Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши първият випуск от 83-ма резервисти

4
Снимка: Здравка Маслянкова

Първият випуск от 83-ма резервисти за българската армия приключи шестмесечната си срочна военна служба и обучение в Националния военен университет във Велико Търново.

Резервистите могат без конкурс да влизат в армията на войнишки длъжности, както и в държавната администрация и в системата за защита на националната сигурност.

Над 90% от първия випуск резервисти пожелаха да останат в армията като войници и от утре започват службата си в различните поделения и формирования.  

94 жени и мъже от цялата страна започнаха на 10 януари тази година в Националния военен университет „Васил Левски“ шестмесечната си срочна служба в доброволния резерв.

Ето какво споделиха някои от завършилите обучението.

"Жени Недкова Делянова съм, на 28 години, касиерка. Приемам го като предизвикателство. Харесва ми самата професия. Възнамерявам да си продължа кариерата в армията." 

"Казвам се Стивън Маджарски, на 21 години, от град Монтана. Имах желание от малък да се запиша да изкарам школа и след това да продължа да стана военен. Това ми допада най-много. Надявам се, че всичко ще мине нормално." 

"Бойко Караджов от Харманли, на 34 години, охранител. И аз го приемам като предизвикателство за дисциплина, за всичко останало. На този етап ми харесва в много отношения – като работа, като отношение към хората, парите също." 

"Марияна Димитрова от Тутракан, на 26 години, професията ми е куолити ашурънс. Мотивът ми да бъда тук е, че винаги съм знаела, че моето място е тук, като призвание – просто зная, че трябва да правя нещо различно."

Снимка: Здравка Маслянкова

Три етапа на обучение

Първият випуск резервисти премина три етапа в обучението си – начална и специална военна подготовка, и изпълнение на задачи във военните формирования на въоръжените сили. И днес получи удостоверенията си за завършената срочна военна служба, а на тактическо учение преди няколко дена резервистите демонстрираха знанията и уменията си, поясни подполковник Стефан Маринов началник на центъра за професионално и продължаващо обучение във военния университет. 

„Изпълнението на тактическите задачи през време на учението показа израстване на военните знания и умения, които са придобили резервистите през целия период на тяхната подготовка. Разбира се, има какво да се желае още, но моята оценка е добра за подготовката им и за това, което те демонстрираха по време на тактическото учение."

Снимка: НВУ „Васил Левски“

Започнаха 94, завършиха 83-ма. Сред тях са и редниците Жени Делянова, Стивън Маджарски, Бойко Караджов и Марияна Димитрова:  

"Научиха ни на доста неща, занятията бяха интересни. Записах длъжност химик, ще пробваме във Варна", посочи Жени Делянова. 

"Поправихме дисциплината. От тук нататък следва служба в армията като редник в Хасково. Като влезем в поделенията тогава може да дадем отговор както трябва да се промени в армията, от тук е трудно", поясни Бойко Караджов. 

"Има по-големи възможности за кариерно развитие в бъдеще и доста по-престижна работа. За заплащането да се надяваме в бъдеще да се оправи. Във Враца ще продължа моята служба. Ще бъда назначен на длъжност помощник-гранатометчик", заяви Стивън Маджарски. 

"Когато имаш цел и желаеш нещо истински, няма нещо, което да те препъне. Тук става дума да пазиш народа на България, което е много отговорно. Силно се надявам да не се налага, но ако се наложи, имам пълната готовност да го направя. Отивам в Ловеч, ще служа там, ще продължавам да се развивам", коментира Марияна Димитрова.   

Възможно решение за проблема с недостига на войници

Резервистите са едно от възможните решения за решаване на проблема с недостига на войници в армията, коментира подполковник Стефан Маринов от Националния военен университет и поясни за приема на втория випуск резервисти. 

"Това е един от начините за комплектоване на войските с войнишки състав. Със заповед на министъра на отбраната е създадена организация за приемането на резервисти на срочна служба за доброволния резерв  от 7 септември 2022 година. До 6 юли е срокът за подаване на документите на кандидатите чрез структурите на военните окръжия. Изискванията са да имат минимално основно образование, да са български граждани, да не изтърпяват дисциплинарно наказание и да не са осъждани за престъпления от общ характер, да не са по-възрастни от 40 години, да притежават психологическа пригодност за срочна служба в доброволния резерв и да са физически здрави".

Снимка: НВУ „Васил Левски“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Китай, че се опитва да провали мирната конференция, планирана за средата на този месец в Швейцария, предаде ДПА. 106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария Зеленски каза на конференцията за сигурност „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур, че Китай, за..

публикувано на 02.06.24 в 17:01

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и велосипеди. Според събралите се хора предимството на велосипеда е, че няма нужда са се виси в..

публикувано на 02.06.24 в 16:22
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в интервю за гръцките медии първият дипломат на Гърция Йоргос Герапетридис. Използването на името..

публикувано на 02.06.24 в 16:12
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум 121 за начало на заседанието.  Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В предварително обявената програма е изслушване на Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в..

публикувано на 02.06.24 в 15:08
Бенямин Нетаняху

Съветник на Нетаняху за плана на Байдън за Газа: Не е добра сделка, но Израел го приема

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди днес, че страната му е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа, предаде Ройтерс. САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да..

публикувано на 02.06.24 в 14:28