Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звезди на съдебната скамейка

Фотоколаж: Силвия Петрова

Целият свят стана свидетел на делото на холивудския актьор Джони Деп срещу бившата му съпруга Амбър Хърд за клевета, което той спечели миналата седмица. Изслушванията бяха предавани на живо онлайн и по телевизиите, милиони хора писаха коментари по темата в социалните мрежи и несъмнено това ще е едно от най-запомнящите се дела с участието на знаменитости в историята. Въпреки че привлече значително медийно внимание обаче, то далеч не е единственото в последно време, в което са замесени богати и известни хора. Какво се случва когато те седнат на съдебната скамейка, а залогът са суми от порядъка на милиони долари?


„От лъвската бърлога при глутницата вълци. Когато си прясното месо - убий и им дай нещо по-свежо.“  Това казва холивудският актьор Кевин Спейси в ролята на американския президент Франк Ъндърууд в сериала „Кула от карти“. Интересното е, че преди време той беше, но и сега отново е „прясното месо“, а в случая му има и смърт. Преди две седмици Спейси беше обвинен във Великобритания от трима мъже за сексуални посегателства през 2005 г., 2008 г. и 2013 г. 62-годишният носител на „Оскар“ ще се яви в съда, а според адвокатите му той ще докаже невинността си. През 2019 г. обаче в рамките на няколко месеца трима души, обвинили Кевин Спейси, починаха. През март жена, твърдяща, че той тормози млади мъже, е блъсната от кола и по-късно умира в болница, като няма обвинен за деянието. През септември мъж, пожелал анонимност, умира, по информация на „Варайъти“, от рак, малко преди да започне процеса за сексуално насилие срещу Спейси. А на Коледа същата година норвежки актьор, обвинил го в непристойно поведение, се самоубива. По това време Кевин Спейси публикува в Ютюб канала си видео, в което отново влиза в образа на Франк Ъндърууд и заявява следното: „Следващия път, когато някой направи нещо, което не ви хареса, можете да нападнете, но можете и да не стреляте, да изчакате и да направите неочакваното. Да ги убиете с доброта.“

Холивудската суперзвезда Том Круз, който наскоро покори филмовите класации с продължението на легендарния „Топ Гън“, преди две десетилетия спечели дело за клевета срещу актьор във филми за възрастни. Порноактьорът твърдеше, че е имал афера с Том Круз, както и интимни видеоклипове със звездата. Доказано беше, че историята е измислена, и подсъдимият трябваше да плати 10 милиона долара, което обаче вероятно е било „Мисия невъзможна“. Слухове за сексуалната ориентация на знаменитостите се появяват често. Твърдения, че може би е гей имаше и срещу изгряващата звезда от телевизионния сериал „Теория за големия взрив“ Джони Галеки, чийто отговор през 2010 г. получи широко обществено одобрение в САЩ:

„Никога не съм говорил за тези клюки, защото мисля, че няма нужда да се защитавам от нещо, което не е обидно.“


Драматична се очертава съдебната битка на Матю Хъчинс - съпруг на застреляната през октомври миналата година операторка Халина Хъчинс от актьора Алек Болдуин на снимачна площадка по време на репетиция, след като използваният от него реквизитен пистолет е бил зареден с бойни, вместо с халосни патрони. Матю е завел дело срещу актьора, който отрича всякаква отговорност и твърди, че не е натиснал спусъка:

„Някой е отговорен за случилото се. Не мога да кажа кой, но знам, че не съм аз“, казва Алек Болдуин. Разследването на тежкия инцидент продължава. Съпругът на Халина Хъчинс настоява за обезщетение и отказва споразумение:

„Идеята, че човекът в чиито ръце е оръжието и стреля с него не носи отговорност, за мен е абсурдна. Звучи сякаш той е жертвата. За вас ли трябва да ни е жал, г-н Болдуин?“


За нарушаване на авторски права беше съден певецът, автор на песни и носител на „Грами“ Ед Шийран от музиканта Сами Чокри - за използване без позволение или позоваване на извадка от неговата песен от 2015 г. Oh Why в хитовата на Шийран Shape Of You. През април Шийран спечели делото. Съдията реши, че той не е плагиатствал, тъй като не е било възможно да се докаже, че е слушал песента на Чокри преди издаването на Shape of You, която през 2017 г. стана най-продаваната песен в света.


„Роулинг Стоун“ писа миналата събота, че Марая Кери ще бъде съдена за 20 милиона долара за нарушаване на авторски права от текстописец, съчинил песен със същото заглавие пет години преди да излезе класиката на Кери. Обвинението касае само заглавието, без, на този етап, да се предявяват претенции, че двете песни си приличат в музикално или лирично отношение. 


А докато в края на май световноизвестната певица Шакира „блестеше“ на червения килим на кинофестивала в Кан, съд в Барселона отхвърли жалбата й и тя ще бъде съдена за неплатени данъци в размер на над 14 милиона евро върху доходи, изкарани между 2012 г. и 2014 г., когато, според прокуратурата, тя вече е живеела на семейни начала с футболиста Жерар Пике в Испания. През този период обаче тя е декларирала, че постоянното й местожителство е на Бахамските острови, които са офшорна зона. Нейните адвокати настояват, че певицата не е нарушавала данъчните закони на нито една страна, в която е пребивавала, и уточняват, че исканата от испанската хазна сума е вече платена, което обаче не я освобождава от съдебна отговорност. 


„Токсична“ изглежда е била връзката на американската певица Бритни Спиърс с нейния баща - Джейми. От 2008 г. до ноември миналата година той беше неин попечител след нервен срив и психично разстройство, като е контролирал финансите й. През тези 13 години обаче певицата продължава да работи, издава песни и изнася концерти. На изслушване по процеса тя сравни опеката с малтретиране:

"Не мога да се виждам с приятелите си, които живеят на 10 минути от мен и намирам това за странно. В дома си се чувствам като в рехабилитационен център. Искам приятелят ми да може да ме вози в колата си. Искам да се срещам с терапевт веднъж, а не два пъти седмично - в моя дом, защото съм наясно, че имам нужда от малко терапия. Искам да имам правото да се омъжа и да имам дете, а попечителството не го разрешава. Не искат да имам повече деца. Попечителството ми вреди много повече, отколкото ми помага. Заслужавам да водя нормален живот."

Джейми Спиърс отрича обвиненията, направени от дъщеря му. За съдебния процес и борбата на певицата в съда бяха направени няколко документални филма, включително от „Нетфликс“.


Съдебните скандали не подминават и кралските особи. През 2019 г. Меган Маркъл - съпругата на британския принц Хари, заведе дело срещу „Асошиейтед Пейпърс“ - компанията-собственик на изданието „Дъ Мейл он Съндей“ за злоупотреба с лична информация и нарушение на Закона за защита на личните данни, след публикувано лично писмо между Меган и баща й. Миналата година съдът я подкрепи, но за нанесените щети реши да й бъде заплатен един британски паунд. Разноските по делото обаче бяха на стойност един милион и половина паунда. 


Най-голям фурор предизвика обаче заведеното срещу вторият син на Елизабет II - принц Андрю, дело за сексуално посегателство в САЩ. Неотдавна той плати, според медиите на Острова, между 7 и 12 милиона британски лири, за да приключи то с извънсъдебно споразумение, макар и да отрича обвиненията. Принц Андрю беше лишен от титлата Кралско височество, откакто Вирджиния Джюфре го обвини, че я е насилил няколко пъти, когато е била на 17 години. Тя също така обвини самоубилия се през 2019 г. финансист Джефри Епстийн за трафик на непълнолетни с цел сексуална експлоатация, с когото Андрю поддържаше познанство.

Съдебните дела на знаменитостите приемаме като част от забавлението, което ни предлагат наред с талантите си, но те всъщност оставят отпечатък в обществените нагласи, казва Клейтън Дейвис - старши редактор в списание „Варайъти“ и дава пример първо с делото на Джони Деп срещу Амбър Хърд:

„Не казвам кой е прав и кой греши, но виждайки какво се случи, действително пострадалите от сексуално или физическо насилие може би ще се откажат да споделят от страх, че ще бъдат опозорени в медиите и социалните мрежи, дори да казват истината. Осъдени и обвинени в блудство са имали шанса да работят отново. Кевин Спейси представяше филмови проекти в Кан. След като беше осъден за изнасилване на 13-годишно момиче няколко десетилетия по-късно Роман Полански спечели „Оскар“ за „Пианистът“, въпреки че беше беглец от закона.“

Кой действително печели от „звездните“ съдебни дела? Логично е това да е този, който успее да изчисти името си и да съживи кариерата си. Победители са обаче и адвокатите, който получават завидни хонорари. А на фона на войната в Европа и сериозния икономически спад „кирливите ризи“ на богатите и известните не служат на обществото за нищо друго, освен за краткотрайно разсейване от ежедневния стрес на съвременния живот. В десетката е коментарът за CNN на анонимен холивудски PR във връзка с делото Деп-Хърд: „Парите са токсични, а алчността унищожава. Никой не печели.“

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

В края на февруари в Съединените щати започна дискусия във връзка с т.нар. пандемично споразумение, което се обсъжда от страните членки на Световната здравна организация. Преди началото на 77-ата Световна здравна асамблея в края на месеца в писмо до Джо Байдън група републикански сенатори настояват САЩ да не се присъединяват към нито един договор,..

публикувано на 09.05.24 в 10:58

Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво

Недостигът на лекарства в Англия е на такова критично ниво, че пациентите са изложени на пряк риск за тяхното здраве и дори смърт, алармира "Гардиън", позовавайки се на фармацевти. Ситуацията е толкова сериозна, че фармацевтите все по-често трябва да казват на пациентите, че само част от рецептата им може да бъде изпълнена и да ги помолят..

публикувано на 09.05.24 в 10:36

"Политико": Изборните резултати в РСМ може да съживят напрежението с България и Гърция

Изборните резултати в Северна Македония рискуват да съживят напрежението с България и Гърция и още повече да усложнят трудния път на страната към членството ѝ в ЕС, отбелязва "Политико". В коментара на изданието се напомня, че в резултат на вота ще има нова администрация от партията ВМРО-ДПМНЕ, която предприема конфронтационен подход спрямо..

публикувано на 09.05.24 в 10:32
Еди Рама

Напрежение в Атина заради предстояща визита на Еди Рама

Политическо напрежение в Атина предизвика новината за предстоящо посещение на албанския премиер Еди Рама. Опозиционните партии в Гърция, както и депутати от управляващата партия заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер в Атина. Рама пристига в неделя на 12 май, за да се срещне с албанските граждани в гръцката столица...

публикувано на 09.05.24 в 10:25
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднасят цветя пред Паметника на Незнайния воин, по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Радев: Нека кампанията за изборите за НС да не заглушава дебата за бъдещето на ЕС

Церемония по издигане на знамето на Европейския съюз се проведе пред сградата на администрацията на държавния глава по повод Деня на Европа. В церемонията участваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Преди това те поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Румен Радев заяви, че благодарение на..

публикувано на 09.05.24 в 10:18
Швейцарският изпълнител Немо

Изпълнители се готвят за втория полуфинал на "Евровизия"

Фаворити на букмейкърите за победители на 68-ото издание на "Евровизия" се готвят за втория полуфинал на песенния конкурс в четвъртък. Сред тях са швейцарският изпълнител Немо, италианската звезда от платформата ТикТок Анджелина Манго и Йост Клайн от Нидерландия с игривата му поп-рап песен Europapa, съобщи АП, цитирана от БТА. Първият полуфинал..

публикувано на 09.05.24 в 10:06

Ангел Георгиев: Родителите си купуват спокойствие чрез частните уроци

" Има много ученици, които се справят и без частни уроци. Масата обаче се справя с частни уроци. Това за мен е ефект от това, че родителите искат да си купят спокойствие и те го купуват чрез частните уроци . Ако родителите имат спокойствие за това, което се случва в училище, няма да имат нужда от частни уроци ". Това каза пред БНР Ангел..

публикувано на 09.05.24 в 10:05