Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"При предсрочни избори ГЕРБ няма да е първа сила, такава ще бъде ПП"

Осман Октай: Президентът ще връчи третия мандат на БСП, не иска да го освиркат

"Стефан Янев ще изиграе важна роля в следващото управление"

"Така нареченият "плавен безкръвен преход" създаде много проблеми през последните 32 години. Ние сме може би една от малкото държави, които не можаха да създадат национален народностен характер и държавническа позиция. Винаги сме разделени. Това е големият проблем. Колкото повече противопоставяне има, толкова по-слаба държава ще бъдем - лесна за манипулиране и за употреба от външните сили".

Това коментира пред БНР Осман Октай, политически анализатор, бивш заместник-председател на ДПС. На президентските избори беше в инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Румен Радев за втори мандат.

Според него няма как да се състави правителство с тези разногласия между политическите сили:

"Формациите, които осъществиха коалицията през декември, не искат да плащат високата цена, че са виновни за разпада на коалицията. Още от тогава само ръководството на ПП проявяваше наивност, че всичко е наред. Затова прогнозирах, че по време на дебатите за бюджета разногласията ще изпъкнат, всеки ще дърпа чергата към себе си и това ще разруши коалицията. Отиваме на предсрочни избори".

По думите му идването на Делян Пеевски в парламента за гласуване на вота на недоверие на кабинета "Петков" е било "показно мероприятие":

"По линия на европейската прокуратура около кметовете на ДПС вървят разследвания за усвояване на европейски средства. И сега се играе играта – "не пипайте Доган, Пеевски, Карадайъ, нашите обръчи, защото има опасност за етническо напрежение". Етническата толерантност не е политическа, тя е историческа, заложена още отпреди Освобождението. Никой не може да злоупотребява с тази тема".

В предаването "Политически НЕкоректно" анализаторът прогнозира, че президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП:

"Иначе трудно ще обясни защо прескача БСП. Той не иска да обиди комунистите, бесепарите, за да не го освиркат. Всичко пролича на срещата с Корнелия Нинова, независимо че летяха обидни искри между тях".

Според него ГЕРБ няма да са първа сила при предсрочни избори, а такава ще бъдат ПП, "които не си дадоха сметка, че влизат в леговището на алигатори":

"С добра усмивка и добри намерения не се постига нищо в политиката... Ако има обединение между ПП и ДБ, ще има поне 200 000 гласа отгоре върху импулса за обединението. Ще има правителство без ГЕРБ, без ДПС, без БСП, без "Възраждане". А Стефан Янев ще изиграе важна роля в следващото управление на страната... Много по-лесно в политическата кухня е да се договориш с бизнес проект - хвърляш 2-3 милиона и се разбираш. Имам предвид ИТН. Много по-трудно е да се разбереш с "Позитано" - и милиардите ще ти вземат, и нож в гърба ще ти забият".

Осман Октай сподели за разочарованието си от Румен Радев:

"На обща снимка в медиите видях прегръдката му с Николай Вълканов и нещо в мен се преобърна. Николай Вълканов е наследникът на Илия Павлов в "Мултигруп", той е гуруто, покрива всички финансови и имотни ресурси около Доган. Какво ще правим - ще отвоюваме държавата от мафията или ще се прегръщаме с мафията. Радев се разграничи от правителството, вместо да го подкрепи в първите му стъпки… Президентът има личен интерес по време на кампанията да не саботира изборния процес, за да има стабилно правителство в средата на ноември".

И допълни, че президентът е допуснал емоционално-тактическа грешка, "може би за да натрие носа на Кирил Петков и Асен Василев, че не са били послушните момчета":

"Много бързо им предостави мандата. Това предполага - че да не би да е имало съглашателство за правителство. Той се готви за служебно правителство. Но то достатъчно ще го натовари, ще е различно от предишните и с друга емоция".

Анализаторът коментира и подписването на двустранен протокол между България и Северна Македония:

"Днес е прекрасен ден за Балканите. Тепърва двете нации ще се успокояват".

Интервюто с Осман Октай можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54