Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макс Верстапен спечели Гран При на Унгария

Макс Верстапен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландецът Макс Ферстапен с Ред Бул спечели състезанието за Голямата награда на Унгария, 13-и кръг за сезона във Формула 1.

Световният шампион потегли от десета позиция на стартовата решетка, но се възползва от грешки на съперниците си и записа осми успех за сезона.

Втората и третата позиция на "Хунгароринг" останаха за пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел.

Челната шестица бе допълнена от испанеца Карлос Сайнс с Ферари, мексиканеца Серхио Перес с Ред Бул и Шарл Льоклер с Ферари.

В първите 30 обиколи от надпреварата не се случи почти нищо запомнящо се. Ръсел, който потегли от полпозишън, заложи на най-меките гуми и задаваше темпото в състезанието в първата третина от надпреварата.

Първите спирания в бокса преминаха без големи затруднения за всички в челото на колата, освен за Льоклер, който загуби няколко секунди при смяната.

Льоклер за пръв път успя да излезе начело на колоната в 31-вата обиколка, когато на старт-финалната права успя да изпревари Джордж Ръсел.

Няколко обиколки по-късно за пръв път над пистата "Хунгароринг" заваля, а Льоклер бе вкаран в бокса, където му бяха сложени гумите "хард".

Стратегията на Ферари бе той да кара с тях до края на състезанието, но тя се оказа напълно погрешна, още повече, че очакваният пороен дъжд така и не дойде.

След излизането от бокса Льоклер се оказа зад Макс Верстапен, който междувременно си проби път от десетата позиция на старта. По-малко от две обиколки по-късно, в 42-рата, нидерландецът се завъртя на един от завоите и бе изпреварен от Льоклер.

Битката между двамата продължи и в 45-ата обиколка Ферстапен си върна позицията след атака на старт-финалната права и изпреварване на излизането от първия завой.

Така световният шампион се оказа на трета позиция в класирането зад Карлос Сайнс-младши и Люис Хамилтън, които обаче до момента бяха влезли само по веднъж в бокса.

След като двамата лидери се озоваха за втори път в бокса, Верстапен пое водачеството, а междувременно Джордж Ръсел с най-меките гуми успя да изпревари Льоклер за втората позиция.

Това окончателно провали тактиката на Ферари и в 55-ата обиколка "черните кончета" развяха бялото знаме и решиха да извикат монегасеца в бокса, за да му сложат гуми "софт". Дори и с тях обаче вече бе твърде късно за атака на челните места и Льоклер остана шести, а съотборникът му Сайнс загуби битката за позиция на подиума с пилотите на Мерцедес.

В същото време седемкратният световен шампион Люис Хамилтън се движеше с чудесно темпо с най-меките гуми и в крайна сметка финишира втори, като изпревари съотборника си и сънародник Ръсел.

Освен това Хамилтън записа и най-бърза обиколка от 1:21.386 минути, което му донесе допълнителен бонус от една точка.

В генералното класиране води Верстапен с 258 точки, втори е Льоклер със 178 точки, а трети със 173 точки е Серхио Перес.


По публикацията работи: Петър Ненов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дарий Дановски.

Федерацията по водна топка отвърна на мнозинството от недоволни клубове

Председателят на федерацията по водна топка Дарий Дановски и нейното ръководство отвърнаха на обвиненията на мнозинството от клубовете към него в еднолично управление и решения, нарушаващи устава, включително липса на финансова прозрачност.  Вчера представители на тези клубове обявиха на пресконференция, че готвят протест срещу ръководството в негово..

публикувано на 25.09.24 в 15:34

Реал остава без Мбапе

Нападателят на Реал Мадрид Килиан Мбапе ще пропусне следващите три мача на отбора заради контузия на бедрото. 25-годишният французин ще бъде извън терените 2-3 седмици и няма да играе в мачовете с Атлетико Мадрид и Виляреал в Ла Лига, както и двубоя от Шампионската лига срещу Лил, съобщиха испанските медии. Мбапе се контузи в мача от 7-ия кръг на..

публикувано на 25.09.24 в 15:15

Григор Димитров стартира срещу испанец в Пекин

Най-добрият българския тенисист Григор Димитров ще играе срещу испанския квалификант Роберто Баутиста-Агут в първия кръг на турнира на твърда настилка в китайската столица Пекин с награден фонд 3,89 милиона долара. Димитров е номер 10 в световната ранглиста на АТП. Той има четири победи в пет срещу срещу испанеца, но за последно са игрили през 2021..

публикувано на 25.09.24 в 15:13
Зиновия Ванева.

Троен български успех на тенис турнира във Варна

Българките Зиновия Ванева, Йоана Константинова и Мелис Расим се класираха за втория кръг на сингъл на международния турнир по тенис на клей във Варна с награден фонд 15 хиляди долара. Квалификантката Ванева спечели убедително срещу участващата с "уайлд кард" Дария Мария Тудор (Румъния) с 6:2, 6:1 за 75 минути. Националната шампионка на открито през..

публикувано на 25.09.24 в 14:28
Виктория Томова

Виктория Томова продължава във втория кръг на турнира в Пекин

Виктория Томова се класира за втория кръг на силния тенис-турнир в Пекин. На старта Томова победи украинката Леся Цуренко с 2:0 сета - 6:3, 6:3.  Съперничка на българската тенисистка във втория кръг ще бъде испанката Паола Бадоса.

публикувано на 25.09.24 в 07:46

Лудогорец - Славия Прага пряко по програма "Хоризонт"

Лудогорец започва участието си в основната фаза на турнира Лига Европа тази вечер. Съперник на шампионите на стадиона в Разград ще бъде чешкия Славия Прага. Срещата ще бъде предавана пряко по програма Хоризонт на БНР след новините в 22 часа.

публикувано на 25.09.24 в 06:27

Реал Мадрид удържа победата при мач №300 на Карло Анчелоти

Отборът на Реал Мадрид постигна пета поредна победа във всички турнири, след като надви Алавес с 3:2 в двубой от междинния седми кръг на испанското футболно първенство. “Белите” поведоха още в първата минута чрез Лукас Васкес, а после с лекота добавиха още два гола, дело на Килиан Мбапе (40’) и Родриго (48’). Така те спокойно изчакваха края, когато от..

публикувано на 25.09.24 в 06:20