Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кино Кабана пред НДК се провеждат "Концерти за малчугани и великани"

Събитията са от 11 часа в събота и неделя с вход свободен

Снимка: METTA/Facebook

За трета поредна година в Лятната програма на Столична община е включено детското образователно събитие "Концерти за малчугани и великани". Тази година организаторите ще представят два различни концерта: с класическа и фолклорна музика на лятната сцена Кино Кабана пред НДК. И двата концерта са с начален час 11 часа, ще се проведат на открито, при вход свободен.

"Днес сме отворени към класическата музика и уъркшопа ще е с цигулки и виолончело. В неделя имаме фолклорна формация  "Хаджии" с ръководител Добри Рахнев, който ще представи основните музикални инструменти с неговите колеги, които свирят на гъдулка, кавал, тъпан, на тамбурата ще бъде Илия Ганев от Ансамбъл "Пирин", специално ще пристигне в София за това събитие и накрая децата ще имат възможност да правят различни ритми на два тъпана, които сме осигурили за събитието, за да може то да бъде интерактивно", каза за БНР Тина Коилова.

Тя заяви, че посетителите са от 4-5 години до 12 години.

"Част от децата, които са по-малки, отиват директно сядат на самата сцена при музикантите. Те само възприемат музиката със сетивата си, а по-големите, които са в учебна възраст участват във викторините, получават подаръци от музикантите", допълни за предаването "Закуска на тревата" Коилова. 

Първият концерт на 6-ти август (събота) е посветен на класическата музика. Струнен квартет "Класико" в състав: Евита Евтимова - цигулка, помощник концертмайстор в оркестъра на Музикален театър "Стефан Македонски" Лора Драганова - цигулка, преподавател в НМУ "Любомир Пипков" Ани Цветкова - виола, от оркестъра на Софийска опера и балет Светлана Пенчева - виолончело, от оркестъра на Софийската филхармония ще представят групата на щрайховите инструменти и ще запознаят децата с основни музикални теми от световната класика. Ще бъдат изпълнени произведенията: "Малка нощна музика", "Дивертименто" в ре мажор и "Пантомима" от Волфганг Амадеус Моцарт, "Валс" из "Спящата красавица" от Пьотр Илич Чайковски и "Валс" от Йоханес Брамс. Децата ще бъдат запознати с устройството и звукоизвличането при струнните лъкови инструменти.
Вторият концерт на 7-ми август (неделя) е посветен на фолклора. Музикантите от Формация "Хаджии" с ръководител Добри Рахнев - гайда и солистите Мартин Владимиров - гъдулка, Петър Иванов - кавал, Васил Петров - тъпан ще представят основните фолклорни инструменти. Специален гост в събитието ще бъде Илия Ганев, солист на Ансамбъл "Пирин", той ще представи инструмента тамбура. Музикантите ще запознаят децата и с фолклорните области на България, с българските обичаи и традиции. Заповядайте и на двата концерта: 06 август, 11 часа - Струнен квартет "Класико"
07 август, 11 часа - Формация "Хаджии", с участие на Илия Ганев от Ансамбъл "Пирин".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Изкуството - миг щастие, за който живеем!

Колко са важни за нас хората на изкуствата, дали ги ценим и подкрепяме ли ги достатъчно , защото те не само ни забавляват, но и обогатяват, възпитават и ни напомнят за красотата и значението на човешкото съществуване? Специални гости по темата в "Нощен Хоризонт" са естрадния изпълнител Мария Добрева, Звезделина Станчева – танцов изпълнител,..

публикувано на 29.03.24 в 10:39
Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера. През март той пристигна в България за серия ангажименти в Русе и София. С два концерта Емануил гостува на Международния фестивал „Мартенски..

публикувано на 29.03.24 в 09:51
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36