Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: В България имаме не гражданско, а грантово общество

Снимка: Ани Петрова

През седмицата се появи един доклад, който показва, че фондация "Америка за България" е изхарчила милиони долари, за да финансира български неправителствени организации и медии. Интересното е, че никой не възрази срещу изнесената в този доклад информация, което значи, че тя напълно отговаря на действителността. Някой веднага ще каже: ама какво лошо има в това една фондация да дава пари на медии и НПО, още повече, това не е забранено от закона. Така е, законът не забранява подобни практики и въпреки това на мен те не ми се струват правилни. И сега ще обясня защо.

Близко до ума е предположението, че нито една структура не раздава пари от чист алтруизъм или защото има толкова много, че направо се чуди какво да ги прави. Раздаващите пари организации искат да получат нещо срещу средствата, които са вложили. В случая става дума за влияние. С грантовете се купува влияние. И затова днес ние в България гражданско общество може и да нямаме, но грантово общество със сигурност имаме. Ето ви пример за това как се купува влияние. Фондация "Америка за България" спонсорира неправителствената организация Х. Тази НПО разработва програми, които обясняват колко хубаво ще бъде България официално да признае "третия пол", примерно, или, което е още по-хубаво, да замени руския газ с американски, пак примерно. Да, обаче, само изготвянето на доклади по темата не е достатъчно. Тези доклади трябва да бъдат популяризирани. Как става това? Чрез медиите става, разбира се. И така, фондация "Америка за България" спонсорира телевизията Y, в чиито предавания почват да гостуват активисти на вече споменатата неправителствена организация Х. Те самоотвержено ви обясняват колко е хубаво да има трети пол и да има замяна на руския газ с американски, примерно. Между другото, освен телевизията Y, се спонсорират вестници, сайтове, радиостанции. Спонсорират се и редица други неправителствени организации, чиито спонсорирани дейци гостуват в спонсорираните медии. И когато в продължение на години от спонсорираните медии спонсорираните експерти ви обясняват колко прекрасно е да има трети пол и американски природен газ, вие няма как да не повярвате в това. Тогава дори и да не ви плащат, ще сте абсолютно убедени, че по-добре да не се къпете, че е по-добре на студено да стоите, само и само да не ползвате лошия руски газ. Защото успешно са ви промили мозъците.

Как се стигна до това положение? Как се стигна до ситуацията, в която фондации като "Америка за България" са основните спонсори на изследвания в областта на обществените науки, на хуманитаристиката, на образованието? Отговорът е обидно прост. Чуждите НПО се настаниха на опразненото от държавата място. Когато държавата отказва да финансира образователни програми, музеи, културни прояви, концерти, конференции, университети, тази работа се поема от чужди фондации. Само че срещу щедро раздаваните грантове, те искат, както обичаше да казва Великият комбинатор Остап Бендер от романите на Илф и Петров - "множество дребни услуги". А колкото и да са дребни въпросните услуги, когато станат множество, оказват голямо влияние. Стипендиантите на чуждестранните NGO-та се превръщат в обикновени агенти за влияние. И как няма да станат такива. Само за един проект, финансиран от чужда НПО и по който ще работят месец-два или най-много три, те ще получат толкова, колкото е годишната им заплата в някой университет.

Има и една много елементарна манипулация с аудиторията. Когато в някоя медия, спонсорирана от чужда НПО, се кани събеседник, спонсориран от същото това НПО, той много често бива представян като университетски преподавател. Само че това представяне не е коректно. Въпросният грантов анализатор трябва да бъде представян именно като човек, чиито средства за съществуване идват основно от чужбински организации. И тогава ние, зрителите, слушателите, читателите, вече ще можем да си обясним защо въпросният събеседник, макар и българин, често защитава позиции, които нямат нищо общо с българския национален интерес.

Да, това не е незаконно. Макар че би трябвало да е незаконно. Между другото в самите САЩ има един чудесен закон за регистрация на чуждестранни агенти. Този американски закон предвижда строг режим за регистрация на фондации и неправителствени организации, получаващи финансиране отвън. Нали постоянно ни повтарят как трябва да прилагаме едно към едно американските практики. Нека приложим веднага тази. От партия "Възраждане" обещаха да внесат такъв законопроект в следващото НС. Да видим дали другите партии ще го подкрепят. Съмнявам се, ако трябва да бъда откровен. Защото много политици, както и много политолози, социолози, журналисти са получавали, получават, а със сигурност и ще продължат да получават грантове от фондации като "Америка за България". Едва ли сами биха отрязали клона на финансовия си просперитет.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо медиците в общинските и областни болници останаха с по-ниски заплати от обещаното?

Лекари от многопрофилната болница във Велико Търново протестираха в началото на седмицата срещу ниските възнаграждения, които получават, въпреки договореното им през пролетта увеличение. То предвижда минимум 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар в болниците , като това са основни заплати, без полагащите се..

публикувано на 07.10.22 в 11:21
проф. Михаил Константинов

Михаил Константинов: Машините за гласуване съвсем законно ще се "счупят" и трябва да дадем нови 100 милиона

"Дневникът е подправен". То е толкова абсурдно това, че стига едно да бъде. Какво показва това? Някой може да бърка в машините, нали така. Смятате ли, че в Тайван, които са много сериозни хора – там се правят 90 на сто от чиповете на света, че там ще програмират "Дневникът е подправен"? Не. Тук някой, с нерегламентиран достъп си програмира,..

публикувано на 07.10.22 в 10:38
Илия Вълков

Илия Вълков: Не бива да се обръща внимание на цирковите поведения на политиците

" Не бива да се обръща внимание на подобни циркови поведения, подобни агресивни поведения , на такива политици, защото те през последните няколко години са уличавани в лъжа, разпространение на неистини, фалшиви новини, дори пропаганда". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Илия Вълков , преподавател в Катедра..

публикувано на 07.10.22 в 09:48
Весела Чернева

Весела Чернева: Етикетът "евро-атлантически" е маска

От години НАТО се опитва да укрепи източния си фланг, но това не намира отзвук в България , каза пред БНР  Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, съветник на бившия премиер Кирил Петков по външната политика. "Помним прословути изречения на лидера на ГЕРБ и на други представители как ние нямаме..

публикувано на 07.10.22 в 08:26
Люк Ван Гоол

Необхватните възможности на разработката за компютърното зрение - поглед към филмовите продукции

Компютрите ще имат нужда от по-добро зрение, а невронните мрежи помагат не само то да се подобрява, но и д а може човек цялостно да се пренесе във виртуалната среда. Всъщност ние всички гледаме по филмите различни компютърно генерирани хора, но проучване на професор Люк Ван Гоол от Университет в Цюрих може да помогне за това роботите да ни..

публикувано на 06.10.22 в 13:14

Ще понесат ли хората в Смолянско поскъпването на водата

От 1-ви октомври водата в Смолянска област поскъпна. За един кубик вече ще се плаща по 3 лева и 71 стотинки. Новата цена е утвърдена с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. С повече от един лев поскъпна цената на водата в Смолян и областта . Увеличението е предвидено в новия петгодишен бизнес план на "ВиК"-оператора, който е..

публикувано на 06.10.22 в 11:56
Милен Керемедчиев в студио на програма

Милен Керемедчиев: Основната грешка на ИТН беше, че не убеди столичани какво цели да направи след изборите

"Основната грешка на ИТН беше, че нямаше усилия най-вече в София да се убедят столичани какво всъщност цели да направи партията след изборите ". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" бившият външен заместник-министър и кандидат за депутат от ИТН Милен Керемедчиев : Опитвах се да помогна да има все пак в..

публикувано на 06.10.22 в 10:04