Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Около България има изключително необичайна дипломатическа активност"

Петър Карабоев: В управлението няма консенсус на коя маса седим в геополитическата игра

"Ако не проявим изобретателност по темата за РСМ, рискуваме да изпаднем в изолация"

Петър Карабоев
Снимка: Стопкадър, NOVA

"Това, което се случва на север, не се случва на юг. Кандидатстването на Швеция и Финландия за членство в НАТО е събитие с ефекта на земетресение в геополитиката на Европа. В Югоизточна Европа, на Балканите, НАТО изведнъж ще трябва да насочи поглед и да поговори какво е състоянието на членове като България, РСМ, Албания и Турция. Очевидно трябва да намерим общ интерес с Америка в сигурността и всички последващи за състоянието на българската демокрация и политическа класа".   

Това каза пред БНР журналистът Петър Карабоев, заместник-главен редактор на "Дневник".

Той подчерта, че около България има изключително необичайна дипломатическа активност в последните дни и часове, която той обяснява с позицията на София относно преговорите на Северна Македония за ЕС.

"Не съм сигурен, че има консенсус в българското управление и политическа класа на коя маса седим в тази геополитическа голяма игра, за да преценим имаме ли козове. В момента България е формално добър член на НАТО, при гласуване в международни организации по отношение на руската агресия в Украйна - България гласува за позицията на свободния свят. Но когато стане дума за това как изглежда в България тази активност, как тя се обяснява на населението и какво се гласува в Народното събрание, нещата изглеждат изключително зле и обществото изглежда дълбоко разделено. Политиците би трябвало да потърсят подкрепа, добре да обяснят какъв е националният интерес, а не да водят окопна политика", коментира журналистът.

Карабоев изтъкна новата ситуация след началото на войната на Русия в Украйна и подчерта, че говоренето на стари аргументи по темата за Северна Македония и заемането на изчаквателна позиция започва да поставя България в опасна дипломатическа изолация:

"Не обясняваме добре на партньорите ни в ЕС. Ако продължаваме да не проявяваме изобретателност, рискуваме да се окажем изолирани. Да се окажем в ситуация, когато нито можем да позвъним на някого, нито някой ще ни потърси".

Според него трябва да има някакъв отговор от Скопие, който да покаже на българската общественост и да даде възможност на българските политици да кажат, че и другата страна е направила компромис също.

"Любопитното е, че в момента в Скопие има затишие по темата. Там са в ситуация на изчакване".

По думите на журналиста президентът Румен Радев също е фактор в ситуацията с РСМ:

"Лично от него зависи дали ще има крачка напред. Той поддържа позиция, която се споделя от БСП и от ИТН. Те са в различни изходни позиции - той е в началото на 5-годишен мандат, а те са в една крехка коалиция, която, ако падне, не е много сигурно къде ще бъдат в следващия парламент, а някои и дали ще влязат. Ако Радев прояви кураж да направи някакъв модел, с който да покаже, че България може да направи компромис, БСП и ИТН ще се окажат в безтегловност". 

Интервюто на Людмила Железова с Петър Карабоев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Производител на ягоди: Все повече хора купуват директно от полето

Труден е сезонът за производителите на ягоди и малини заради честите и обилни валежи. Печалбата тази година е по-малка вследствие на загниването на част от плодовете. От друга страна, дъждовете са помогнали да се спестят разходи за поливане, обяснява производителят Айхан Хашимов, който отглежда 450 дка в землището на Лозница...

публикувано на 06.06.24 в 06:56
Васил Вълчев, консул на България в Истанбул

В Турция подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения

Изборните книжа и машините за гласуване вече са получени и подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения. Това съобщи за БНР генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев във връзка с предстоящите избори за членове на Народно събрание и Европарламент в неделя. Общо 166, или малко над 20 процента от всички избирателни секции..

публикувано на 06.06.24 в 05:06
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия също може да доставя далекобойно оръжие в някои региони на света

Удари по Русия с участието на западните страни означават пряката им намеса във войната в Украйна и Москва ще реагира. Тя също може да доставя далекобойно оръжие в някои региони на света. Това каза руският президент Владимир Путин на среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург: "Ако някой мисли, че е възможно да се доставя такова оръжие в..

публикувано на 06.06.24 в 04:29
Снимката е илюстративна.

Четирима души загинаха, след като пътнически и товарен влак се сблъскаха в Чехия

Четирима души са загинали, а 26 са били ранени, след като пътнически влак се е сблъскал с товарен влак в Чехия късно снощи, съобщава Ройтерс, като цитира управителя на административната област. Катастрофата е станала в град Пардубице, който е на 120 км източно от столицата Прага и е част от главния железопътен коридор в тази част на страната. Двете..

публикувано на 06.06.24 в 04:19

YouGov: "Реформирай Обединеното кралство" се доближава до консерваторите

Крайнодясната партия "Реформирай Обединеното кралство" на популиста Найджъл Фарадж вече се доближава на два пункта от консерваторите, според последното проучване на YouGov за "Скай нюз". Последното ексклузивно седмично проучване, проведено в понеделник и вторник, преди първия пряк телевизионен дебат между Риши Сунак и Киър Стармър, дава преднина на..

публикувано на 06.06.24 в 04:09
Завод

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите изтребители Ф-16

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите Ф-16. Споразумението за това е било подписано от производителя "Локхийд Мартин" и българското предприятие по време Международното изложение "Хемус 2024" в Пловдив. Подчиненото на Министерството на икономиката предприятие "Авионамс" ще изпълнява три от общо шестте проекта по индустриално сътрудничество...

публикувано на 05.06.24 в 22:12

Путин: За Русия е без значение кой ще спечели изборите в САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време на 27-ия Международен икономически форум в Санкт Петербуг, че Москва "не се интересува" кой ще спечели изборите в Съединените щати, предаде Ройтерс. "За нас крайният резултат няма голямо значение", отбеляза Путин, добавяйки, че не вярва, че ще има много големи промени в политиката на..

публикувано на 05.06.24 в 21:39