Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

332 млн. американци отбелязват Деня на независимостта на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

332 млн. американци отбелязват Деня на независимостта на САЩ. След 2 години на пандемия и изолация тази година празникът обещава да бъде с обичайните паради, барбекю, фойерверки и още много забавления.

На 2 юли преди 246 години Континенталният конгрес на първоначалните 13 колонии в САЩ гласува независимостта от Великобритания. 2 дни по-късно официално е подписана и Декларация за независимост. По това време Съединените щати са страна с едва 2,5 милиона население.

Според историчката Полин Майер на следващата година членовете на Конгреса се досещат за годишнината от гласуваната независимост не на 2-ри, а на 3-ти юли и тъй като са вече закъснели, решават първият празник да бъде на следващия ден, т.е. на 4 юли. Така с фойерверки и тържества е отбелязана първата годишнина от Деня на независимостта на 4 юли 1777 г., денят обаче става официален празник на САЩ едва през 1870 година. 

Днес празникът обещава да бъде с обичайните паради, фойерверки и още много забавления. На много места барбекютата ухаят вкусно още от петък. В Укиган, малко градче недалече от Чикаго, в празничния парад вчера се включиха повече от 100 организации, а по-улиците имаше много хора. В Чикаго фойерверки могат да се видят от няколко дни по вечерно време, но кулминацията ще бъде довечера.

Традиционно ненадминат остава обаче спектакълът с фойерверки на 4 юли в Ню Йорк, където над реката Ийст Ривър за 25 минути ще бъдат изстреляни 48 000 фойерверки. Това невероятно светлинно шоу може да се види и от съседните щати Ню Джърси и Кънектикът, а всички останали любопитни могат да го гледат и по телевизията.

Във Филаделфия и Пенсилвания по случай празника организират 16-дневен фестивал с фойерверки, музика и барбекю. В щата Делауеър, в малкото селце Луис, празнуват 4 юли с парад на лодките. В Лос Анджелис, Калифорния, където киното е над всичко, любителите на филмите в празничния ден могат да гледат стари холивудски филми, седнали на тревата на историческото гробище Hollywood Forever. 

4 юли разбира се празнуват и далече на север. В Анкъридж, Аляска, традицията за Деня на независимостта включва закуска с пенкейк, бейзболни игри и фойерверки, но за тях се налага да почакат поне до 23.00 часа вечерта. С 19 часа дневна светлина по това време на годината шоуто с фойерверки в Анкъридж няма как да се случи по-рано през деня.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Леонид Волков

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща в интервю за Би Би Си "никога да не се отказва" да се бори срещу Владимир Путин, въпреки че наскоро беше нападнат пред неговия дом. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари, за което Волков обвини пряко руския президент Путин...

публикувано на 19.05.24 в 10:45
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: "Обсъдихме със служебните..

публикувано на 19.05.24 в 10:23

50 години от откриването на Боровското съкровище - от земята на тракийска царска власт

Тази година се навършват 50 години от откриването на Боровското съкровище - изключителен паметник на културата на траките от четвърти век преди Христа .  В момента то е в Канада като част от изложбата "Първите владетели на Европа" , но негова реплика може да се види в Историческия музей в Русе , както и на паната, които са поставени в чест на..

публикувано на 19.05.24 в 10:05

Диалогът с еврозоната и пенсионерските неволи - кои бяха най-важните новини от седмицата

Сметките ни не излизат, темпът на поскъпването на живота ни остава, критерият за инфлацията е неизпълним до юни - България губи политическия диалог с eврозоната. Управителят на БНБ Димитър Радев постави под съмнение датата за членството на страната ни в европейския валутен съюз. За плюс един процент увеличение - пенсионерските..

публикувано на 19.05.24 в 09:56

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ - 13,7%

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията. Втори вече са " Възраждане " с 15,7%. ПП-ДБ са на четвърта позиция с 13,7% след ДПС (14,2%). Сигурни за присъствието си в..

публикувано на 19.05.24 в 09:29

Десето издание на Маратона на приятелството в Плевен

В Плевен дават старт на десетото издание на Маратона на приятелството. В спортното събитие се очаква да се включат над 850 участници от 10 страни, които са на възраст от 6 до 78 години. Стартът ще бъде даден в 9.00 часа пред мавзолея на площад "Възраждане". Маратонът отново има своята благотворителна кауза. Сега тя е набиране на средства за..

публикувано на 19.05.24 в 08:46
Пресконференция на сдружение

Представиха проекта "Зелен квартал "Стрелбище"

Проект "Зелен квартал "Стрелбище", изготвен от сдружение "Граждани за екология и сигурност", предвижда изграждането на гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени, при условията на финансова невъзможност за реализирането им от Общината. Проектът е реализиран във връзка с обществено обсъждане за въвеждане на "Зелена зона" в..

публикувано на 19.05.24 в 08:31