Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не бива да има никаква истерия, България се отоплява на дърва"

Мирослав Севлиевски: 24 часа тишина и без политическо кудкудякане за газа!

"Да смятаме, че "Газпром" е единственото ни спасение, е смешно, глупаво и истерично"

Мирослав Севлиевски
Снимка: БГНЕС

"Да имаме 24 часа тишина по газовата тема."

За това призова бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски в интервю за БНР. Трябва да се свалят "шумотевицата и парата" по темата, допълни той.

"Тишина трябва. Трябва 24 часа работа без политическо кудкудякане по темата."

Според него е създадена какофония по тази тема и хората, включително експертите, се объркват кое е истина и кое – не, затова онези, които разбират, следва да излязат малко от медиите и да говорят помежду си.

Има известна политическа какофония, която се подхранва от истерията на онези, които искат на живот и смърт "Газпром" да ни доставя газ, "даже не се интересуват дали розова вода ще ни продава или газ, само и само да има договор с "Газпром", отбеляза бившият министър на енергетиката.

"Да смятаме, че "Газпром" е единственото ни спасение, е смешно, глупаво и истерично. Спасение идва отвсякъде."

Кабинетът "Петков" е допринесъл "доста за какофонията в сектор енергетика с това разнопосочно говорене и с тези опити за хитруване и за показване колко те са най-умните, а пък всички останали са глупави", посочи Мирослав Севлиевски.

Газ за топлофикациите има, няма за индустрията, каза ексминистърът.

"Не са малки деца. Индустрията е свикнала в стария свят. Старият свят свърши. Има война, тази война счупи прозореца, счупи витрината на онзи свят, който градихме 70 години. Очевидно ще има лишения. Очевидно цените на енергоносителите ще бъдат високи, докато руските войски са на територията на Украйна. Това е ясно като бял боб. Очевидно ще трябва да променяме източниците си, с които правим топло и светло и трябва да помислим как гарантираме нашата сигурност", коментира в предаването "Преди всички" Мирослав Севлиевски.

Важно е как българската индустрия ще се реорганизира да си намери газ и дали има алтернативи, изтъкна той.

Основният въпрос за отоплението в България касае дървата за огрев, смята Севлиевски. По думите му, "ако си говорим за цената на дървата, ще бъдем по-полезни".

"Не бива да има никаква истерия, не е краят на света. България се отоплява на дърва, а София - на парно. Газ за парното в София има, а бизнесът в България е вече много опитен и заедно с българското правителство, независимо кое е то, трябва да намери решение. Спокойно!", обобщи Мирослав Севлиевски.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51