Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Не става въпрос за партийни, а за проектни сметки, защото нямаме партии, а проекти

Дори нови проекти да влязат в парламента, те няма да нарушат принципа на непредставителство, смята политологът

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Като общество сме в процес на преосмисляне на смисъла на властта и това може да продължи дълго. Политическата криза е измерение на по-дълбока органична криза в българското общество.

Това мнение изрази политологът Страхил Делийски, след като ГЕРБ върна втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и преди повторни консултации при президента утре.

"Всички тези процедури имат смисъл в една работеща демокрация. Те имат смисъл само когато от властта има смисъл. Когато тези, които избират и тези, които биват избирани, са в органична връзка и живеят в общ политически свят, тогава демократичните процедури са нещо мног оважно. Когато имаме огромна част от обществото, която не преживява политическите представители като такива, не преживява институциите на политическото представителство като ефективни и работещи, то тогава тези процедури започват да изглеждат малко далечни. Усещането, че някакви хора от елита се разбират как да се разпределят властовите позиции, безотносително към дневния ред на обществото, това е големият проблем."

Страхил Делийски смята, че е скъсана връзката между представляващи и представлявани. По думите му имаме политически елит, който представлява максимум 5% от населението и се чудим защо разговорите вътре в този елит не интересуват мнозинството.

"Вместо да говорим за дефицита на представителство, който нашите партии не могат да покрият, ние имаме свръхпредставено икономическо малцинство в Народното събрание и свръхнепредставено огромно икономическо мнозинство."

Не става въпрос за партийни сметки, а за проектни сметки, защото нямаме партии, а проекти, подчерта той.

"БСП е проектът на Нинова, ГЕРБ е проектът на Борисов и клиентелата – механизми които в литературата са познати като картелни партии. Ние не говорим за политически сметки, за политически аргументи, а за нещо друго."

Дори нови проекти да влязат, те няма да нарушат принципа на непредставителство, смята Делийски.

Изглежда странно защо ГЕРБ след като инициираха вот на недоверие, не искат да съставят правителство, това е абсурдно, коментира Делийски. По думите му това е пореден пример за това как политическата логика издъхва.

Преди връчването на третия мандат и въпросителните около постигането на съгласие за създаване на кабинет с него Делийски изтъкна, че започват да изникват въпроси – защо досега не можеше, какво пречеше, какво се случи, така че изведнъж да може.

Когато липсват отговори, ще остане съмнение, че в рамките на седмица някакви кръгове са си стиснали ръцете и са решили, че нещо ще опитат да направят, а това предварително създава контекст на недоверие, категоричен е политологът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

15 годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31