Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенската Щатсопер обяви програмата си за сезон 2022/2023 г.

4
Снимка: Wiener Staatsoper/ Michael Pöhn

Директорът на Виенската Щатсопер Богдан Рошчич представи програмния афиш за предстоящия, трети пореден сезон под негово ръководство на един от най-престижните оперни театри в света. Мандатът на Богдан Рошчич е с продължителност до лятото на 2025 г. Предвид репертоарната политика на дългосрочно планиране, присъща за музикални институции от ранга на Виенската Щатсопер, Министерството на културата на Австрия стартира отсега официална процедура за избор на следващ интендант на театъра с 5-годишен мандат, валиден от септември 2025 г., а настоящият директор Богдан Рошчич потвърди своето категорично намерение да се кандидатира отново за този пост.

За предстоящия сезон на Щатсопер 2022/2023 г. са планирани 7 оперни премиери, 2 балетни премиери, 7 възстановки. По отношение на репертоарната  политика театърът запазва своята уникалност и през новия сезон ще продължи да поддържа в афиша си общо 44 оперни и балетни заглавия. По думите на Богдан Рошчич,  сезон 2022/2023 г. се посвещава на Густав Малер, а поводът е 125-годишнината от встъпването на композитора в длъжността директор на Виенската дворцова опера, както театърът  тогава се е наричал. В 10-годишния период от 1897 до 1907 г. Густав Малер е един от най-успешните, легендарни и вдъхновяващи диригенти и ръководители в историята на тази знакова австрийска музикална институция. Първата премиера  на 29-и септември е посветена именно на изключителната личност на композитора и ще представлява  сценична интерпретация, обединяваща две произведения на Малер: кантатата „Das klagende Lied“ /Тъжната песен/, написана от него на 19- годишна възраст, и „Песни за мъртвите деца“ – песенен цикъл за глас и оркестър по стихове на  Фридрих Рюкерт.  Сценичната концепция ще бъде реализирана от известния режисъор Каликсто Биейто, а диригент на вечерта е Лоренцо Виоти.

Втората премиера за новия сезон – на 4-и декември, е заглавието от Рихард Вагнер „Нюрнбепгските майстори певци“. Постановката е на британския режисьор Кейт Уорнър, а на пулта ще застане  известният швейцарски диригент Филип Жордан, който изпълнява  длъжността музикален директор на Щатсопер.

Третата премиера – на 2-и февруари 2023 г., е нова сценична интерпретация на операта „Саломе“ от Рихард Щраус, която е поверена на френския театрален режисьор  Сирил Тест. Ще дирижира отново Филип Жордан, а в силно експресивния образ на Саломе ще се превъплъти оперната звезда от Швеция Малин  Бистрьом.

Четвъртото  премиерно заглавие – на 11-и март, е „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт с диригент Филип Жордан, режисьор Бари Коски и с участието на солисти от щатния ансамбъл на Виенската опера.

Петата премиера ще зарадва почитателите на старинната музика. На 2-и април за първи път в историята на Щатсопер ще бъде представено заглавието от Монтеверди „Завръщането на Одисей в Родината“. Музикалната интерпретация е на елитния бароков виенски оркестър  „Concentus Musicus Wien“, дирижиран от Пабло Ерас – Касадо. Като режисьори са поканени Йоси Вилер и Серджо Морабито, а сред солистите се откроява името на Кейт Линдзи в ролята на Пенелопа.

Шестата премиера е творбата от Франсис Пуленк „Диалози на кармелитките“. Нейното изпълнение на 21-и май 2023 г. ще бъде дирижирано от Бертран де Бийи, постановката е на родената в Залцбург режисьорка  Магдалена Фухсбергер, а в партията на Бланш ще се изяви френското колоратурно сопрано Сабин Девией.

Виенската Щатсопер традиционно отстоява като своя приоритетна политика  музикалното възпитание на детска и младежка оперна публика. Седмата премиера на театъра е именно такава творба – съвременната опера със заглавие  „Чик“, композирана от  Лудгер  Фолмер  по известния роман на Волфганг Херндорф, преведен и издаден с успех в много страни, включително и в България. Тази опера е адресирана към младежка публика от 13-годишна възраст.

Предвидени са и две балетни премиери – известното заглавие „Спящата красавица“ от Чайковски, както и балетна вечер с хореография по „Голдберг Вариации“ на Йохан Себастиан Бах.

Многобройни са звездните имена на солисти, които традиционно гастролират на сцената на Виенската Щатсопер. През сезон 2022/2023 г. Елина Гаранча ще изпълни тук ролята на Амнерис в „Аида“ на Верди и Кармен в едноименната опера на Бизе. В това заглавие като Дон Хозе ще й партнира  Пьотр Бечала. Полският тенор ще се представи и в ролята на Каварадоси в „Тоска“ на Пучини и Лоенгрин в едноименната опера на Вагнер. Нина Стеме ще бъде Ортруд в „Лоенгрин“,  Изолда в „Тристан и Изолда“ на Вагнер и Електра в едноименната опера на Рихард Щраус. Сър Брин Терфел ще гастролира в един от  коронните си образи – на Скарпия в „Тоска“ от Пучини. Асмик Григорян ще изпълни на сцената на Щатсопер в една вечер ролите на Сантуца от „Селска чест“ на Маскани и Неда от „Палячи“ на Леонкавало. През новия сезон тя ще се изяви и като Йенуфа в едноименната опера на Леош Яначек. Блестящият тенор Йонас Кауфман ще се превъплъти в образите на Радамес в „Аида“ на Верди и Андре Шение в едноименната опера на Джордано. В афиша фигурират още две звездни присъствия на тенори: Роберто Аланя ще се представи в ролята на Елеазар от „Еврейката “ на Халеви, а Хуан Диего Флорес ще бъде Тонио в „Дъщерята на полка“ на Доницети. Списъкът от изявени солисти на сцената на Виенската държавна опера се допълва и от имената на баритона Борис Пинхасович, Карлос Алварез, Мария Агреста, Ервин Шрот, а сред изпълнителите, които ще изнесат солови концерти са Людовик Тезие и Прити Йенде. 

Присъствието на Анна Нетребко в програмата на Виенската Щатсопер през сезон 2022/2023 г.  все още е под въпрос. Според Богдан Рошчич певицата има сключен, валиден договор за спектакли в ролята на Аида в едноименната опера на Верди през януари 2023 г., но към  момента не е потвърдила своето участие.

През  следващия сезон две звездни български имена отново заемат  своето престижно място в афиша на Щатсопер. Соня Йончева ще изпълни партията на Рашел в операта „Еврейката“ от Халеви и Чо Чо Сан в „Мадам Бътерфлай“ на Пучини. Красимира Стоянова, която е носител на титлата Камерзенгерин на Виенската държавна опера, ще се изяви тук в една от своите  коронни роли – на Маршалката от „Кавалерът на розата“ на Рихард Щраус, както и в образа на Тоска от едноименната опера на Пучини.

                                                                                                 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Маргарита Димитрова

Какво да очакваме на 40-ите Празници на изкуствата "Аполония"

С концерт на Симфоничния оркестър на БНР ще бъдат открити 40-ите Празници на изкуствата "Аполония" в Созопол . Това каза пред БНР Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Аполония".  "Това, което става в Созопол, са едни много смислени събития, наложени през  "Аполония" и през културния афиш, който всяка година има", добави тя. От..

публикувано на 17.06.24 в 18:55
Ерина Боянова

7 плаката за 7 испански филма

Институтът „Сервантес“ в София ще е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати , обединени от името "Кино Испания: Плакати за филми с награди" . Автор на изложбата, която се открива в галерията на института (ул. „Света София“ №3) на 19 юни, сряда, е дизайнера Ерина Боянова.  Проектът представя 7 нови постера, създадени за 7..

публикувано на 17.06.24 в 11:33
Театралните празници

Театралните празници "Невена Коканова" - културното събитие на Ямбол

За 27-и път в Ямбол ще се проведат Театралните празници "Невена Коканова" . За първа година фестивалът ще продължи не пет, а седем дни, като в програмата е включен и премиерен спектакъл на ямболския драматичен театър.   През тази година  Драматичният театър "Невена Коканова" в Ямбол отбелязва 75 години от обявяването си за държавен културен..

публикувано на 17.06.24 в 10:31

Художникът Васил Гайдаров - между сивотата и цвета

Васил Гайдаров е на 30 години. Внук е на художника Вълко Гайдаров. Живее и твори в ателието на дядо си. Авторът влиза водещ по успех в специалност "Графика" на Националната художествена академия, но бунтарската му същност не намира мотивация да завърши своето обучение в академията. Неговият псевдоним е Потрес Арт, рисува основно..

публикувано на 16.06.24 в 08:44

"Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите на ансамбъл "Зорница"

На 22 и 23 юни от 18.30 ч в голямата зала на Доходното здание в Русе повече от 200 танцьори ще излязат заедно на сцената, за да отпразнуват 55-годишнината на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Зорница". "Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите, които със сигурност ще препълнят голямата зала на Доходното здание идните събота и..

обновено на 16.06.24 в 04:42
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия

Аделина Филева: Изключително опасно е да се самозатвориш в своя вътрешен свят

"Това, което си създал, това е твоят живот". Тези вдъхновяващи слова ни завеща големият Дечко Узунов и те резонират с всяка негова творба, отразяват философията му, че изкуството не е просто професия, а самият живот, изпълнен с творчество, страст и отдаденост. В една специална вечер на "Нощен хоризонт" гостува Аделина Филева, директор на..

публикувано на 15.06.24 в 10:03

Първи Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО”

Първият Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО” ще се проведе на 28-и, 29-и и 30-и юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Ресурсът на театралните школи в България е огромен. Във всеки областен град има, не само в София. Преди няколко години решихме да създадем Асоциацията на частните театрални школи (АЧТШ), за да можем да..

публикувано на 14.06.24 в 16:25