Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вигенин: Решението за оставката на Никола Минчев е политическо и не е свързано с работата му

Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС
"Смятам, че господин Никола Минчев абсолютно в съответствие с правилника и с решенията на Народното събрание не допусна ново гласуване по това дали да е закрито заседанието, така че основанието, по което беше формално поискана тази оставка, всъщност е спазването на правилника и законите, така че всички си признаха, че на практика решението за неговата оставка е политическо и то не е свързано с неговата работа". Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание:

"Дори според правилника подобно искане за оставка на председателя, за отстраняване на председателя, може да се иска при системни нарушения. Новото мнозинство реши брутално да се разправи с председателя и да се опита да обърне и правилника с хастара обратно, за да покаже, че вече има други, които определят правилата на играта".

"Би трябвало господин Мирослав Иванов да ръководи днешното заседание в Народното събрание, тъй като в ситуацията, в която сме от вчера, временно председателството на Народното събрание се поема от заместник-председателя от най-голямата парламентарна група", отбеляза заместник-председателят на Народното събрание:

"В случая това е Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната". Той изпълнява тази функция до избирането на нов председател. Изборът на председател по правилник трябва да се състои в 14-дневен срок".

"Няма да има вдигане на ветото, каквото и предложение да дойде от Френското председателство", категоричен е заместник-председателят на Народното събрание.

Цялото интервю с Кристиан Вигенин можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Ако трябва да се залага, не би трябвало да имаме правителство

Според мен правителството няма да мине. Бих се доверил на Борисов и оценката му като двигател на този процес, трудно е да се предвиди ситуацията. Нито една политическа партия не иска предсрочни избори, но това не означава, че ще намерят основания да подкрепят правителство. Това прогнозира политологът и преподавател в НБУ  Христо Панчугов в..

публикувано на 03.07.24 в 12:57

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите.  Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов подписа заповед за актуализиране на коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ.  В новия коефициент е отчетено..

публикувано на 03.07.24 в 12:52
Областна администрация - Пазарджик

Рокада: Назначен е нов зам. областен управител на Пазарджик

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник областният управител на Пазарджик Стефан Димитров. На негово място е назначен Осман Мурадов, който е бил народен представител от ДПС в 48-о НС. Стефан Димитров бе назначен от бившия министър-председател Николай Денков през август 2023 година. Мотивите за освобождаването му..

публикувано на 03.07.24 в 12:50

Десетгодишно дете е в болница, след като е блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е пострадало тежко, след като е било блъснато от лек автомобил в град Раковски.  По данни на полицията детето е излязло внезапно с велосипеда си на кръстовище и било ударено от преминаваща кола. С множество травми то е откарано в пловдивска болница, където лекарите се борят и за живота му. Автомобилът е управляван..

публикувано на 03.07.24 в 12:50
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток

Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток и се подготвя за евакуация на над 100 000 цивилни граждани. Евентуално разширяване на конфликта в Ливан ще има "катастрофални последици", посочи външният министър Константинос Комбос в парламента. Ситуацията в региона се влошава, но правителството се подготвя за всяка възможност,..

публикувано на 03.07.24 в 12:27
Сюела Брейвърман

Призив към торите да подготвят завещанието си

В деня преди общите избори в Обединеното кралство на фона на очаквания за убедителна победа на лейбъристите бившият министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман призова своята упрaвляваща Консервативна партия "да окачи завещанието си на стената" и "да се подготви за реалността и разочарованието да бъде опозиция". В статия в "Дейли..

публикувано на 03.07.24 в 12:22

Индексът на цените на жилищата нараства с 16% през първото тримесечие

Индексът на цените на жилищата нараства с 16,0% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2023 година, става ясно от анализа към ключовите показатели, изпратен от Националния статистически институт. През май месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е -0,2% спрямо предходния месец, а..

публикувано на 03.07.24 в 12:02