Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" от г-н Балев: България и Русия като Митрофан и Дормидолски

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Иван Вазов има една ранна творба - “Митрофан и Дормидолски”. Тя е безумно смешна, няма да я преразказвам, препоръчвам я на всички почитатели на изящната словесност. Единият от героите в това произведение - Митрофан, също като мен е същински либерал. Приятелят му Дормидолски пък е консерватор. Това обаче ни най-малко не им пречи на приятелството - както у нас доскоро имаше четворна коалиция с най-различни либерали и консерви в политическия миш-маш.

Но коалицията все пак се разтури, не можа да изкара и година това политическо приятелство, както впрочем Митрофан и Дормидолски на Дядо Вазов в крайна сметка се изпокарват. Но преди това са големи приятели.

Описвайки това сърдечно приятелство между либерала Митрофан и консерватора Дормидолски, Вазов привежда следната мъдра мисъл:

“Не помня кой философ беше казал не помня какво за приятелството.

И той имаше право.”

Край на цитата.

Както се казва в социалните мрежи - много точно казано! Подкрепям Иван Вазов във всяко едно отношение и апелирам винаги да цитираме истински цитати. Защото социалните мрежи днес са пълни с какви ли не измислици.

Човек напише някаква тъпотия и за да ѝ придаде авторитет, приписва я на някой утвърден автор като Йоан Златоуст или Елена Митрофанова.

Впрочем и руското посолство има проблем с цитатите от Митрофанова, но за това ще кажем след малко.

Примерно някой напише - приятелството е кристална ваза, която не търпи омраза, както е казал Слави Трифонов.

А Слави Трифонов не само че не е казвал подобно нещо, ами и разтури политическото приятелство на коалицията. И сега ще ходим на избори, а президентът Радев за кой ли път ще създава служебен кабинет.

Ама това е положението - както пее славеят, тъй ще го слушаме.

Изглежда на руското посолство и г-жа Митрофанова перспективата за служебен кабинет им се хареса.

Доскоро Митрофанова искаше да късаме дипломатически отношения като Митрофан с Дормидолски, сега пак заприказва за вековната ни дружба и кръвното родство.

В България, казва Митрофанова, хиляди войници са положили костите си. Обаче в съобщението на посолството писали “хиляди войници сложили главата си”. Все едно са си сложили главата в торбата, както се казва на разбойнически жаргон. А г-жа Митрофанова не е някакъв разбойник, тя в изказването си употребява руския фразеологизъм “сложить голову” - това не е “да си сложиш главата”, това е възвишен поетичен израз, който се употребява за някой, паднал на бойното поле. Обаче в съобщението на посолството го превели на български, че падналите за свободата на България руски войници “си сложили главата”. Това звучи съвсем различно.

Ще се съгласите, че има разлика между “положил костите си” и “сложил си главата” (в торбата).

Аз понеже съм най-големият русофил в България, харесвам много г-жа Митрофанова, но в нейното посолство изглежда не знаят български, което е малко неучтиво.

И после нашите медии разпространяват съобщението на посолството с такива думи, все едно го е писал Дормидолски от новелата на Вазов.

Този Дормидолски от новелата освен че е консерватор, много се гордее, че някога си бил в Бесарабия и ужким знае руски.

Ама толкова го знае, колкото съвременните български русофили - пълна каша.

И когато реши да се изказва или да пише на висок стил, Дормидолски използва някакъв руско-български патетичен миш-маш.

Та и руското посолство като Дормидолски - като вляза на страницата им да чета съобщения, много се учудвам. Трудно може да се намери изречение на правилен български.

Сигурен съм, че не е от високомерие, просто в днешно време трудно се намират хора с добър български.  

Примерно Слави Трифонов е с добър български, но няма да се хване да пише съобщенията на руското посолство, той има къде по-висока квалификация.

Като извика един път МАКЕДОНИЯЯЯ - правителството пада и посланичката почва пак да ни говори за приятелство и специални газови взаимоотношения. А до оня ден беше сърдита и поставяше ултиматуми. От лошата до хубавата дума разстоянието е само едно паднало правителство!

Но Северна Македония тая седмица подари няколко руски танка на Украйна да се бият за свободата на гордата си държава. А тия танкове всъщност са предоставени на Македония преди двайсетина години от Русия, за да си укрепват македонците разклатената държавност. Тия хора в Скопие заслужават някой да им извика МАКЕДОНИЯЯЯ и да им разтури правителството, па да видим дали ще им дойде по-правилен акъл!

Правят ми се тук на интересни -

интереси мощни да промушат.

Пей ни, пей ни, славею чудесни -

както пееш, тъй ще да те слушат!

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

ЦИК: Обсъжда се как ще изглеждат параваните за гласуването

ЦИК е в комуникация с администрацията на Министерски съвет, чиято отговорност е да се изработят материалите, необходими за провеждането на местните избори. Включително се обсъжда как ще изглеждат параваните за гласуване с хартия. "Как ще изглеждат параваните и какви ще бъдат изискванията към тях, предстои все още да бъде определено", каза говорителят на..

публикувано на 26.09.23 в 21:20

Професията "Парамедик" набира популярност

Професията "Парамедик" придобива все по-голяма популярност у нас. Професионалната квалификация търсят предимно дипломирани медици, показват данни от проучване на Националната агенция за професионално образование и обучение. Намалява интересът към обучението за програмисти, расте желанието за обучение в професионални направления,..

публикувано на 26.09.23 в 20:49
Алексей Навални участва в процеса посредством видеовръзка

Апелативен съд в Русия потвърди 19 години затвор за Навални

Очаквано апелативен съд в Русия остави в сила присъдата от 19 години затвор на известния опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навайлни. Самият Навални участва в съдебното заседание чрез видеоконферентна връзка от наказателната колония №6 във Владимирска област, където изтърпява наказанието си. Жалбата му беше отклонена и 19-годишната му присъда..

публикувано на 26.09.23 в 20:16

Трима души са задържани в България за незаконно финансиране от ЕС

Трима души са задържани и са извършени шест обиска в България в рамките на разследване на престъпна група, която е получавала незаконно финансиране от земеделските фондове на ЕС.  Действията са по искане на Европейската прокуратура и ГДБОП. Според разследването на ГДБОП и ДАНС, както и на доказателствата и иззетите документи,..

публикувано на 26.09.23 в 20:05

Румъния иска да купи 32 Ф-35

Румъния възнамерява да купи 32 американски изтребителя от най-ново поколение Ф-35, потвърдиха от министерството на отбраната на страната. Сделката с производителя "Локхийд Мартин" се оценява на 6,5 милиарда долара като включва боеприпаси, логистика и обучение, както и опция за още 16 самолета. Северната ни съседка повиши разходите за въоръжените си..

публикувано на 26.09.23 в 19:37

Туроператорите искат спешни действия за защита на правата на пътниците

Да се предприемат спешни действия за защита на правата и интересите на пътниците и туристическите компании при фалит и анулиране на полети от страна на авиокомпаниите. За това настояват от Европейската асоциация на туроператорите, подкрепяни от Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенти. До момента независимо, че дадена..

публикувано на 26.09.23 в 19:00
Проф. Иван Желев, богослов

Професор Иван Желев: Патриархът нито има юрисдикция над Руската църква, нито може да изпрати когото и да било там

Богословът проф. Иван Желев обясни пред БНР, че приема темата  с изгонването на свещениците от Руската църква за излишно политизирана. "Тук се преплита и функцията на този храм, който беше затворен. Винаги е имало български богомолци в него".  Там са служили и българи, дори като предстоятели, посочи той и обясни, че  наши свещеници..

публикувано на 26.09.23 в 19:00