Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит се отразява все по-негативно върху британската търговия с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Данни на „Евростат“ показват, че отрицателният ефект от Брекзит за британската търговия с ЕС се задълбочава, съобщи вестник "Гардиън". 

Марош Шефчович, заместник-председателят на Европейската комисия и главен преговарящ за Брекзит, е цитиран от вестник "Гардиън" да казва, че последните данни сочат, че дори и като се вземе предвид  отражението на пандемията, увеличението на бюрокрацията след приключването на "преходния период" за Брекзит през януари 2021 година сериозно е навредила на търговията със стоки и услуги. Даните показват, че износът на Великобритания към ЕС е намалял с 14% през 2021 година в сравнение с 2020. 

"Един от резултатите от Брекзит бе завръщането на митническата граница между ЕС и Обединеното кралство. Това означава увеличаване на бюрокрацията и бумащината за всеки един продукт, преминаващ на нашите пазари, проверка на хиляди стоки всекидневно", пояснява Шефчович. 

На практика решението на Великобритания да избере твърд Брекзит с напускането на общия пазар доведе до загуба на четири свободи в търговията – на работна ръка, на капитал, на стоки и на услуги. Северна Ирландия е изключение от новите бюрократични мерки заради специалния статут, уреден с Протокола за Северна Ирландия, но митническите проверки за някои стоки от останалата част на Обединеното кралство към провинцията остават в сила, което пък поражда проблеми от друг характер, защото юнионистите твърдят, че тази вътрешна граница откъсва Северна Ирландия от кралството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Социолози: Брекзит е отворена рана за европейците във Великобритания

Брекзит остава „отворена рана“ за гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, показват резултатите от ново проучване, публикувани във вестник „Гардиън“. „В публичното пространство може да се твърди, че Брекзит е реализиран и Великобритания е..

публикувано на 23.06.22 в 11:57

Шест години от референдума за Брекзит в условията на железопътна стачка

Шестата годишнина от референдума за Брекзит свари Обединеното кралство почти парализирано от най-голямата железопътна стачка за последните 30 години. На 23 юни 2016 г. британците взеха съдбовното решение да напуснат ЕС с 52% "за" и 48%..

публикувано на 23.06.22 в 20:30

Ще анулира ли Лондон част от Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговията след Брекзит

Тази вечер британските депутати ще гласуват проектозакона за даване на правомощия на министрите да анулират части от Протокола за Северна Ирландия, който урежда търговията след Брекзит. Преди гласуването британският външен министър Лиз Тръс каза,..

публикувано на 27.06.22 в 12:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима убити в Рафах при израелска операция в района

Най-малко петима души са били убити при израелски атаки по град Рафах, информираха от местна болница, след като Израел обяви, че няма да се откаже от плановете си за операция там. Палестински медии съобщиха, че танкове и войници атакуват и пункта..

публикувано на 07.05.24 в 03:18

"Хамас" е приел предложение за прекратяване на огъня

Палестинската групировка „Хамас“ е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. От израелската армия обаче заявиха, че продължават с плановете си за операция в град Рафах на фона на..

обновено на 07.05.24 в 01:16

Безплатни изследвания на пушачи в София, Благоевград, Пловдив и Плевен

Безплатни изследвания на дишането при пушачи ще се проведат през месец май в София, Пловдив, Плевен и Благоевград в рамките на кампанията „За живот без тютюнев дим“. Инициативата е на Асоциацията за профилактика на белодробните заболявания и Института за..

публикувано на 06.05.24 в 22:46

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл...

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна..

публикувано на 06.05.24 в 19:46