Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пакистан е шестият най-голям производител на манго в света

На фестивала на мангото в София бяха представени полезните хранителни свойства на плода

Снимка: Виктория Петрова

За втора поредна година посолството на Пакистан в София организира Фестивал на мангото! В България плодът манго има
малък дял на пазара на плодове и зеленчуци. Консумираме го повече като сок. Мангото намира голямо приложение и в козметичната индустрия под формата на крем за лице и тяло, шампоан за коса или сапун. Вероятно малко хора знаят, че мангото е силен антиоксидант, богат е на Витамин А, Ц, Д, витамините от серия Б, както и много ценният за здравето Витамин Б12. Този вкусен плод съдържа още много полезни хранителни вещества за организма.
Нейно Превъзходителство Мариам Мадиха Афтаб  Снимка: Виктория Петрова

Посланичката на Пакистан в България Нейно Превъзходителство Мариам Мадиха Афтаб заяви:

"Пакистан е шестият най-голям производител на манго в света и четвъртият най-голям износител на този плод.
Произвеждаме различни сортове манго като синдри, лангра, чоса и други. Светът днес е изправен пред много
предизвикателства води се война, има глобална пандемия, климатични промени. Много хора са в тежка ситуация. Винаги сме вярвали, че ако седнем да се храним на една маса, това е най-добрият начин да отпразнуваме даровете от природата. Това е пътят към мира и пътят за изграждане на чувството на общност. Така че с празника на мангото, който празнуваме днес, отправяме поканата да опитаме този плод заедно и така правим една малка крачка в тази посока".

Мангото в Пакистан се отглежда на много места в провинция Пенджаб. В тези части на страната температурите
достигат до 46 градуса и нагоре. Условията за култивирането на мангото са особено подходящи по тези места, отбеляза заместник-ръководителя на мисията Омер Манзоор Малик:

„Консумацията на манго в Пакистан е огромна. Страната сама по себе си е огромен потребител на тропическия плод. Жителите ѝ наброяват 240 милиона. Мангото има сладък вкус. През летните горещини консумацията на охладено манго е много подходяща за разхлаждане. Количества от вкусния плод се доставят по всички краища на страната. Затова пакистанците наричат мангото „царят на плодовете“.

Снимка: Виктория Петрова

Председателят на Българската търговско-промишлена палата, която беше домакин на фестивала, Цветан
Симеонов заяви:

"Малък е пазара, но той се възпитава и затова неслучайно включихме и представяне на рецепти и начини на консумация на манго. Считаме, че не бива да се пречи на чуждестранните търговци, особено в случаите, в които те предлагат конкурентен продукт".

Христина Орсова   Снимка: Виктория Петрова

Мангото може да се използва за приготвянето на десерти, сладки или сокове, но също в салати и солени ястия. На фестивала на мангото тази година кулинарната блогърка Христина Орсова показа как да си направим лятна салата.

"Ще използвам краставица, червена чушка, червен лук, мента, зехтин, оцет. Така съм избрала подправките, защото се получава много хубав баланс между сладостта на мангото, сладостта на чушката и киселата нотка, която идва от подправката сумак и оцета в дресинга, мента, която най-накрая ще добавя - тя много добре си отива с манго, много полезна билка е, подходяща е за консумация по всяко време на годината".

Снимка: Виктория Петрова

Узрялото манго можем да го познаем по цвета, който трябва да е жълто-оранжев към червен. Второ по допира - трябва да е меко. И трето по аромата - сладкия аромат в областта на дръжката е признак за добре узряло манго.


Репортажа можете  да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50