Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия e втората предпочитана туристическа дестинация за европейците

Кристиян Салай представя анализ за туризма
Снимка: Мила Млаоденова

Германия e втората предпочитана туристическа дестинация за европейците с 23 милиона пътувания през 2021 година. Страната се подрежда след Испания в предпочитанията на европейците, като изпреварва Италия.  Това съобщават от Туристическия борд на Германия като отбелязват, че пандемията е повишила дела на ориентираните към природа почивки до 35%. Селски райони или планини са втората най-често споменавана почивка в Германия. Очакванията по отношение на българските туристи са посещенията да се доближат до нивата от преди пандемията.
След като за последните 20 години преди пандемията Германия отбелязва близо 160 % ръст на туристите, които са почти 90 милиона през 2019 г. пандемията от коронавирус връща  числата до нивата от 1993 -та година, посочва Кристиян Салай от Туристическия борд на Германия.  Така на пръв поглед изглежда, че всичко постигнато за последните 20 години е загубено. Според него ръстът на посещенията от началото на годината дава надежда, че нещата бързо ще се променят. Той отбелязва положителна тенденция за дестинацията:


"Германия успя да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, което много ни радва, защото можем да предложим различни атракции за всички сезони. През зимата разчитаме на ски курортите, имаме и коледните базари, през есента се провеждат бирфестовете. През пролетта и лятото предлагаме на гостите туризъм сред красивата природа. Според проучване, проведено сред 260 директори от Международния туристически пазар, и през 2021 година Германия е на второ място като предпочитание за европейските посетители след Испания и преди Италия. Това се дължи на името на Германия като дестинация за културен туризъм. Ние сме на първо място сред предпочитанията на европейците за културен туризъм", подчертава Кристиян Салай.

Кристиян Салай   Снимка: Мила Младенова

По думите му - от 58 милиона пътешественици в Европа с тази цел, 7 милиона са посетили Германия. Страната заема 12 процентен дял от тези пътувания. На следващите места се подреждат Италия, Франция, Обединеното кралство, Испания и Австрия. 
Що се отнася до българските туристи Кристиян Салай посочва:


"Българските туристи са генерирали  280 хиляди нощувки през 2021 година, което е твърде малко в сравнение с годините преди пандемията, но това е заради рестрикциите, свързани с коронавируса. Добрата новина е, че ако туристите от другите страни отбелязаха спад като посещения в Германия с около 70 на сто, то туристите от България намаляха само с 30 на сто. Данните до март тази година показват ръст", посочи Кристиян Салай.

Растежът е около 62 % в сравнение със същия период на миналата година. Само за първите три месеца на годината са реализирани 72 хиляди нощувки от български туристи. Нашата оценка е, че през тази година данните ще се доближат до тези през 2019 година. Ако нещата вървят нормално през тази година, най-късно през следващата ще сме достигнали числата от преди пандемията. Пътуванията с цел ваканция изпреварват по брой тези с цел бизнес. 41% са били на ваканционно пътуване, 32 на сто с цел бизнес, а  27 % са посетили роднини и приятели. Средно престоят на българските туристи в Германия е 11 дни, а разходите, които обикновено правят са около 687 евро. Повече от половината са пристигнали със самолет, една трета са използвали автомобил, 9 %  автобус и само 2 % железопътен транспорт. Половината от българските туристи отсядат в хотел, 33% имат частно настаняване, 14% са използвали услугите на платформите за споделено настаняване. Делът на хората, които организират пътуването си по интернет  е 67 на сто, 22 % са контактували директно с мястото за настаняване, а 20 на сто са използвали туристическа агенция.

Данните на Туристическия борд на Германия показват, че след пандемията се е увеличил броят на почивките сред природата, а селските райони и планините са сред най-предпочитаните места за отдих за всички туристи. Тенденцията към устойчив туризъм и насочени към природата пътувания нараства. Очаква се търсенето в този сегмент да се увеличи през следващите години. Затова основната маркетингова кампания на дестинацията е посветена на природата:

"Основната тема на маркетинговата кампания през тази година е "Прегърнете германската природа". Причината да я изберем е защото осъзнахме, че хората започнаха отново да поставят като приоритет пътуванията сред природата и желанието да се излезе от големите градове нараства. За щастие Германия като дестинация има какво да предложи, подчертава Кристиян Салай. По данни на Туристическия борд на Германия една трета от нейната територия е под специална защита като природен или национален парк. Страната има 16 национални и 104 природни парка,16 са биосферните резервати на ЮНЕСКО. Има над 300 хиляди километра маркирани пешеходни маршрути и над 76 000 км велосипедни алеи на дълги разстояния, над 350 са сертифицираните курорти за спа и здравословни процедури, 13 са винарските райони".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

публикувано на 22.05.24 в 10:24

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53