Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Трънчовица поставиха паметна плоча на Григор Вачков

Село Трънчовица
Снимка: Латника Светозарова

За плевенското село Трънчовица, 2022 година преминава под знака на две значими годишнини – 90 години от рождението на родения тук голям български актьор Григор Вачков и 110 години от създаването на читалището, което днес носи неговото име.

Жители на Трънчовица се събраха на селския площад, за да съпреживеят отново своята история.
"Роден съм в село Трънчовица и, в случай че би трябвало още веднъж да се родя, отново там желая да стане това". Това са думи на Григор Вачков.


В памет на Гришата, както го наричат с обич поколения българи, НЧ "Григор Вачков-1911" и кметство Трънчовица организираха Празници на хумора и сатирата на 3 и 4 юни. Самодейни и театрални състави, Танасовската музика от село Новачене създадоха празнична атмосфера, самодейци припомниха знакови роли на актьора Григор Вачков. Сред трънчовените бяха дъщерята на съпругата на Григор Вачков – актрисата Мартина Вачкова и неговата съпруга Силвия Вачкова. Най-силните спомени на Мартина Вачкова:

"В днешния ден аз изпитвам огромна благодарност към всички съселяни на баща ми, към всички хора, които поддържат паметта за него, които работят извънредно от сърце и душа без заплащане, за да подържат този музей на открито, който е една малка сцена като лятно малко театърче".

Мартина Вачкова и Силвия Вачкова     Снимка: Латинка СветозароваСъпругата на Григор Вачков Силвия Вачкова:

"В България няма звезди и той не е звезда.  Звездата е нещо изкуствено".

"Когато се запознахме той ми каза, че е болен, че малко ще живее".

Кметът на Община Левски Любка Александрова заяви:

"Радвайте се и се гордейте с този културен феномен - читалище, което 110 години е сърцето и душата на вашето село.  Оттук са тръгнали много таланти, точно тук на тази сцена е направил първите крачки, усетил е първите трепети и Григор Вачков".Емил Йорданов и Мартина Вачкова откриват паметна плоча  Снимка: Латинка Светозарова

Областният управител на Плевен Иван Янчев допълни:

"Народното читалище като център на българщината като средище, което привлича хора, които знаят и могат да съхраняват българщината, българските ценности, фолклор, самобитност".

Емил Йорданов дари паметна плоча, която е поставена на сградата на читалището, което носи името на Григор Вачков откриха я с Мартина Вачкова:

"Голям фен съм на българското кино и на тези, които са оставили толкова много истински неща за нас и за младите поколения".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брайън Мей

Концерт в Братислава събира Жан-Мишел Жар и Брайън Мей

В Братислава пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар и китаристът на рок групата "Куин" и Брайън Мей ще вземат участие днес в безплатен концерт, с който ще бъде открит Фестивал на науката и изкуствата. На фона на мост във формата на НЛО над река Дунав в словашката столица, шоуто под наслов "Мост от бъдещето" ще постави началото на фестивала..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Националният фолклорен фестивал "Люлякова ръченица" ще се проведе в Ловеч

В Ловеч днес ще се състои седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“. Той се организира от местното читалище „Зорница 2010 г. – Нено Щрегарски“ като е продължение на Люляковите празници в Ловеч. Във фестивала ще участват над 400 танцьори от 16 колектива от цялата страна. Като част от фестивала е и откритата в..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

С Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за празника на Плевен

В Плевен с инициативата Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за отбелязване празника на града - 15 май. Тази нощ беше по-различна в Плевен – всички музеи и галерии отвориха врати, за да покажат интересни изложби, посветени на Европейската нощ на музеите и галериите. Така символично започнаха и поредицата от..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Д-р Делян Георгиев връчи специалната награда на художника Бранимир Цаков

Бранимир Цаков е тазгодишният носител на голямата награда на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Авторитетно жури от Съюза на българските художници номинира пет творби, една от които бе “Пристанище” и бе откупена от кмета. 29-та традиционна изложба на художниците от район „Изгрев“ под патронажа на кмета бе открита официално. Събитието..

публикувано на 12.05.24 в 07:30

Румяна Пелова доказва неустоимо таланта си

Румяна Пелова от Перник е талантлива поетеса и писателка, която нашумя по-късно, но доказа неустоимо таланта си. Стихосбирката "Стихове с вкус на горчиви кайсиеви ядки" е събрала блестящи стихове след надмогване на тежка болест отстрана на авторката и завръщане към живота. Тържеството на духа, на любовта, на лириката е факт. Едно преосмисляне..

публикувано на 12.05.24 в 05:25
Изложба

Изложба "Към небето" за българската авиация и самолетостроене

Легендарните години на българската авиация и самолетостроене са представени в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Историци и авиомоделисти ни връщат в годините, когато бойната ни авиация е наброявала 602 самолета и вертолета и още преди това, когато българските авиатори са писали световната история като например, че първият нощен..

публикувано на 11.05.24 в 10:30

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48