРБ-СДС ще участват на изборите с номер 22, ПП-ДБ с номер 14, а ДПС под номер 28. Това стана ясно при изтеглянето на номерата в ЦИК, предаде БГНЕС. "Възраждане" ще се явят с номер 12, а "Има такъв народ" с номер 1. БСП ще участва в изборите с номер 24. Останалите номера за участие в изборите са както следва: ПП "Единение" - с номер 10. ПК "Синя..

публикувано на 08.05.24 в 16:32
Пламен Димитров

В петък предстои среща на работодатели с останалите без работа 160 служители на ТЕЦ "Марица-изток 3"

След преструктуриране на бюджетните разходи служебното правителство ще осигури средствата за тази година за Мини "Марица-изток".  В това са уверили по време на срещата си с лидера на КНСБ Пламен Димитров премиерът Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.  С решение на последното НС, непосредствено преди разпускането му,..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Костадин Филипов прогнозира 58 места за ВМРО-ДПМНЕ в парламента на РСМ

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде - по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак и маме някакъв партньор в Скопие , с когото може да се работи. Тази си надежда сподели в интервю пред БНР Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие,..

публикувано на 08.05.24 в 16:20
Изглед към сградата на британския парламент.

Британски депутат напусна управляващата Консервативна партия и премина към лейбъристите

Във Великобритания Натали Елфик, която е депутат от управляващата Консервативна партия, премина към опозиционната Лейбъристка партия, заявявайки, че "торите са се превърнали в нарицателно име за некомпетентност и разделение".  Лошите новини за премиера Риши Сунак не спират след катастрофалното представяне на торите на местните избори. Сунак..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Нискотарифна авиокомпания базира нов самолет на летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:00

Почина Райна Вълчева, бивш зам. главен редактор на в. "Труд"

На 5 май е починала Райна Вълчева, бивш първи заместник главен редактор на в. "Труд", съобщиха от семейството за "Хоризонт". Поклонението ще е в петък в Централните софийски гробища.

публикувано на 08.05.24 в 15:51