Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционната комисия в НС заседава заради изявлението на Здеховски

| обновено на 15.07.22 в 14:58
Томаш Здеховски
Снимка: Европейски парламент

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията се събира извънредно заради изявлението на евродепутата Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент,  на снимките и видеото с кюлчетата и парите, за които се твърди, че са заснети в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов в правителствената резиденция "Бояна". 

Главният прокурор Иван Гешев дойде минути преди 12 ч. и без да коментира повода, посъветва депутатите да го канят по-рано. Изрази надежда отравянето на покана вчера в 16:30 часа за днес в12:00 да не "проява на липса на държавност" и припомни решението на Конституционния съд, че няма как да коментира конкретни дела, а може да говори само по конкретни политики пред Правната комисия. Отказа да отговаря и на въпроса дали може да обясни как е било интерпретирано това становище на прокуратурата и как то е стигнало да ЕП и дали има разрешение от наблюдаващия прокурор да коментира темата пред депутатите.

По повод на заявлението на Здеховски, той обясни, че той е бил уведомен за това, за което Прокуратурата вече е съобщила чрез няколко прессъобщения и на българското общество, както и че информацията е била дадена по искане на институциите от Европейския парламент. 

ДПС и ГЕРБ обявиха за нелегитимно извънредното заседание. Аргументите на двете примерни групи, които, след като се изказаха, напуснаха заседанието е ,че то се провежда в момент, в който има пленарно заседание, което прави невъзможно заседаването на комисии, както и че не е малко кворум. Според Александър Несторов от ДПС управляващото мнозинство търси в това изслушване "удобен виновник за несполуките си в съдебната система". От ГЕРБ поискаха вместо Гешев да бъдат изслушани премиерът в оставка Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Борислава във връзка с други записи, разпространявани в публичното пространство. Не стана ясно какви записи визират от ГЕРБ.

Заседанието продължи с оживени дискусии и спорове между участниците.

В заседанието се включиха евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов .

Преди дни евродепутатът от Европейската народна партия Томаш Здеховски заяви, че е бил информиран от обвинител номер едно, че експертиза на снимките е показала, че те са манипулирани.

Затова и депутатите от Антикорупционната комисия искаха от Иван Гешев да даде повече детайли по разследването. Той обаче отказа с аргумент, че няма право да коментира конкретни дела и препрати народните представители към сайта на държавното обвинение.

От своя страна, правосъдният министър Надежда Йорданова каза във Враца, че прокуратурата е длъжна да се отчита пред парламента по конкретни досъдебни производства и по предварителни проверки, по които работи:

"След като и Конституционният съд каза на г-н Гешев, че той дължи отчетност на българското общество и на Народното събрание като представител на суверена, нека  да започне да изпълнява точно това задължение".

След като отговори с "никога" на въпрос на депутата от "Демократична България" Антоанета Цонева "кога ще подаде оставка", главният прокурор Иван Гешев напусна извънредното заседание на Антикорупционната парламентарна комисия.


“Имаше две събития, които продуцираха теч от компрометиращи факти и обстоятелства за управляващите от ГЕРБ. Това беше превръщането на Васил Божков в обвиняем по няколко дела и призоваването на тогавашния директор на “Лукойл“- Валентин Златев в специализираната прокуратура“, казва в “Хоризонт за вас“ журналистът от Bird.bg Димитър Стоянов, който преди това работеше в “Бивол“, сайтът, започнал разследването на този казус.

“След като тези две събития се случиха, в публичното пространство се появиха множество снимки, видеофайлове и записи, които свидетелстваха за корупция, превишаване на правомощията и намеса в съдебната и изпълнителната власт.“

“Конкретно снимките са обект на изследване от колегата Атанас Чобанови и от г-н Бакалов, който е един от водещите експерти в държавата, що се отнася до фотокадри. Той е преподавател във ФЖМК, учен и изследовател. Колегата Чобанов също е водещ учен с много високо ниво на експертиза в дигиталната сфера. Техните заключения са, че изображенията не са манипулирани“, посочва още той.

Чуйте пълното интервю на Снежана Иванова с Димитър Стоянов в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми. По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5 години общинската болница беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която в деня след местните..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20..

публикувано на 11.05.24 в 20:39

Празник на яйцето в Павликени

Яйцето като символ на живота празнуват днес в Павликени. В 11-ото издание на празника акцент са традициите и обичаите на населените места и екологията. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. Хиляди гости се събраха на традиционният вече празник на яйцето в Павликени. "Празникът на яйцето не е просто един концерт в парка. Това е..

публикувано на 11.05.24 в 20:36
Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова. Награждаването се проведе, по утвърдена вече традиция, в Иконната зала на Рилската сета обител...

публикувано на 11.05.24 в 19:58