Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският хелзинкски комитет отбеляза 30 години от създаването си

Организацията защитава правата на различни групи

Радослав Стоянов и Красимир Кънев
Снимка: Станислав Пирчева

"Българското общество не е отворено към правата на човека, не беше отворено през 90-те години, когато се учредявахме, не е отворено сега.  Има много теми, които са теми табу и когато възникнат провокират негативни реакции. Ние всички знаем - те могат да са свързани с правата на някои етнически малцинства, с правата на хора с различна сексуална ориентация, с правата на емигрантите, с някои религиозни малцинства“, каза за БНР Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет.

Експертът в Българския хелзинкски комитет Радослав Стоянов допълни в предаването „Нощен Хоризонт“.

"Не случайно правозащитните организации по цял свят са с особено положение в обществото - те са хем страж на гражданското общество и на правата на хората, хем от друга страна много често са в недобри отношения с властите, биват преследвани“.

Красимир Кънев коментира и сигналите за физическо насилие срещу задържаните за тежки престъпления:

„Не е новина за мен. Това е една от групите, с която ние традиционно сме се занимавали - с лишените от свобода“.

Българският хелзинкски комитет разглежда случаи на физическо насилие над жени в семейството.

"Ние от много години се занимаваме с бежанци. Имаме специален офис за бежанците и кандидатите за убежище, но особено засилихме тази дейност с притока на украински бежанци през последните месеци заради това, че те са с много проблеми".

14 юли 1992 г. група български граждани основават Българския хелзинкски комитет (БХК). Това го прави най-старата все още действаща правозащитна организация в страната. Негови основатели са Калина Бозева, Мария Бакърджиева, Антоанета Ненкова, Юлиана Методиева, Емил Коен, Таня Маринчешка, Копринка Червенкова, Петър Слабаков, Правда Спасова, Красимир Кънев, Димитрина Петрова, Антонина Желязкова, Йонко Грозев и Данаил Данов.

Красимир Кънев  Снимка: Станислава Пирчева
Днес, точно 30 години по-късно, организацията поддържа пет основни програми, като освен защита и застъпничество в сферата на правата на човека, има съществен принос и за изграждането експертиза на много от действащите правозащитници в страната. БХК понастоящем е най-голямата неправителствена правозащитна организация на Балканите и една от най-големите подобни организации в Източна Европа.

Причината да ни има вече три десетилетия обаче е много отвъд помпозните думи, с които можем да опишем постигнатото.

Историите за човешки права винаги започват с хора, и в тях рядко участват силните. Историята на БХК преплита в себе си хиляди човешки съдби – съдбите на най-отритнатите, онеправданите, нежеланите. В работата си ние се срещаме с нарушения на правата на конкретни хора. Те обаче са ключ за промени, които засягат всички.

Радослав Стоянов  Снимка: Станислава Пирчева

Правата и човекът“ е заглавието на новия подкаст, който БХК започва да прави на връх тридесетата си годишнина. Първият епизод вече може да бъде чут в платформата Anchor и в Spotify.

Новият формат е насочен към по-младата публика. Целта му ще бъде да извади правозащитния разказ от формалния език на съдебните решения и мониторинговите доклади, и да го превърне във всекидневен разговор за нещата от живота – защото правата на човека са навсякъде. В пилотното издание се търсят отговорите на някои основни въпроси – какво е „правозащитен подкаст“, защо е необходим той, какво означава да бъдеш правозащитник. Ще можете да чуете и резултата от социалния ни експеримент, в рамките на който попитахме случайни минувачи какво знаят за правата на човека.

Д-р Красимир Кънев е един от учредителите на БХК през 1992 г. В периода 1992 – 1994 г. е негов секретар, а след 1994 г. – негов председател. Завършил е философия и е защитил докторска дисертация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е права на човека в Колумбийския университет в Ню Йорк. Красимир Кънев е преподавал права на човека в СУ „Св. Климент Охридски” и води няколко онлайн курса по права на човека за американската организация Съдружници за обучение по права на човека за професионалисти и активисти от цял свят. Преподавал е в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, както и в Централноевропейския университет, Университета в Сараево и Университета в Юджийн, щата Орегон. Бил е член на Изпълнителния комитет на Международната хелзинкска федерация по правата на човека със седалище Виена, Австрия; на Управителния съвет на Агенцията за основни права на ЕС; на борда на Фонда на OOН за защита на жертвите на изтезания; на борда на Асоциацията за предотвратяване на изтезанията, Женева; на борда на Института за право на обществения интерес, Ню Йорк; борда на Европейския център за правата на ромите, Будапеща; на борда на Международно партньорство за права на човека, Брюксел. Участвал е в десетки международни мисии за мониторинг на правата на човека в страни от Европа, Централна Азия и Близкия Изток. Автор и редактор на множество книги и статии в сферата на международното право по правата на човека, социологията на междуетническите отношения, правото и образованието, естетиката и логиката.

Радослав Стоянов е активист за равноправието на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсекс хората (ЛГБТИ) от 2008 г. насам. Водил е серия дела в обществен интерес, отнасящи се до дискриминацията срещу ЛГБТИ хората, етнически, религиозни и възрастови малцинства. Създател на дългогодишния блог по въпросите на ЛГБТИ хората, където популяризира образователни и аналитични произведения, свързани с тази общност, стигмата и предразсъдъците. През 2012 г. получава наградата „Активист на годината” в рамките на наградата „Човек на годината 2012“ на Български хелзинкски комитет, а от март 2013 г. е и част от екипа на БХК. Понастоящем е студент със специалност „Право“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57