Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каси Козирков, "Гугъл": Човечеството се намира в изцяло нова ситуация на комуникация с машините

Каси Козирков
Снимка: Добромир Видев
Да се доверяваме ли на изкуствения интелект? Трябва ли да се отнасяме с него като със съзнателно същество? Как да направим така, че машинното обучение да служи на хората. Отговорите на тези въпроси даде Каси Козирков от "Гугъл". Тя е главен учен по решенията в "Гугъл" и беше гост на форума "Уебит".

"Гугъл" всъщност има доста какво да обяснява, след като освободи своя инженер Блейк Лемойн. Леймон сигнализира, че чатботът "ЛаМда“ е напреднала толкова, че е развила собствено съзнание, та даже поискал да й наемат адвокат. Е, в посланията от София, които един от топ учените на "Гугъл", Каси Козирков, отправи към програмистите и лидерите на общественото мнение, темата за "ЛаМда“ не беше нито веднъж спомената, но през цялото време висеше като онова "едно на ум“, което важи за разбирането на изкуствения интелект и неговата роля в обществото.

Каси Козирков от "Гугъл" казва:

"В момента програмистите и човечеството се намират в изцяло нова ситуация на комуникация с машините. Такава, която не само ни приближава към естествения начин на комуникиране помежду ни, но и това, че изчислителната им мощ е достатъчна, машините да обработват милиардите примери, които им даваме".

Вместо да обучаваме машините с хиляди редове код, правим това с примери, в които машината трябва сама да търси модели и да създава рецепта за себе си как да постигне онова, което ние искаме от нея. Ние правим това и в комуникацията си с хората. Много е лесно да дадем инструкции – "направи това първо, това второ, това трето….“, обаче има задачи, за които ни е трудно да обясним как да се стигне до желания резултат. Като хора знаем как изглежда една котка, например гледаме хилядите пиксели на снимката и мозъкът ни казва – "А, ето – има триъгълни уши.“. Можем да я класифицираме като котка, но, ако котката има плоски уши? Това решение за класифициране дали ще работи, ако е изкуствен интелект? Да, ако дадем на изкуствения интелект много данни, от които той да се "учи“. 

Каси Козирков припомня, че хората забравят, че технологията идва от хората, които я създават, за да осъществят желанията си.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добро мир Видев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

публикувано на 11.05.24 в 14:03
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33