Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Афганистан една година след като талибаните взеха властта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Утре е първата годишнина откакто талибаните превзеха Кабул почти без никаква съпротива и се завърнаха на власт в Афганистан. Как се промени страната през тези 12 месеца?

Ако трябва да се изразим тактично ще кажем, че 38-милионен Афганистан преживява икономически срив. Ако трябва да сме откровени обаче – Афганистан гладува. Лина – майка на недохранения тримесечен Осман го води в детската болница „Ататюрк“ в Кабул:

„Не мога да изхранвам децата си заради икономическите проблеми. Няма работа. Ситуацията се влоши, откакто талибаните дойдоха на власт. Масова безработица и увеличаване на глада.“

Покъртителният мащаб на положението в Афганистан се допълва от фактите, че хората са принудени да продават органите или децата си, за да се изхранят. Бъбрек струва между 2000 и 8000 долара. Д-р Насир Ахмад от град Херат казва:

„99% от донорите на бъбреци са бедни хора, а само 1% даряват бъбрек за член на семейството.“

40-годишният Гулам Хазрат от село край града е продал бъбрека си за 2300 долара, с част от които е опитал да намери незаконно работа в Иран, но без успех. И разказва:

„Не можах да изляза и да прося, просто не мога. Тогава реших да отида в болницата и да продам бъбрека си, за да успея поне за известно време да осигуря прехрана за децата си.“

Отчаянието заради бедността води семейства в Афганистан и до решението да продават децата си. „Жертвай един, за да спасиш останалите“ – това си повтаря мъж в малко селце в западната част на страната, който продава 10-годишната си дъщеря в брак за 1000 долара. Майката Азис Гюл:

„Нямахме с какво да се храним вкъщи, гладувахме и изпратих мъжа ми да донесе храна. Той донесе, продължаваше да носи и го попитах как е изкарал парите. Когато ми каза, че е продал дъщеря ми сърцето ми спря, искаше ми се да умра. Скарах се с него и му казах, че няма да я дам в брак толкова малка.“

Децата и младежите са най-потърпевши от трагичното положение в Афганистан. Фенерче, ръкавици и магаренце – това е всичко, с което разполага 15-годишният Али Сина, който работи в мина, за да издържа майка си, баща си и тримата си братя и сестри. Той работи всеки ден по 8 часа и изкарва по 165 долара на месец:

„Началникът ми не ме пуска да си отида вкъщи, когато искам. Прибирам се на всеки два месеца. Ако си ходя вкъщи твърде често, ще ме уволнят. Така че майка ми и баща ми често ми липсват.“

По данни на Геоложкия институт на САЩ Афганистан има залежи от петрол, газ, литий и други ценни метали и минерали на стойност трилиони долари. Голяма част от тях не са разработени заради рискованото положение и насилието в различните части на страната.

Много млади хора не успяват да се приспособят към порядките, налагани от талибаните, губят надежда и изпадат в депресия. Д-р Хафизула Мохеби – директор на психиатрия и д-р Харун Найхзад – психиатър, обясняват:

„Регистрираме все повече случаи на душевни болести. По време на предишното правителство в спешното отделение идваха около 30-40 пациенти дневно, а сега те се увеличиха до 120-130 на ден.

„Липсата на работни места и чувството за несигурност са основните фактори за увеличаващия се брой на пациентите с психиатрични проблеми, особено тези с депресия, в Афганистан. Повечето от тях са млади хора.

Откакто талибаните се завърнаха на власт животът ми се промени напълно, казва 18-годишният Ахмад Фахим от Кабул, който вече трябва да носи традиционно облекло вместо дрехите, с които е свикнал:

„Връщането на талибаните засегна начина на живот на младите много силно. Не можем да се обличаме и да се подстригваме както искаме. Повечето от дрехите, които имам са дънки и тениски и вече не мога да ги нося. Нямам друг избор, освен да ги изгоря.“

И това горене съвсем не е в преносен смисъл. В шестмилионен Кабул хората буквално използват всичко, включително отпадъци, за да се топлят през зимата. Гулам Хасан – директор на отдела за околна среда в общината:

„Хората са в много лоша икономическа ситуация и не могат да си позволят да си купят въглища или дърва за огрев. Тъй като нямат избор горят гуми и пластмаса.“

Втора поредна година 25 от 34-те провинции в Афганистан претърпяват много сериозна суша. Тя също е част от причините за масово изселване на цели райони. Чуйте свидетелските разкази на 66-годишният Хаджи Уали и на анонимен трафикант на хора:

„Хората ни са гладни. Всички напуснаха къщите си и поеха към Иран, Пакистан или Турция. Бяха принудени заради бедност и глад.“

„Преди прекарвах по 50-60 пътника на седмица, но сега са много повече. Откакто талибаните взеха властта прехвърлих 500 семейства само през първата седмица.“

След като талибаните взеха властта парите от дарения от международни организации спряха и правителството не можеше да изплаща заплати. Така стотици хиляди държавни служители останаха без прехрана. Заради прекъснатото финансиране на проекти изчезнаха много работни места, което отекна в целия пазар на труда. Изказванията на талибаните обаче са в съвсем различна посока – външният министър Амир Хан Мутаги и полицейският началник Ширула Бадри:

„Имаме напредък в администрацията, в политиката, в развойния сектор и в отношенията ни с нацията и със света. С всеки изминал ден във всички области на живота трупаме повече опит и напредваме.“

„Джихадът ще продължи до Деня на страшния съд. Не е достатъчно, че покорихме Афганистан. Ще разпространим исляма до всяко кътче на света и нашият джихад ще продължи.“

В много части на Афганистан на момичетата между VII и XII клас не е разрешено да посещават училище, откакто талибаните са начело. Голяма част от жените, работещи в обществения сектор, с изключение на здравеопазването, бяха освободени до създаването на разграничения между мъжете и жените в училищата и на работните места, които да отговарят на тълкуването на исляма от талибаните. В сградата на бившото министерство на женските работи вече се помещава щаба на религиозната полиция, чиито части съветват хората да спазват повелите на исляма. Подобна институция има и в Саудитска Арабия. Неофициално са забранени музикалните изпълнения. Музикантът Набих Бахш продава напитки в бившия си магазин за поправка на музикални инструменти:

„Музикантите се събрахме и разговаряхме с правителствения говорител на талибаните. Той ни прие и се отнесе с нас с уважение, но не спираше да настоява, че музиката е забранена от ислямския закон и всякаква музика е забранена от това правителство.“

Изглежда, че в Афганистан няма сектор, който да не е в криза. Директорът на офиса на „Асошейтед прес“ за Афганистан Кати Ганън, която беше една от малкото кореспонденти от западни страни по време на предишното управление на талибаните в края на 1990-те, обобщава сложната ситуация там с едно изречение:

„Талибаните имат огромни проблеми, нямат пари, а имат държава която е възможно най-бедна и население, което е възможно най-отчаяно.“

Снимки: ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03