Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от гостуването на Шерил Милнс в България

2
Шерил Милнс
Снимка: Василка Балевска



През последните сезони Софийската филхармония си съперничи достойно със Софийската национална опера за короната на най-успешната и влиятелна национална музикална институция у нас, която среща българската публика с най-много и значими световни звезди. В това благородно състезание винаги печели публиката!

След Анжела Георгиу, Диана Дамрау, Томас Хемпсън, Хуан Диего Флорес в София пристигна и Шерил Милнс. Разбира се едва ли някой си е правил илюзията, че на 87 г. той ще пее, още повече, че концертът беше обявен като „Шерил Милнс и приятели“. Очаквахме шоу и то се получи. Особено голямо беше удоволствието, че имахме възможност лично да се запознаем и разговаряме с големия певец, който разказа подробно за срещите в своя живот, за ролите си и работата с младите хора. И в интервюто, и по време на концерта той не пропусна да спомене българските си колеги: „Аз пях с Николай /Гяуров/ на дебюта му в Метрополитън опера във „Фауст“. Аз бях Валентин, а той Мефистофел. За мен Николай Гяуров е гигант. Най-добрият. Пял съм и с Никола Гюзелев, с Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, с която записахме „Тоска“. Така че познавам някои български певци“.

Всеки ценител на операта със сигурност добре познава изпълненията на Шерил Милнс, със сигурност има и негови предпочитани роли. В кариерата си той има безброй награди, сред които три „Грами“, както и високи държавни отличия от САЩ, Франция, Италия. Последният му спектакъл е на 22 март 1997 г. в ролята на Амонасро от „Аида“ на Верди в Метрополитън опера в Ню Йорк. След това заедно със съпругата си основават фондация. Шерил Милнс сподеделя: „Ние преподаваме, обучаваме, вдъхновяваме младите певци, така че да стават по-добри. И когато те вече са добри, за да може да им плащаме, ги наемаме за фестивала в Савана. Това лято ще поставим "Фауст"... Правим това вече над двайсет години. Започнахме през 2000 г. Вярвяме, че някой трябва да обучава до степен, че да бъдеш толкова добър, че да ти плащат за това, което умееш. Средностатическият зрител смята, че Господ ти е пуснал нещо в гърлото и ти си станал добър или не ти е дал талант и затова не си добър. Има известна доза истина, но е съвсем малка. Всички можем да станем много добри, ако работим. Ние не знаем какво е талантът, той е в ДНК-то, но не можеш да видиш ДНК-то, както и желанието, и страстта, и емоцията...“

В звуковия файл чуйте още от интервюто на Светлана Димитрова с оперната звезда и още впечатления от концерта. Цялото интервю очаквайте в в интернет портала за култура, изкуство и общество Kultura.bg

Софийската филхармония обяви програмата си до края на 2022 г. Ето най-важните новини, свързани с музикално-сценичните изкуства: Майсторският клас на оперната прима Райна Кабаиванска отново ще се провежда в Концертния комплекс „България“ след повече от 10 години, в които негов домакин беше Софийската национална опера. Гала концертът ще бъде на 2-и октомври в зала България под диригентството на маестро Найден Тодоров. Следващата оперна гала, която маестрото определи като Коледния концерт на филхармонията, ще бъде на 22-и декември, когато на българска сцена ще гостува голямата оперна звезда Роландо Вийясон. Запомнете тази дата! Билетите вече са в продажба. Новогодишният концерт на Филхармонията – на 29-и декември, под диригентството на Саша Гьотцел, също е със солист оперна звезда – стремително изгряващия на световната оперна сцена български мецосопран Светлина Стоянова. Директорът на Филхармонията маестро Найден Тодоров подсказа, че през пролетта на 2023 г. също предстоят гостувания на оперни звезди от такава величина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36