Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни изпълнители на "Сцена на вековете" във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Впечатляващи заглавия и световни изпълнители ще радват публиката на летния оперен фестивал "Сцена на вековете" във Велико Търново. За пръв път на откритата сцена в крепостта Царевец ще свири световноизвестният оркестър на двореца Шьонбрун във Виена. Първо гостуване в България в цялата си 100-годишна история ще има и операта в Букурещ.

Днес официално беше обявена програмата на фестивала и съпътстващите го събития през юли, август и септември.

Оперни и балетни спектакли, симфонична музика и световноизвестни изпълнители ще радват през лятото публиката на емблематичния за Велико Търново летен оперен сезон. Под звездното небе на откритата сцена в двореца на крепостта Царевец от 9 юли до 10 септември своите най-нови спектакли ще представят държавните опери от Стара Загора, Пловдив, Варна, Русе и Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. 

"Ето, че идва време и за нас да живеем за изкуството, да живеем за любовта, за насладата от живота. С две думи – идва време за "Сцена на вековете". Тази емблема на историческата и духовна столица да се превърне в една от перлите на европейските оперни фестивали, тази година правим една крачка в тази посока“, заяви заместник-кметът по хуманитарните дейности на Велико Търново Нейко Генчев.  

Със седмото си издание фестивалът се превръща в седмо издание на международните оперни театри, поясни маестро Владимир Бошнаков, артистичен директор на "Сцена на вековете": 

"И това става възможно с гостуването на Виена шьонбрун оркестър "Нощ под звездите" – един концерт с музика на Щраус с диригент Гуидо Манкузи, и с гостуването на операта в Букурещ с техния спектакъл "Риголето" на 2 септември. Там диригент ще е техният артистичен директор Даниел Джинга, а режисурата е на световен режисьор Стивън Барлоу. Национална опера Букурещ ще гостува за първи път в България за своята 100-годишна история на сцената на архитектурно-музейния резерват Царевец".  

Виенският оркестър ще изнесе концерти само в три града в България – София, Варна и Велико Търново. Трупата на операта в Букурещ ще бъде съпроводена от румънския министър на културата Лучиян Ромашкану. 

Фестивалът "Сцена на вековете" се открива на 9 юли с танцовата мистерия "Сънят на Пилат" на Старозагорската опера. За почитателите на балета е и второто заглавие в програмата на 16 юли – "Ана Каренина" по музика на Чайковски. Постановката е на Пловдивската опера, а хореографията е на хърватина Лео Муич. На внушителната сцена на Царевец ва 23 юли Русенската опера се представя с Вердиевото заглавие "Ернани". В афиша на "Сцена на вековете" е включено най-новото заглавие на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" – театрално-музикалният спектакъл "Амадеус" по Питър Шафър и музиката на Моцарт на 29 юли. На 29 август Театрално-музикален продуцентски център – Варна ще  представи операта "Ромео и Жулета" от Шарл Гуно, в образа на Ромео ще се превъплъти филипино-американският тенор Артур Еспириту, който вече има респектираща международна кариера в Европа, Азия и Северна Америка. Финалът на сезона на Царевец ще бъде поставен на 10 септември със сюрреалистичната опера от Астор Пиацола "Мария от Буенос Айрес". Постановката е на Пловдивската опера.  

За втора поредна година в рамките на фестивала ще има специална програма за детска и младежка аудитория "Сцена на вековете – Поглед към бъдещето".

За инициативата разказва Нелина Църова, изпълнителен продуцент на фестивала:  

"Изкуство от деца и за деца – полезна в няколко посоки, първо за децата, които се занимават с музика, изявата на истинска сцена пред истинска публика е един безценен опит. Освен това нашата цел е и да възпитаваме бъдещата публика. Тази година отново ще гостува великотърновската балетна школа "Класика" и "Бон-бон мюзик" – София. Имаме и още един участник в "Поглед към бъдещето" – "Виргиния балет" – Велико Търново.  

Три са концертите в съпътстващата фестивална програма - Веско Ешкенази и Плевенската филхармония ще свирят произведения от няколко епохи – от Бах до Майкъл Джексън. Симфониета - Враца гостува с трио "Тенорите". Пловдивската опера, Славин Славчев, Дони и Славчо Николов се представят със спектакъла "Една нощ в операта с музиката на QUEEN". 

"Сцена на вековете" се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание и на министъра на културата. Организира се от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей – Велико Търново и Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов" и е носител на  престижната марка "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа".  

Българското национално радио е медиен партньор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шунев

Владимир Шунев: Пейзажите ми са вдъхновени от българската природа

Владимир Шунев обича да пътува. Спира за кратка почивка, за да нарисува видяното и продължава пътя си към различни места в България.  Наричат го самобитен и самоук художник, защото по образование е минен инженер. Това го нарежда сред най-ярките представители на наивистичното изкуство у нас. Неговите пейзажи са наситени с цветове и романтика,..

публикувано на 02.07.24 в 09:23
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Седма симфония на Брукнер, Елегия от Пламен Джуров и дебют на Виктор Теодосиев ще представят Радиосимфониците под палката на главния диригент Константин Илиевски в заключителния си концерт на 5 юли, петък, от 19.00 ч. в зала "България" . Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските..

публикувано на 01.07.24 в 16:20
Станислава Пирчева

Станислава Пирчева: Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето

Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето . Това сподели Станислава Пирчева, водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР. Тя е автор на текста на песента "Феникс", която днес има премиера. Игор Марковски е продуцент на парчето, изпълнено от Жаклин Таракчи. Музиката е на Биляна Ангелова. Песента е..

публикувано на 01.07.24 в 11:17

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59

Премиера събра на една сцена Светлин Русев и Теодосий Спасов

Първото изпълнение на нова българска творба е щастливо събитие - и за участниците, и за публиката, която го аплодира за първи път.  В четвъртък, на 20 юни, в зала "България" се събраха хора, любопитни да посрещнат новородения Концерт за цигулка, кавал и оркестър с автор Теодосий Спасов, още повече, че солисти на Софийската филхармония бяха..

обновено на 28.06.24 в 20:26