Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва традиционният панаир на занаятите в село Орешак

Илюстрация: Община Троян

В троянското село Орешак днес започва традиционният панаир на занаятите, който води началото си още от XVIII век и събира майстори занаятчии от цялата страна.

Панаирът на занаятите се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир – Успение на пресвета Богородица, поясни Христо Ангелов, главен експерт "туризъм и транспорт" към община Троян.

"Тази година събитието ще се проведе в нов формат в три обособени зони - зона за търговия, зона за  детски забавления и улица на занаятите."

В улицата на занаятите ще участват близо 80 майстори.

„Задължително условие е да притежават валидно майсторско свидетелство или диплома, удостоверяваща  квалификация в областта на изкуството или занаятите.“

В двата почивни дни пред националното изложение на занаятите в село Орешак ще бъде представена възстановка на занаятчийския панаир от началото на миналия век.

Заради панаира от днес до вторник сутринта се забранява движението на МПС по част от централната улица на Орешак, водеща към Троянския манастир.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Гаджев

Христо Гаджев: Според мен има голям проблем с храненето в армията

Въпросът за храненето с армията не е решен. Това каза председателят на Комисията по отбраната Христо Гаджев. Той изрази изненада, че  правителството „Денков“ е удължило договора за осигуряването на военните с храна по време на учения. И посочи, че ще има изслушване в ресорната комисия.  Преди по-малко от месец правителство в оставка на Николай..

публикувано на 20.04.24 в 16:11

Текат довършителни работи по новия затвор край с. Самораново

Вървят довършителни работи по изграждането на новия затвор за 400 лишени от свобода мъже край дупнишкото с. Самораново. Проектът за новия затвор е за около 35 мил. лева и се финансира по  Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.  На 29 април ще бъдат отчетени резултатите по проекта. Комплексът ще бъде показан на норвежките партньори. Това беше..

публикувано на 20.04.24 в 16:02

Напрежението в Близкия Изток, войната в Украйна и други акценти от седмицата

През тази седмица напрежението в Близкия Изток се засили критично, след като за първи път Иран извърши нападение срещу Израел и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че регионът е „на ръба на опустошителен пълномащабен конфликт“. На фокус през цялата седмица беше най-вече Близкият Изток, тъй като бушуващият и без друго конфликт между..

публикувано на 20.04.24 в 15:52

Светли и топли пространства с подчертани детайли са тайната на модерното обзавеждане

Съчетанието на елементи в жилищното обзавеждане е умение като всяко друго – да разкажеш история, да композираш музика, да създадеш дизайн на списание или да направиш театрално представление. През 2024 година мебелите в нашия дом са именно тези детайли, които подчертават интериора , те са сияйното бижу в обзавеждането. Цветовете са..

публикувано на 20.04.24 в 15:42

Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Ученици, студенти, деца и родители посрещна Физическият факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Поводът за отворените врати беше 135 години от старта на преподаването на физика. Професор Георги Райновски, декан на факултета каза: "В момента ние седим в международните класации някъде на около място 300-400, като в Софийски..

публикувано на 20.04.24 в 15:40
Людмила Петкова

Фискалният резерв към 18 април е 10,9 милиарда лева

Размерът на фискалния резерв към 18 април е 10,9 милиарда лева, каза на брифинг финансовият министър Людмила Петкова на ГКПП" Капитан Андреево" . Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева (обновена) "Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10.9 милиарда лева. Има цялостен план за повишаване събираемостта на приходите...

публикувано на 20.04.24 в 15:30
Владимир Малинов и Димитър Главчев в АЕЦ

Ядрено гориво от "Уестингхаус" ще бъде заредено през май в V блок на АЕЦ "Козлудуй"

Доставеното от американската компания "Уестингхаус" ядрено гориво за АЕЦ "Козлудуй" ще бъде заредено в пети реактор на централата през май. Това обяви енергийният министър Владимир Малинов при приемането на 43-те касети с гориво - първата доставка от "Уестингхаус" в рамките на диверсификацията на източниците на гориво за българските атомни..

публикувано на 20.04.24 в 15:20