Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продукти от кайсия предложиха производители на изложение в Тутракан

"Тутракан-столица на кайсията" се нарича традиционният празник, който се проведе в
крайдунавския град за 19-а поредна година. Празник, който събира производители от региона, за да покажат най-добрите си сортове кайсии. Особена атракция  са конкурсите за майсторска кайсиева ракия, за сладко от кайсии и
разбира се за сладкиши, в чиято основа, вкус и декорация е използван кайсиев плод.

Снимка: Незабравка Кирова

За кайсията е писано още в Стария завет, разказа Никола Иванов, собственик на казан за ракия и от години част от журито, което на Празника на кайсията в Тутракан оценява качествата на огнената смес с плодов привкус и аромат. Създадена била кайсията от Бог, за да прави човекът от нея божествен елексир, но със заръката да не прекалява и да употребява в норма. И тъй като
от минали години е поговорката–от хубава мома,хубава булка става, то и хубава ракия се прави от хубав плод, категоричен е Никола Иванов.

"Да се спази времето на ферментацията ,да не се оставя на открити атмосферни влияния".

Кайсиевата ракия не е единственото изкушение за хората с чувствително небце. Кайсията е предпочитан плод и за приготвяне на сладка, мармалади и конфитюри. В Тутракан обаче–имат фаворит, сподели Снежана Николова. И според него са и критериите, по които всяка година журито оценява участниците в Празника на кайсията–за вкус, цвят и аромат и не на последно място аранжираност и визия. Трябва да бъде улучен и точният момент, в който сладкото да бъде смъкнато от котлона. Не трябва да потъмнява.

В годините се появяват и нови моменти. Участници, които експериментират с подправките–
добавяйки индрише или желиращи субстанции, но за Сладкото на баба остава призната рецептата предаваща се от поколение на поколение.
А именно–плодовете трябва да бъдат подбрани и да са еднакви по големина и зрелост. Обелват се и се оставят във варена вода, за да придобият твърдост и да не се разварят при варенето. Измиват се след това добре, отцеждат се и се пускат в горещ сироп–съотношението на който е килограм захар, наполовин литър вода за килограм и половина плод. Не се варят в
сиропа плодовете, а само престояват от 5 до 8 часа. После се вадят с решетъчна лъжица, а към сиропа се добавя още четвърт килограм захар и се вари десетина минути. Отново се пускат плодовете и се дърпа тенджерата от огъня. След 8 часа процедурата се повтаря–отново на котлона и се слага още четвърт килограм захар. Сладкото се вари, докато капка от него пусната в чаша
студена вода достигне дъното ѝ и при леко разбъркване се размие.


Добавя се към края и лъжичка и половина лимонена киселина. А по желание преди варенето може да се постави препечен бадем или сладка кайсиева ядка.И ако при сладкото се държи на традиционния вкус, не така е при кулинарните експерименти със захар, брашно и кайсии ... Плодовата пита с кайсии присъства в спомените на всички ни, рулата с кайсиев мармалад също ..., но днес с кайсии се приготвя какво ли не, не скри Тодорка Ангелова, която имаше тежката задача да оценява тутраканските домакини.

Снимка: Незабравка Кирова
И нека завършим със заветът на майсторите ... кайсиева ракия се прави с хубаво узрял плод,
без захар, за да не ни боли глава и ...се пие не студена, а на стайна температура, за да усетим и
се насладим на магията от съвършенство на преплетени в едно вкус и аромат.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59