Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художничката Илиана Илиева събра творби в изложбата „Аристократ"

Тя е участвала в изложението за съвременно изкуство Тhe Other Art Fair в Лос Анджелис

Даниела Шишманова и Илиана Илиева представят изложбата „Аристократ“
Снимка: Славена Илиева

„Това е търсената идея, различни предмети  и символи, които да ни накарат да осъзнаем смисъла на това понятия, аристократ, аристократизъм. Аристократизъм на духа, на различните предмети, които ни казват някои неща по тази тема. Това е идеята на авторката Илиана Илиева, която може по-добре да обясни нейната концепция“, каза за БНР Даниела Шишманова, куратор в Re Club Gallery. 
Илиана Илиева нарисува „Мислителят

Експозицията включва 8 творби на Илиана Илиева.

„Изкуството на Илиана Илиева е модерно, то е изключително актуално“, допълни  за „Хоризонт“ Славина Петрова, куратор в Re Club Gallery

Илиана Илиева се срещна с посетители на изложбата     Снимка: Славена Илиева

Илиана Илиева работи с Галерията за модерно и съвременно изкуство „Сачи“ в Лондон. Участвала е в изложението за съвременно изкуство Тhe Other Art Fair в Лос Анджелис.

„Сам по себе си този факт говори за успех на младата художничка. Мисля, че това е впечатляващо. Мисля, че това е едно постижение за нея като артист  - работата ѝ с една такава престижна галерия и участието ѝ в един такъв престижен форум“, заяви Даниела Шишманова.

Творба на Илиана Илиева             Снимка: Славена Илиева

Художничката Илиана Илиева даде информация за участието си в изложението в Лос Анджелис:

Моя работа беше селектирана в селекцията Best of Fair и тя се радваше на огромен успех сред публиката, като буквално на моменти имаше хора, които се редяха на опашка,за да се снимат с нея. Много концептуална, минималистична, цветна като послание за разлика от всичко, което виждаме днес – днес сме много по-монохромни“.

Творба на Илиана Илиева       Снимка: Славена Илиева

За серията „Генезис“ тя заяви:

„По повод серията „Генезис“, това беше една от първите теми, с които аз започнах да експериментирам като артист. Не случайно се нарича „Генезис", защото това бяха първите стъпки в изкуството, които аз направих. "Offline" съм озаглавила „Мислителят" на Роден, защото времето, в което живеем толкова ни е погълнало онлайн, че имаме нужда от време на време да останем сами, да се изключим напълно от мрежата, за да можем да бъдем вглъбени във важните неща“.

Илиана Илиева разговаря с посетители на изложбата   Снимка: Славена Илиева

За изборът на заглавието на изложбата „Аристократ" Илиана Илиева обясни:

„Смятам, че заглавието дойде съвсем естествено предвид действително мястото, на което се намираме – то е емблематично. Наистина сме в центъра на София, където софийската бохема се е вихрила. За мен аристокрацията не е свързана толкова със социален статут, колкото със самосъзнание, със състояние на духа и е свързана с точно такива ценности, за които говоря в изложбата си, за които говоря с картините си, независимо дали са в точно този конкретен стил и с по-модерното изкуство, което представям и тази ценност е свободата. За мен аристократите са хора, които са свободни, които са освободени първо да бъдат себе си извън рамки и граници и второ да бъдат достатъчно свободни като дух, като възприятие и като порядки“.

Творба на Илиана Илиева            Снимка: Славена Илиева

Проф. Чавдар Попов коментира: 

"Тази авторка за съжаление не ми е позната, за пръв път се срещам с нейните творби и виждам, че почеркът ѝ е много оригинален, своеобразен, аз не помня да съм виждал нещо подобно досега. Става дума за картини, които в едър план показват някакви изделия от кожа – например едната част от тези картини - боксови ръкавици, седла, от друга страна творба, която е по „Мислителят“ на Роден. Друга творба виждам пред себе си – глава на кон. Това, което виждам говори за високо професионално майсторство на изпълнението, една добре овладяна маслена техника, която скрива собствените си специфики, ако мога така да се изразя. И ние виждаме платна, които са гладко, фино моделирани, които сякаш не са маслени картини, а всъщност са. Това е интересна игра, която се получава от този ефект- илюзионистичен, който очевидно авторката търси“. 

Творба на Илиана Илиева   Снимка: Славена Илиева
Диана Генова, реставратор, заяви:

„Маслените картини, които са на платно, изобразяват кожа, като техника е много трудна за изпълнение – гладка живопис и тя се води лакова живопис, слага се съвсем малко пигмент или боя и лак. Като техника и начин на изпълнение е перфектно изпълнена, много трудна техника за живописване“.

Изложбата можете да видите до 12 юни.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 15.04.24 в 16:05
Донка Шишманова

Помните ли... оперетната прима Донка Шишманова?

На 14 април голямата наша оперетна примадона Донка Шишманова можеше да отбележи своя 90-годишен юбилей, но си отиде от този свят преди две години. Можем само с носталгия да си спомним за нейните прекрасни героини, които сме гледали на сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.  Винаги съм си представяла оперетната примадона точно..

публикувано на 14.04.24 в 08:30

Сборник, посветен на вековния юбилей на Лиляна Бочева, ще бъде представен на тържествен концерт

На 13 април, само ден след вековния юбилей на хоровата диригентка Лиляна Бочева, в столичната камерна зала "България" от 16 часа ще се съберат верните ѝ бодросменци, за да почетат незабравимата си дългогодишна ръководителка. Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. Тя поема ръководството на световноизвестния детски хор „Бодра смяна“ след смъртта на..

публикувано на 12.04.24 в 19:50
Лиляна Бочева и хор

Спомен за хоровата диригентка Лиляна Бочева

Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ - една от емблемите на българското детско хорово пеене.  Трудно ми е да говоря без емоции за нея - цялото ми детство премина през този забележителния хор, станах музикант благодарение на..

публикувано на 12.04.24 в 19:38