Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последния парламент имаше мнозинства мнозинства, които бяха пряко против българските интереси, изтъкна той

Искрен Веселинов: Трябва да се формира сериозен блок в противовес на русофилския и прозападния

Има нужда от коректив срещу обединението на онези, които са обявили евроатлантическите ценности над националните, смята съпредседателят на ВМРО

Искрен Веселинов
Снимка: БГНЕС

"България има нужда от широко обединение на формации, които не се намират под зависимост на някой чужд геополитически вектор."

Това заяви в интервю за БНР Искрен Веселинов, един от тримата съпредседатели на ВМРО. По думите му трябва да се направи "алтернатива за България, която да има сериозна роля в бъдещия парламент".

"Малкото останали формации, които не са зависими от чужди посолства, би следвало да си подадат ръка и да формират сериозен блок в противовес на другите два блока – русофилския и прозападния", подчерта Веселинов в предаването "Преди всички".

По думите му последното Народно събрание е показало "пълна липса на зачитане на националния суверенитет и отстояване на националните интереси".

"Имахме мнозинства, понякога конституционни, които бяха пряко против българските интереси, какъвто беше случаят с решението за преговорите за РСМ."

"ИТН взеха своето решение за самостоятелно участие, което може да бъде неуспешно и да доведе до преразпределение на техните гласове към формациите, които са част от либералния консенсус или проруската пропаганда", коментира Искрен Веселинов.

И преди Борисов да отправи директни оферти към ПП за коалиция беше ясно, че тези, които са обявили евроатлантическите ценности над националните, ще търсят обединение в следващия парламент и при подобно обединение има нужда от коректив, смята съпредседателят на ВМРО. 

Според Веселинов този коректив могат да го дадат само национално-патриотичните и консервативните формации, като не става дума само за партии, но и за граждански организации с този профил.

За целта ВМРО ще предложи открит форум, "всеки да може да дойде на него – тези, които се привиждат в подобно обединение, да дойдат".

Искрен Веселинов е на мнение, че следва да гледаме на политическите съюзи, в които участваме като на средство за изпълнение на националните цели, а не като на "детска градина, в която сме най-малкото детенце и изпълнява всичко, което му каже другарката".

Той открои като водещи точки за обединение още икономическия патриотизъм и демографската катастрофа.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радослав Бимбалов: Следващи избори ще ни вкарат в страховита турбуленция

" Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем ". Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов. " Те ще направят правителство, то е ясно . То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно..

публикувано на 16.06.24 в 13:51
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 13:05

Академик Христо Григоров: Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия

"Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия", казва неговият председател академик Христо Григоров. "146 години от създаването на тази организация, тя винаги е била с протегната ръка към хората в нужда. В момента ние изхранваме над 630 хиляди българи. Помагаме на над 150 хиляди емигранти в България.  Бяхме първи след голямото..

публикувано на 16.06.24 в 06:05
Христо Иванов

Христо Иванов: Ако Борисов има шанс да се измъкне от прегръдката на Пеевски, ще опита, но е късно

Ако конституционните промени в частта им за съдебната власт бъдат съборени, това ще бъде с много тежки последици за България. Това предупреди пред БНР Христо Иванов, който подаде оставка като лидер на "Да, България". Според него с оглед на "ядрото" на техните цели и усилия в глава "Съдебна власт" на основния закон задачите са..

публикувано на 15.06.24 в 13:52

Изборите за Европейски парламент - водещата международна новина на седмицата

Дясноцентристката Европейска народна партия спечели изборите за Европейски парламент и участието на крайната десница нарасна - е равносметката след три дни гласуване в 27-те страни членки в края на миналата седмица.  Европейският парламент не предлага закони, но избира председателя на Европейската комисия - най-влиятелния пост в Европейския..

публикувано на 15.06.24 в 10:00

Партийните предпочитания на изток и на запад разкриват драматично разделение в Германия

Следизборният трус в Германия - за разлика от Франция - не е толкова голям. И все пак - крайната десница е втора политическа сила. Друга, нова популистка партия, но лява - Съюз Сара Вагенкнехт - спечели на евроизборите от раз толкова подкрепа, колкото би й стигнала за влизане в Бундестага. А трите управляващи партии записаха изключително..

публикувано на 15.06.24 в 09:39

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 13:57