Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившата белодробна болница в Пловдив посреща украински бежанци обновена

Около 2000 украински граждани са потърсили убежище в града от началото на войната

Бившата белодробна болница в Пловдив ще посрещне украински бежанци с обновени стаи
Снимка: БГНЕС

През седмицата се очаква в бившата пловдивска белодробна болница да започне настаняването на украински бежанци, включително и на напуснали хотели по Черноморието.

Преди два месеца общинската администрация и група украинци, живеещи от години в Пловдив, предприеха мащабна акция за разчистването на запустялата след затварянето ѝ преди 7 години сграда. С доброволен труд и дарения се включиха стотици пловдивчани. Ремонтирани бяха електрическата и ВиК инсталации. Обновени бяха санитарните помещения. В момента се довършва боядисването на стаите, закупено е всичко необходимо за обзавеждането.

Бившата белодробна болница ще функционира като център за временно настаняване на украински бежанци, обясниха заместник-кметът Георги Титюков и украинката Наталия Елис, чиято фондация вече близо 2 месеца активно подпомага установяването на сънародниците ѝ в града.

Всеки ден те получават запитвания от хора, които трябва да се преместят от хотелите по Черноморието.  

Търсят работа, търсят подслон. Ние им помагаме, колкото можем. Сега започва голямо движение и до средата на юни ще бъде доста активно“, казва Наталия Елис.

Обособени са 53 стаи в изцяло обновените три етажа на бившата болницата. Общият капацитет е 160 души.

„Идеята е да ги настаним за месец-два-три, за да можем да ги интегрираме“, уточнява Георги Титюков.

Помещенията в болницата са ремонтирани с доброволен труд  Снимка: Радио Пловдив

Около 2000 са украинските бежанци, потърсили убежище в Пловдив от началото на войната, предимно майки с деца. Заради ограничените възможности на общината за настаняване, повечето са приютени в жилища, предоставени доброволно от пловдивчани. Има и такива, които сами са си подсигурили квартири и плащат наем, а тъй като се увеличава и броят на започващите работа, е важно да се реши проблемът със социализацията на децата и записването им в детските градини, изтъква заместник-кметът Стефан Стоянов. 

„Вече имаме 35 деца, но процесът е бавен, главно заради ваксинациите и по-рестриктивното законодателство, което реши да приеме държавата. Немалка част вече от украинската общност е преценила, че ще остане тук за известно време и трябва да се интегрира, ние пък сме длъжни да помогнем“, коментира Стоянов.

За да се компенсира бавното настаняване в общинските детски градини, в район „Тракия“ от петък работи дневен център за украински деца, допълва Наталия Елис.

„Започнахме с 18 деца, чиито майки намериха работа. Центърът е почасов. Разрешаваме на майките да влизат заедно с децата, защото има деца, които са много уплашени след всичко, което се е случило в Украйна. Майките да стоят, колкото трябва заедно с децата, за да свикнат.“

Две са учителките в новия център. Уточнен е и персоналът за втория, който ще бъде на булевард „Източен“ и ще заработи до дни. Според Елис сега е много лесно да намериш работа в Пловдив.

„Имаме запитване за още 200 деца от майки, които са намерили работа или в момента търсят.“

Най-често украински граждани търсят работодатели от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, тъй като в тази сфера не се изисква владеенето на български език. Наемат ги като камериерки и помощник-готвачи. Хотелиерите се интересуват и от украинци, които говорят английски.

С тяхна помощ е осъществена и връзка с производствени фирми. Наталия Елис смята, че въпрос на време и желание е да се реализират професионалисти от всякакви сфери, защото „няма професия, която да не може да бъде конвертируема – който иска, той работи“.

„По същата схема ще работим и с бежанците, които тепърва ще пристигат в Пловдив“, уверява Наталия Елис.

Продължават и курсовете по български език, които започнаха преди близо 2 месеца със съдействието на общинската и областната администрации.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59