Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо от 15 нови локомотива "Сименс" 8 вече не се движат, питат от Синдиката на железничарите в България към КНСБ

ЖП синдикат: Влаковете за Бургас са с по 900 души, а нямаме вагони

"Наистина ходеха хората с тубите да си зареждат машините, за да могат да работят", разказа Петър Бунев

Снимка: БГНЕС

Реваншистка политическа чистка - така от БСП определиха освобождаването на Гергана Алексова от поста заместник-директор на Национална компания железопътна инфраструктура – НКЖИ, в първия ден от работата на служебното правителство. Алексова е член на левицата, където смятат, че тя е отстранена заради обявената проверка на част от обществените поръчки в компанията, започнати от нея. 

Несправяне с поставените задачи въпреки огромното желание  е причината Управителният съвет на държавната компания да вземе решение за нейното освобождаване, обясни генералният директор Златин Крумов на извънреден брифинг по темата. Той поясни, че по вина на Гергана Алексова НКЖИ е останала за определен период от време без горива, без застраховка трудова злополука на служителите и без хигиенизиране на жп гарите. Крумов посочи, че е подал сигнали за корупция срещу Гергана Алексова и получил заплахи от БСП за политическа репресия, за което е сезирал компетентните органи.

"Не очаквах, че ще има такива сътресения. Това са дразнещи неща за хората долу", коментира пред БНР Петър Бунев - председател на Синдиката на железничарите в България към КНСБ. Според него  разкриването на трета, допълнителна бройка за заместник-директор е било продиктувано от политически натиск – "да си назначим наш човек", което се случвало постоянно в държавните компании и "политиката взема превес над икономиката".

Бройката е открита от Николай Събев, "който не благоволи да дойде даже на предаването" (на властта – бел. ред.), уточни синдикалистът. По думите му вече бившият транспортен министър не е допринесъл "за доброто развитие на железницата".

"Човек трябва да си дава сметка, че когато влиза с едни на власт, трябва и да си ходи с тези, които си тръгват. Защото така си влязъл."

Петър Бунев  Снимка: БГНЕС

Проверките в НКЖИ не са спирали никога, подчерта Петър Бунев, според когото Събев, който бил назначил "всякакви одити и проверки", е имал време "за тези седем месеца да извади някои неща".

"Наистина ходеха хората с тубите да си зареждат машините, за да могат да работят. Но дали г-жа Алексова е виновна, нямам информация", каза още Бунев.

Най-важно в момента е защо от 15 нови локомотива "Сименс" 8 вече не се движат, настоя синдикалистът. По думите му компанията изпитва трудност с локомотивите.

"Ние сме с минус 20 локомотива. Пътниците се увеличават, а ние не можем да предложим услуга. Влаковете са Бургас са с по 900, по 800 човека, а ние нямаме вагони".

"Най-лесно е БДЖ да го изкараш на печалба. Няма нищо по-лесно от това", обобщи Петър Бунев.

Той призова "да се снижи политическият разговор", защото есента ще бъде доста тежка, а инфлацията отдавна е изяла увеличенията. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05