Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 5-11 юни 2022

Алекс Тоткова (вдясно)
Снимка: НСА

17-годишната Александра Тоткова спечели бронзов медал от Европейската купа по спортно катерене в дисциплината "трудност" за мъже и жени в Арко, Италия. Дебютът на Алекс при големите беше миналата година, когато тя достигна третото място на Световната купа във Франция. Няколко дни след успеха си в Арко българската катерачка участва и в Световната купа в дисциплината “боулдър” в Бриксен, Италия, където зае 31 място.


В края на миналата седмица във Варна се проведе Национална купа по спортно катерене за мъже и жени в дисциплината „трудност“. Победиха Димитър Димитров от клуба на НСА и Ния Трифонова от клуб “Алтиус”.


Димитър Димитров, НСА


Мария Николова и Димчо Мицов спечелиха втория кръг от Държавния календар по скайрънинг - състезанието Парангалица Вертикален километър (Parangalitsa VK). То се проведе минлата събота в района на едноименния резерват в Рила, като състезателите трябваше да изминат 4,7 км с около 1000 метра изкачване от долната станция на лифт "Картала" до връх Исмаилица. Едно наистина предизвикателно трасе, както е видно и от снимката. Първи на върха пристигна дългогодишният национал по планинско бягане Димчо Мицов, с време 46:31 минути. Втори завърши бившият национал по лека атлетика на средни и дълги разстояния Николай Първанов (50:43), а трети финишира Никола Кондарев (52:08). При жените - победителката Мария Николова успя да изкачи трасето за 01:00:25, а само след 4 минути втора пристигна Антония Григорова (01:04:45). Третото място беше за Снежана Терзиева (01:10:27). За втора поредна година Parangalitsa VK беше част от проекта на Международната федерация по скайрънинг – VK Open Championship.


Парангалица Вертикален километър

Една от легендите в пакистанския алпинизъм - Али Раза Садпара, почина в болница, където беше лекуван няколко седмици след инцидент в планината. В средата на май той падна от скали по време на тренировка за предстоящо изкачване на К2. 56-годишният пакистанец е с близо 40-годишен опит във височинния алпинизъм и беше дълбоко уважван в родината си, беше учител на по-младото поколение пакистански алпинисти, включително на загиналия преди година под К2 Али Садпара, както и на Сирбаз Кан - пакистанецът с най-много изкачени осемхилядници (11). След новината за смъртта на Али Раза Садпара социалните мрежи бяха залети от скръбни думи на учениците му, които споделят, че той е спечелил сърцата им не само с качествата си на силен алпинист, но и заради скромността и щастието, на които е учил хората около себе си. Има общо 17 изкачвания на осемхилядниците Нанга Парбат, Броуд Пик, Гашербрум 1 и Гашербурм 2, бил е също на местните седемхилядници Сиа Кангри, Балторо Кангри и Спантик.


Али Раза Садпара (вляво)

Още новини от Пакистан, където вече започна сезонът за изкачване на намиращите се там високи върхове:

Свръзка от двама австрийци и един италианец осъществиха премиерно изкачване на шестхилядника Shaue Sar (6653 м) в планината Каракорум.

Филип Бругер (Philipp Brugger) Томас Франчини (Tomas Franchini) и Лукас Валднер (Lukas Waldner) са преминали 2000-метрова линия по Северната стена на върха, намиращ се в долината Momhil, близо до Shimshal. Първите 1400 метра от маршрута са били типично катерене по класическа северна стена, последвани от стръмни участъци и красив ръб, а последните 450 метра - заледен участък. На връщане са откатерили и рапелирали по същия маршрут.

Филип Бругер, който се занимава и със скайрънинг, направи преди две години, заедно с Jordi Tosas, опит за премиерно изкачване на седемхилядника Muchu Chhish (7452 м), сочен за най-високия неизкачен връх сред разрешените за изкачване.

На връх Shaue Sar

Междувременно, Денис Урубко пристигна в Пакистан, където ще направи с партньорката си Мария Кардел опит на неизкачван връх. След това ще се насочи към някой от върховете от групата на Гашербрумите.


Започна и една особено интересна експедиция - на четиримата алпнисти Джеф и Прити Райт, Колин Хейли и Фабиан Бул. Тя представлява интерес не само заради участниците, които са със солиден алпийски опит, но и предвид това, че е в долината Чaракуза, където преди 3 години трима български алпинисти изкачиха един от върховете там.


Джеф и Прити Райт

През октомври 2020 г. американците Джеф и Прити Райт изкачиха седемхилядника К6 Запад (7040 м, трето изкачване на този връх), а веднага след него и централния връх К6 (7100 м, премиерно изкачване). Третият член на групата - Колин Хейли, се оттегли заради влошено здраве. Именно тогава, от върха, семейство Райт решава да се върне някой ден в красивата долина Чаракуза. Двойката съобщи за тежки условия, в които са преминали изкачванията - дълбоки снегове и силни ветрове, заради което се отказват от основната си цел - най-високият връх от групата К6 (7282 м), на който няма успешна експедиция повече от 50 години*


През януари тази година Джеф и Прити Райт изкачиха 3 от 4-те върха в масива Торе, Патагония - иглата Standhardt, Punta Heron и Torre Egger. 

Фабиан Бул

Освен в Патагпния, участниците в сегашната експедиция имат опит в Алпите и Аляска, а Колин Хейли е изкачил осемхилядника Гашербрум 2. Четвъртият член - Фабиан Бул, през 2020 г. стана първият човек, полетял с парапланер от култовия връх Серо Торе в Патагония. Бул е и един от едва тримата алпинисти в света, успели да изкатерят соло с въже маршрут с категория на трудност 8с. През лятото на 2018 г. германецът направи премиерно изкачване с Алекс Хубер на шестхилядника Чоктой Ри (6166 м) в Каракорум, Пакистан.


Два месеца членовете на експедицията в Чаракуза ще бъдат без обхват и без интернет, и ще се отдадат максимално на всички екстри, които предлага чистият алпинизъм.

---

*Първото и единствено изкачване досега е на четирима австрийци през 1970 г. Тогава Едуард Кобълмюлер, Герхард Хаберт, Кристиан фон дер Хекен и Герд Пресел преминават югоизточния ръб, чийто последен участък сравняват със Северната стена на Айгер.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34
Елена Николова

Как "ангелските" инвестиции помагат на малкия бизнес?

Ангелските инвестиции много често се наричат умни пари . Това каза пред БНР Елена Николова, директор "Общности" в Български ангелски клуб.  Тя обясни, че  бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании, които имат потенциала да се развият много бързо. "Това не са просто инвестиции, които малкият бизнес..

публикувано на 03.05.24 в 17:56
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12