Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват летните музикални фестивали в Австрия

Кулминация в културния афиш на Австрия за месеците юли и август традиционно са летните музикални фестивали. Многобройни, предлагащи жанрово разнообразие, те се организират както в градове с древна и богата култура и история, така и на открити сцени, разположени сред впечатляващи природни забележителности.

Водещ форум е прочутият в цял свят летен музикален фестивал в Залцбург. Тази година той ще се проведе от 18 юли до 31 август, а програмният афиш включва общо 174 престижни прояви, в рамките на 45 дни, на 17 различни сценични локации. Известният, световно признат български писател Илия Троянов е поканен от ръководството на фестивала в Залцбург като специален гост на откриването на събитието. Той ще  произнесе традиционната официална реч по време на церемонията в залата на Felsenreitschule, която ще се състои на 26 юли в присъствието на австрийския президент Александър Ван дер Белен и официални гости  от сферата на политиката, бизнеса и изкуството. Интендантът на фестивала Маркус Хинтерхойзер обяви заглавието на речта на Илия Троянов: „Der Ton des Krieges und die Tonarten des Friedens“, в превод „Тонът на войната и тоновете на мира“.  Поканата към Илия Троянов е изключително престижна и категорично признание за неговия авторитет като личност и  автор, чието литературно творчество е преведено на 30 езика в целия свят. В списъка на големи личности, които през годините са произнасяли официална реч при откриване на фестивала в Залцбург, се срещат имената на Питър Селърс, Даниел Баренбойм,  Ищван Сабо, Николаус Арнонкур, Вацлав Хавел и др.  

Сред съзвездието от изпълнители, които участват в музикалната програма на фестивала в Залцбург  през 2022 г., е известното сопрано Асмик Григорян. Тя ще се превъплъти в трите главни женски роли от триптиха на Пучини – “Джани Скики“, “Мантията “ и “Сестра Анджелика“, под диригентството на Франц Велсер Мьост, като спектакълът на 13 август ще бъде директно излъчван от австрийската обществена телевизия ORF2.Италианската прима Чечилия Бартоли е звезда в постановката на „Севилският бръснар“ от Росини под режисурата на Роландо Вийасон. Сред водещите изпълнители в операта „Аида“ от  Джузепе Верди са Анита Рачвелишвили, Пьотр Бечала и Ервин Шрот, а имената на Людовик Тезие и Лизет Оропеза се открояват в концертното изпълнение  на „Лучия ди Ламермур“ от Доницети.

За 76-и път през 2022 г. в Австрия ще се проведе фестивалът в Брегенц. На плаващата сцена под открито небе в красивото езеро Бодензее  от 20 юли до 21 август ще бъдат представени 25 спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини, която е нова продукция за фестивала. На пулта ще застане известният диригент  Енрике Мацола, а режисъор е Андреас Хомоки. Австрийската национална телевизия ORF2 ще предава директно  на 22 юли  един от спектаклите на този фестивал.

Сред елитните музикални форуми в Австрия е фестивалът в Графенег, област Нидеростерайх, основан и ръководен от големия пианист Руфолф Бухбиндер.  През 2022 г. това събитие ще се проведе за 16-и път от 13 август до 4 септември.  Откриването на фестивала ще представи концертно изпълнение на операта  “Фиделио“ от Бетовен с участието на  един от най- известните  тенори – Йонас Кауфман. Акценти в програмния афиш на фестивала в Графенег са и концерти с участието на звездни  инструменталисти, сред които пианистката Елен Гримо, цигуларката Патриция Копачинская, виолончелиста Готие Капюсон. На фестивала ще гостува и Лондонският  симфоничен оркестър с диригент Сър Саймън Ратъл, а на 2 септември Джойс ди  Донато  ще представи  изпълнения от своя нов албум „Райска градина“, съвместно с ансамбъл  “Il pomo d’oro“  с концертмайстор Зефира Вълова.

Сред утвърдените летни фестивали в Австрия е и основаният през 1996 г. оперен фестивал „Steinbruch Sankt  Margareten“ в областта Бургенланд. Впечатляващата сцена на открито е с размери 7000 м2  и е разположена сред живописни природни кулиси. На принципа stagione от 13 юли до 14 август 2022 г. ще бъдат представени  20 спектакъла на операта  „Набуко“ от Джузепе Верди. Постановката е дело на родения в  Мексико режисьор Франциско  Негрин, а сценографията – на Танасис Демирис, известен архитект и създател на Flux Office творчески пространства за произведения в областта на  театъра, операта, танца и киното. Премиерата на „Набуко“ на 13 юли ще бъде също директно излъчвана в ефира на Австрийската държавна телевизия ORF 3. По този начин австрийската обществена медия отново затвърждава своята роля като медиен  партньор на музикалните фестивали в страната, както и своята линия на културна политика и  съществен принос към каузата за популяризиране на класическата музика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53