Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ООН отива в Украйна, среща се със Зеленски и Ердоган в Лвов

| обновено на 17.08.22 в 09:02
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.
Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне утре в Украйна с президента Володимир Зеленски и турския му колега Реджеп Ердоган.

Говорител на ООН отбеляза, че на предстоящата тристранна среща в град Лвов, Западна Украйна, ще бъдат повдигнати редица въпроси като необходимостта от политическо уреждане на конфликта и въпросът за Запорожката АЕЦ, за обстрела на която Киев и Москва се обвиняват взаимно.

Ръководство на Запорожка област, което е назначено от Русия, отново призова ООН да осъди атаките от украинска страна.

В петък Гутериш ще бъде в Одеса, а после ще посети координационния център в Истанбул за мониторинг на износа на зърно през Черно море. Той стана възможен след сключеното през юли международно споразумение с посредничеството на ООН и Турция.

Междувременно властите в Киев съобщиха за руски ракетни атаки в Одеска област и Харков, както и за масирано руско настъпление в Донбас, а руската страна - за нов украински обстрел на Запорожката атомна централа. Руското ръководство на Запорожка област призова ООН да осъди обстрела на централата от украинска страна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън определи представянето си на кандидатпрезидентския с дебат Тръмп като "лош момент"

Американският президент Джо Байдън даде за "Ей Би Си" първото си телевизионно интервю след предизборния дебат с предшественика си Доналд Тръмп на 27 юни. Байдън определи представянето си тогава като "лош момент" и увери, че то не е признак за някакво по-сериозно състояние: "Бях изтощен. Не се вслушах в инстинктите си по отношение на подготовката и беше..

публикувано на 06.07.24 в 04:06
Силвио Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано може да носи името на Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано, което е едно от най-важните за Италия, ще носи името на Силвио Берлускони. Това съобщи транспортният министър Матео Салвини по време на форум в област Пулия . Салвини каза, че е получил съобщение от президента на Националния орган за гражданска авиация Пиерлуиджи Ди Палма, че бордът на директорите е одобрил искането на..

публикувано на 06.07.24 в 03:55
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Световни лидери и медии коментират общите избори във Великобритания

Доналд Тръмп приветства успеха на Найджъл Фарадж да стане депутат в британския парламент, но отказа какъвто и да е коментар за новия премиер Киър Стармър, докато световни лидери побързаха да реагират на убедителната победа на лейбъристите в общите избори. Бившият американски президент публикува в социалните медии подкрепата си за лидера на..

публикувано на 06.07.24 в 03:41
Николай Марков

Николай Марков не е член на "Величие", обявиха от партията

Доскорошният председател на парламентарната група на "Величие" Николай Марков не е член на партията, съобщиха от пресцентъра на формацията. Марков не е подписал декларация за членство, не е приел устава и ценностите партията.  "Той сам се обяви за лидер и председател на партията, което не предизвика възражение от страна на управляващия орган на..

публикувано на 06.07.24 в 03:30
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние.   Бегония Гомес се яви пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления. След..

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап не се предвижда спиране работата на централата, каквото стана на няколко пъти последните месеци...

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при пожара. През цялата нощ на място ще има дежурни екипи.

публикувано на 05.07.24 в 20:46